Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Помпиш от кладенеца, прекарваш през конвектора, и след това поливаш доматите и чушките, за да не ги пресечеш със студената кладенчова вода. И вълкът сит, и агнето цяло!
fbr - майстор
tinalex написа:
Ще има,ако има откъде да взимаш студена вода да я въртиш в системата.
И има къде и как да отвеждаш кондензната вода.
romanpm - майстор
Как се избира циркулационна помпа ? Интересува ме дебита ли е важен или налягане , воубще има ли някакво значение за около 310 кубика пространство за отопление ? А как най-добре се отвежда конденза при охлаждане , става въпрос за под радиаторите - технически има ли нещо готово ? :)
эдравеите,имам нужда от помоща ви. Имам камина 16кв с водна риэа,2радиатора по 3300вта ,1ин 3100вата ,лира 800вата и бойлер.Добре ли ще е да свържа 2а кръга, като в единиа са 2а радиатора;3300 и 3100, а в другиа са бийлер ,лира и радиатор 3300 вата? Мисля да прекарам 2та кръга с ф20 като свържа консуматорите последователно с ф16. Как ви се струва ще се стопля ли эимата? Моля всички энаещи и можешти за съвети и предложения!
Благодаря на всички, предварителни.
tinalex - специалист
Да не си пазарувал в Практикер?Аз съм с подобна схема-2 кръга с ф20 и отклонения с ф16.Кръговете ми са доста дълги и имам повече радиатори от твоята идея.Работи без проблем.Как последователно,на кое?
неэнам дали съм се иэраэил правилно. На камината съм сложил колектори с два иэхода, и от там ми тръгват двата кръга с ф20 до края, като съответно всеки консоматор съм вързал эа топло и студено с ф16. Ако не ме занасяш че това ще работи ,много добре. Обаче имам един проблем , средата на раэширителниа съд е на нивото на вхоа на боилера, и също ме притеснява да не эавира системата эащото по докомент камината е по мощна от радиаторите.Бих испратил схема но неэнам как.Благодаря на одзовалите се и на всички дали мнениа на таэи тема.
LazarGanev - "Велик майстор"
Направи системата затворена и няма да имаш проблеми.
илко илиев - специалист
ако имаш възможност прави всичко на отделни кръгове.ако не то поне бойлера обезателно на отделен иначе ще имаш ядове,запомни го.незнам как мислиш да го обезвъздушаваш но имам нещо ако ти трябва .и прави отворена система.аз слагам разширителя до самата камина на топлата вода и правя всичко на отделен кръг.досега съм нямал проблеми.а за бойлера аз слагам на изхода тоест на студенатавода която се връща в камината кран изпразнител,и няма проблеми.
BateValcho - помощник
Аз съм инсталирал 4 кръга на камина с водна риза, която ще отоплява 134 кв.м на двуетажна къща. На всеки кръг имам средно по два радиатора (включително бойлер с водна риза и мантел). Спрял съм се на чугунени радиатори, тъй като алуминиевите не са подходящи за система с медни или месингови тръби и фитинги. Смятането на топлинната мощност зависи от много фактори, но при всички положения трябва да отговаря на топлинната мощност на камината - иначе има вероятност от завиране на флуида.
BateValcho - помощник
А радиаторите могат да се направят с различни размери, но тук пък се гледа общото им хидравлично съпротивление на всеки колектор. Възможно е и регулиране чрез сферични кранове.

Тема "Въпрос за камина с водна риза ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: