• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
bogi_86 - напреднал
Здравейте.
Тъй като ми предстои бутане на старата ограда и дворни врати и естествено трябва да се направят нови ми се върти една идея в главата но не съм сигурен постижима ли е. Разгледах различните най - разпространени врати ролетни, плъзгащи се двукрили и т.н. Повечето са направени от термо или стоманени панели които така и не успях да намеря онлайн да се продават само те. Получих оферти от няколко фирми за най обикновенна двукрила врата без автоматики и специални брави и т.н. сумата беше около 1500лв (само за двукрилата) нещо подобно:
Изображение

Попаднах и на тази снимка :
Изображение
и се чудя както за вратата така и за горна част на оградата не може ли да се получи същото и със сайдинг (винилов или фиброциментов) или хънтър, някакви други панели, плоскости.
Представям си го метална правоъгълна рамка с напречни или надлъжни алумиеви профили на които да се захване пълнежа - облицовката. Не търся нещо много здраво, по скоро да излежда добре. Тъй или иначе не смяатм че ако някой тръгва да влиза ще ми разбива оградата или врата, те просто ще си отлючат :).
Бих се радвал ако някой е правил нещо такова или е виждал да сподели мнения и въобще възможно ли.
По принцип най би ли било лесно от дърво но пък не искам да правя от горе покривчета а пък ми казаха че ако е дървена ограда и порта без покривче всяка година ще трябва да лакирам и шкуря. Това е врата в англия
Прикачен файл:
vrata plaz.jpg
Също така има ли хора с бетонни панели за ограда които са 50х200см и се нанизват на колоните и какви са мненията за тях.
Благодаря и поздрави
djendov - специалист
Аз съм изчел общо взето всичко, де що е писано по форумите, защото ми предстои и на мен след няколко месеца.
Обмислям да го изпълня с рамка от метални профили. Пълнежа е проблемната част. Общо взето информацията е много оскъдна. До сега съм успял да намеря само "ПВЦ ламперия за открит/външен монтаж" което до колкото разбрах е като вътрешната ламперия + някакво фолио, което да я предпазва от УВ и т.н.
Цени най-евтино 10лв на квадрат. Ама то трябват от двете страни, така че стават 20лв на квадрат за вратника.
Има вариант и със сайдинг, ама май идва по-скъпо, а и на мен не ми харесва как стои. То всъщност май и сайдинга си е пвц...не съм запознат...
До тук проучванията са ми компютърни, като стигна до там смятам да попитам във фирмата, която ще ми прави дограмата. Може и да ме насочат. Иначе в интернет 90% от сайтовете, работата клони към 50-100лв на квадрат. Според мен се спекулира здраво. Още повече, че никой не му трябва бронирана облицовка. Както сам каза, тези дето ще влизат, никога няма да си помислят да разбиват пвц ламперията...

http://pvconlineshop.24bg.eu/vanshni-oblicovki-lamperia
Това е от евтините варианти. Смятам, че няма да е толкова трудно закрепянето и за металната конструкция. По-интересен е момента с монтажа на колела и задвижващ механизъм. За тези две неща има изписано доста + схеми.
Andri01 - майстор
При направа на дворна врата трябва да се има в предвид и преобладаващите ветрове в района. Това е площ от порядъка на 6-7кв.м. и един по силен вятър да не тръгне към комшията :). Ако се прави плъзгаща-водачите я държат,но при тип"крило"-усилието се понася от автоматиката.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Тези неща не стават за врата и/или ограда. Ще се подпре нещо на вратата и дотам
djendov - специалист
Това май се решава с една ламарина заварена отдолу. Може и някаква арматурна скара. Не им трябва кой знае каква упора според мен. А и се сменят лесно, бързо и еФтино елементите/ламелите.
turbocharged - специалист
Дворна плъзгаща или двукрилна врата от PVC ламперия виждал ли си някъде или си я измисли?
Тая ламперия не е за пипане Тя е за гледане и то отдалече.
Хиляда пъти по красиво ще стане ако я облечеш с дърво.
Тези врати от първата снимка приличат на термопанели облепени с фолио.
Нещо фабрично е. Hörmann или Secdoor.
http://www.secdoor-bg.com/product/pluzg ... rni-vrati/
djendov - специалист
Нито с ламперия съм виждал, нито с термопанели. Идеята на темата, до колкото я разбирам е бюджетно решение. Аз предложих идея: ПВЦ ламперия. След като колегата спомена, че ще е много паянтова работата, предложих да се подложи ламарина, а ламперията да се залепи/закрепи за ламарината. Ти ако си отваряш дворната врата с крак, или я буташ с колата, аз смятам да го правя с дистанционно. Ти ако играеш ръгби на дворната си врата, аз не смятам да го правя. Ако твоята врата ще спре някой апаш, решил да мине ПРЕЗ нея, моята няма да го спре. Кое остава....някой случаен минувач да мине и да я ритне в ламперията ли?
Няма нужда да обесняваш кое е по-красиво и кое не. Аз дърво не харесвам, не ме влече и шкуренето му, и лакирането му.
Много ти благодаря за усилието да отвориш гугъл и да предложиш готово решение от рода на 100лв/кв.м. Аз също намерих много такива.
Ако можеш да помогнеш, давай да измислим евтино и естетически издържано решение за портална врата. Не ме кефят термо и нам си какви панели за 50лв/кв.м. с малката уговорка, че ще трябва и от двете страни да се облече и стават 100лв кв.м. Друг е въпроса, ако предложиш такива по-евтини...
Прикачен файл:
images.jpg
Не мога да се съглася, че това залепено за ламарина ще е чак толкова паянтово и зле! Няма да тегли влак!
images.jpg (2.67 KиБ) Видяна 21310 пъти
ky-kyy - майстор
На мен, също ми се отваря строеж на ограда с порта...Живот и здраве, да им само :)
Оградата ми ще е от бетонни блокчета. Мислех варианти за двукрила врата със задвижване, за плъзгаща....накрая надделя ролетната с алуминиеви термопанели.
Монтажник - специалист
На пазара има съвременни продукти за защита на дървото,които при изпълнение според правилата ще карат мин. 10 години.Няма място за сравнение на естественият материал със останалите химии и PVC-та.Ако формите са правилни цената би била максимум 50лв. за м2 и около 120лв. за м2 за хубава дървена порта.
turbocharged - специалист
Джендов няма да споря с теб. Никой не е казал бюджетно освен теб. Имам подобна гаражна секционна врата и познавам материала и същия като на снимката. Намерих марката по логото на вратата на снимката на bogi_86. Имай едно наум за PVC-то, че е много чупливо. Аз харесвам прозирните метални ала ковано желязо изпълнения. На бетонни колони и бетонни блокчета. Пък и са по-безопасни при варненския вятър.

За оградата от бетонни панели и аз живо се интересувам. Алтернатива са на ограда от бетонни блокчета, но не ги виждам да са особенно популярни. Във Варна не намерих даже да видя такава. В Нови Пазар има един цех за бетонни изделия дето ги прави. В Бургаско също.
Бетонните панели не са много скъпи 25лв. е един 50 х 200 см. от по-простите модели. Толкова е един кол. т.е. 100 лв излиза за 2 м дължина материалите + примерно още 15 лв. за сух бетон и други разходи. За 1.5 висока ограда излиза 55-60 лв./м.
Ако някой има опит нека да сподели.
  • 1
  • 2

Тема "Идея за дворна врата защо не и ограда" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: