• 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 230
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
burner - специалист
Мисля, че изработката на нов пепелник няма да ти помогне много. Твоят е с размери 23х14х8=2576 куб.см. Моят - 17,5х12х7=1470 куб.см. Имаш един литър повече обем. Няма смисъл да се мъчиш. Виж там пелетите дали не правят много пепел, или го чисти всеки ден. Днес, след 14 часа работа, при мен имаше 1см пепел на дъното на пепелника. Ако пък искаш, ето ти моят пепелник - в профил и анфас. Няма как да изработиш по-дълбок, защото дъното на кутията, в която влиза горивната камера и сега при теб се е заровило в пепелта. Как ще го вкарваш и вадиш, ако е по-дълбок пепелника?
Прикачен файл:
DSCN0926.JPG

Прикачен файл

DSCN0927.JPG
Barbutko82 - специалист
burner написа:
Мисля, че изработката на нов пепелник няма да ти помогне много. Твоят е с размери 23х14х8=2576 куб.см. Моят - 17,5х12х7=1470 куб.см. Имаш един литър повече обем. Няма смисъл да се мъчиш. Виж там пелетите дали не правят много пепел, или го чисти всеки ден. Днес, след 14 часа работа, при мен имаше 1см пепел на дъното на пепелника. Ако пък искаш, ето ти моят пепелник - в профил и анфас. Няма как да изработиш по-дълбок, защото дъното на кутията, в която влиза горивната камера и сега при теб се е заровило в пепелта. Как ще го вкарваш и вадиш, ако е по-дълбок пепелника?
Прикачен файл:
DSCN0926.JPG
Има голяма разлика от нишите пепелници(РМ25)Твоя пепелник колега в задната част е доста по-висок,а нашия е доста по-нисък.За това на нас ни се събира пепел на вратичката,и като я отвориш пада пепел от нея.Трябва да си направим нови по-високи в задната част за да не се получава това,а за препълването на три чувала при колегата,мисля че е от пелетите.При мен на десет чувала е малко над средата.
burner - специалист
Я върни на предишната страница и виж, че и на мен ми пада пепел долу на вратичката и горе също, до стъклото. Няма да ви попречи да удължите малко ламарината отзад, вместо да изработвате изцяло нови пепелници, но според мен трябва да се работи към намаляване на пепелта, а не към увеличаване на пепелника. Ето, при теб резултатите са добри. И не си мислете, че с по-доброто издухване от горелката в пепелника ще има по-малко пепел. Тя се дели - половината в комина, половината пръсната в и около пепелника. Всъщност не знаем как работи камината на колегата - да не е само на ръчно и да пропуска продухванията по време на модулациите?
Barbutko82 - специалист
burner написа:
Я върни на предишната страница и виж, че и на мен ми пада пепел долу на вратичката и горе също, до стъклото. Няма да ви попречи да удължите малко ламарината отзад, вместо да изработвате изцяло нови пепелници, но според мен трябва да се работи към намаляване на пепелта, а не към увеличаване на пепелника. Ето, при теб резултатите са добри. И не си мислете, че с по-доброто издухване от горелката в пепелника ще има по-малко пепел. Тя се дели - половината в комина, половината пръсната в и около пепелника. Всъщност не знаем как работи камината на колегата - да не е само на ръчно и да пропуска продухванията по време на модулациите?
И аз сега експериментирам със запушването на дупките на горелката.Вчера запуших задните изцяло,но не ми хареса резултата.Днес запуших страничните и 3/4 от задните,и да викажа за сега ( 10 часа) резултата е добър.Ще пиша пак,след като направи 24 часа.
benimm8808 - специалист
Barbutko82 написа:
Днес запуших страничните и 3/4 от задните,и да викажа за сега ( 10 часа) резултата е добър.Ще пиша пак,след като направи 24 часа.
Следете и температурата на изгорелите газове,не само ефекта в/у пепелника.Да не стане така да прегряват и да са повече от 170-180гр.
toto1221 - специалист
Искам да попитам някой пробвал ли е да сложи дърва в камината какво ли ще се случи мисля да пробвам но ако някой знае ако има някаква опасност нека пише
k_marinov - специалист
benimm8808 написа:
dradonov написа:
И задните също.
днес ще пробвам като отпуша по една дупка от всички страни да видим как ще е, защото мисля си ако се случат лоши пелети и на дъното се образува слепена пепел това ще пречи на процеса на горене за това искам да има и възможност да влиза въздух и от страни за всеки случай.
Колега това са камини не котли с роторни горелки или Greyko горелки, никой в никакъв случай не трбва да прави компромис с модела пелети.Просто харесва си даден производител,който е дълго на пазара,държи на реномето си и хората са доволни от продукта му,и избира.Лоши пелети дори и клас А1 на пазара бол,в търсенето и пробването му е майката.
3 година съм с едни и същи пелети и нямам дертове.
Я сподели с какво запуши дупките?
Поздрави.
Здравей, Колега!
Напиши тук в темата или ми дай инфо на лични, моля те, ако знаеш подходящ производител на пелети от който си доволен! Намирам се в района между Бургас, Карнобат, Сливен и Котел. Ако трябва ще се транспортират и от по-далече, но не съм съгласен да храня местни тарикати, които ползват поговорката "видяла жабата че подковават коня и тя вдигнала крака"...писна ми от това лъжене и игра на прекарване. Отоплявам се с камина Бурнит 25+. Първата зима /миналата/ се отоплявах с различни пелети, които закупувах от Топливо. Най-доволен бях от австрийските пелети, произведени в Румъния. И украинските не бяха зле..., но на хубави български не случих...Не се топлих изцяло и само на пелети, но усетих за какво иде реч и хванах разликите между тях. За тази зима се доверих на мнение за читав производител тук във форума и сбърках...Закупих пелети от Фирма Чи Ар Сливен, но не съм доволен. Писал съм в съответната тема за производителите на пелети, като съм описал съображенията си и съм дал мнението си, с цел да не се подлъгва някой колега, който се отоплява с камина като мен. Ще бъда благодарен на всеки, който сподели чисто обективно за производител на пелети от продукцията на който е останал доволен. Благодаря, Ви! :partyman:
grants - специалист
Колеги преди малко завърших теста с моята камина. Основно изпробвах нов дизайн на дупките в кошничката.
Затапих всички странични отвори , а задния ред оставих 2 в средата и по една в края. Затапването направих с алуминиево фолио - готварско :) Ето как се получи
Изображение
Изображение

Теста започна Петък през деня , като вечер в 22ч като изгаснеше камината просто хвърлях по едно око в кошничката да видя дали съм на прав път. Та резултата от 3 дни без чистене и изгорени около 40кг пелети е този :partyman:
Изображение
Изображение

Още по-радостната новина обаче е, че според мен горивния процес се подобри.Какво имам предвид - с тази модификация на кошничката самия пламък е по ясен и силен. Отделно със същите настройки камината преди работеше основно на 2 и 3та степен съответно 52 и 53гр , сега вече работи на 53,54 и 55 при зададени 55 и доста често работеше в модулация. По груби сметки разхода ми е 20% надолу :lol: Ето клипче на пламъка, който не вярва това е на 5та степен когато се разпалваше 1я път. Пламъка бие доста нагоре и стопля доста по-бързо , което всъщност незнам дали е на добре :lol:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vhHznvA4sQA[/youtube]

Инак пламък на 53 и 54гр няма , а се вижда само едно тлеене в кошничката. Пепелта вън също е доста повече, но пък така според мен може камината без проблем да изкара седмица без да я бараш :drinkers:
Нямах си на идея такова просто нещо как би могло да промени всичко и то в по-добър аспект.
Идните дни ще споделя как се държи системата, но освен задръстване на сервизонните отвори друго не мога да се сетя като негативен евект за вбъдеще , някой по компетентен по темата ако има ще се радвам да го излушам :)

Поздрави !
nokoniko - специалист
grants написа:
Колеги преди малко завърших теста с моята камина. Основно изпробвах нов дизайн на дупките в кошничката.
Затапих всички странични отвори , а задния ред оставих 2 в средата и по една в края. Затапването направих с алуминиево фолио - готварско :) Ето как се получи
Изображение
Изображение

Теста започна Петък през деня , като вечер в 22ч като изгаснеше камината просто хвърлях по едно око в кошничката да видя дали съм на прав път. Та резултата от 3 дни без чистене и изгорени около 40кг пелети е този :partyman:
Изображение
Изображение

Още по-радостната новина обаче е, че според мен горивния процес се подобри.Какво имам предвид - с тази модификация на кошничката самия пламък е по ясен и силен. Отделно със същите настройки камината преди работеше основно на 2 и 3та степен съответно 52 и 53гр , сега вече работи на 53,54 и 55 при зададени 55 и доста често работеше в модулация. По груби сметки разхода ми е 20% надолу :lol: Ето клипче на пламъка, който не вярва това е на 5та степен когато се разпалваше 1я път. Пламъка бие доста нагоре и стопля доста по-бързо , което всъщност незнам дали е на добре :lol:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vhHznvA4sQA[/youtube]

Инак пламък на 53 и 54гр няма , а се вижда само едно тлеене в кошничката. Пепелта вън също е доста повече, но пък така според мен може камината без проблем да изкара седмица без да я бараш :drinkers:
Нямах си на идея такова просто нещо как би могло да промени всичко и то в по-добър аспект.
Идните дни ще споделя как се държи системата, но освен задръстване на сервизонните отвори друго не мога да се сетя като негативен евект за вбъдеще , някой по компетентен по темата ако има ще се радвам да го излушам :)

Поздрави !
Радвам се, че идеята която дадох помага. Даже то не беше идея, а просто видях как са дупките при "екоспар" и споделих. Даже от любопитство се поразрових да видя как е при скъпите италиански камини. Видях,че на някои има странични отвори, но са ниско почти до основата и самите дупки са под наклон/ 45 градуса някъде с посока нагоре/ та струята с въздуха да отива нагоре, а не перпендикулярно спрямо долните дупки, с което смятам, че се получава една конфликтна ситуация - страничната струя пречи на тази отдолу да си върши качествено работата. :partyman:
benimm8808 - специалист
grants написа:

Поздрави !
Споделете какво се случва с темп. на изхода на камината.До колко градуса стига?
И някой с 13+ модела нека отвори ревизионния отвор да почисти и след седмица да каже колко е пълен и вижда ли разлика отпреди( пълни ли се по бързо), при запушени странични отвори на кошницата за горене.

Поздрави.
  • 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 230

Тема "Настройки на пелетна камина BURNit PM Comfort plus 13 и 25 kW" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: