Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Ама няма реален смисъл от буфер бе човек... как да ти го кажа по друг начин. Да си топли бойлера с колектора човека и да си пуска термопомпата по подовото и това е. Няма какво да си усложнява живота и да си дълбае джоба. И не се сърдя, а се опитвам да разбера защо все го буташ тоя буфер, ама не намирам реално обосновано решение. Ако е просто за да му краси дома, мога да му предложа други по-добре изглеждащи неща :)
olelemaiko - специалист
syncho написа:
Ама няма реален смисъл от буфер бе човек... как да ти го кажа по друг начин. Да си топли бойлера с колектора човека и да си пуска термопомпата по подовото и това е. Няма какво да си усложнява живота и да си дълбае джоба. И не се сърдя, а се опитвам да разбера защо все го буташ тоя буфер, ама не намирам реално обосновано решение. Ако е просто за да му краси дома, мога да му предложа други по-добре изглеждащи неща :)
прав си.
LazarGanev - "Велик майстор"
Четете и препрочитайте този цитат - абсолютно всичко е точно така, не може да се каже по-точно! mindless :respekt: :2thumbs:
mindless написа:
По темата с термопомпата и буфера ще спомена само някои неща за размисъл. По принцип дали е нужен наистина е въпрос на правилна преценка и прецизно изпълнена инсталация.
Буфера има предимства и недостатъци, но кои ще са в превес, зависи от конкретната отоплителна система.

В случая с термопомпа въздух/вода е нужно да се преценят някои неща. Ако се разчита изцяло и само на нея за отопление, то тя ще трябва да е предвидена да може да покрива топлозагубите при много ниски температури. Това обаче ще я направи относително мощна за по-топлите дни и преходните периоди, защото при термопомпа въздух/вода ефективноста спада заедно с температурата, а обратно на това се вдигат топлинните загуби. По спомен само, пускал съм някъде из темите, че подобни помпи при -7ºC термопомпите имат СОР < 2,5 а при -15°С е под 2 и тук говоря за качествени маркови термопомпи.

Поради гореизложенито, подобна термопомпа ще има номинална мощност, която ще е голяма за отопление в преходните периоди и вероятно ще работи на много кратки цикли, което ще води до високи сметки за ток и амортизация на самата термопомпа.

Друг риск от липсата на буфер е, че ако по някаква причина се наложи да не се отоплява във всички помещение, това циркулиращата вода в системата и отново ще доведе до кратки цикли нще намалиа работа или направо до спиране на термопомпата, защото трябва да се следи и изискването за минимална циркулация. Ако има буфер, дори при напълно затворени кръгове на подовото, няма да има проблем за термопомпата.

В конкретни ситуации при инсталации с много соларни панели за подпомагане на отоплението като ТУК буфер също може да влезе в употреба.

Най-добре без буфер работят термопомпите земя/вода, защото тяхната мощност може да се изчисли точно, поради факта, че топлоизточникът им почти не се променя.

Към недостатъците за буфера могат да се споделят, топлинните загуби на самия буфер. Факта, че при наличие на буфер обикновено се произвежда повече топлинна енергия от необходимата. Самата система е по-скъпа и по-сложна, има още една циркулационна помпа и повече неща за чупене.

Като цяло дали е нужен буфер или не е добре да се реши от квалифициран човек, който е в състояние да прецени предимствата и недостатъците.
Вичи - специалист
Всичко е така, само дето се пропуска да се каже, че това важи за термопомпи направи си сам. Цял месец с очите си гледам как се справяше истинска маркова термопомпа при -15 - -20 гр. Не знам с какъв СОР работеше, но дори и 1,5 да е това е 33% икономия спрямо конвективен източник. Качествено управление, хидромодул, добре изолиран буфер 500л., в който е вградено проточно БГВ - задължителна част от системата, няма нужен ли, ненужен ли е. Дефроста по принцип е по-малък при такива температури, защото тогава въздуха обикновено е по-сух. Заради буфера и че е инверторна не работи на кратки цикли. Сметката естествено е по-висока, ама този месец със средна температура -6, на кой е ниска? Тя е на комшията, аз съм на пелети, този месец вероятно ще ми е по-евтин, но не и сезона. Амортизация? - компресора работил два пъти повече, голяма работа, той да не с 2 години живот.
Е, да не е евтина.

Лазаре, кажи за бойлера с две серпентини, моля.
Вичи написа:
Лазаре, кажи за бойлера с две серпентини, моля.
Ами той и Сънчо го каза след мен:
syncho написа:
Моят съвет е следния: бойлер с една серпентина само за колектора, защото не е реално изгодно да връзваш термопомпата към него при положение, че имаш слънчев колектор. Доводите ми са не малко, ако държиш ще ги изложа, но нямам много време сега.
Като даваш пример за маркови термопомпи, дай и някоя схема на маркова помпа с бойлер с 2 серпвнтини :cool:. Просто няма такава, защото няма как да се получи! :wink:
Gadnyara - специалист
Имате предвид, че при външни температури, при които термопомпата би имала свободен капацитет да грее БГВ, соларът също ще работи достатъчно ефективно и ТП ще е излишна :?:
Съответно, при много сериозни отрицателни t*C нито единият, нито другият източник ще доставят нещо значимо и ще разчитаме на ел. нагревателя.

Коректно ли разчитам причините за нерентабилността на двете серпентини в бойлера при ТП и солар?
Само последното "Просто няма такава, защото няма как да се получи!" ме кара да си мисля, че има друга причина... :wink:
Вичи - специалист
LazarGanev написа:
Като даваш пример за маркови термопомпи, дай и някоя схема на маркова помпа с бойлер с 2 серпвнтини
Не ,не мога да дам такъв пример. От поста ти не се разбра (поне за мен) изобщо ли си против двете серпентини или от комбинацията термопомпа -соларен панел. Мерси за любезното пояснение.
Термопомпата изисква специален бойлер с една двойно по-голяма серпентина - например над 2кв.м.. Няма как да стане с малката горна серпентина. Ето например бойлери за термопомпа:
http://www.tesy.com/bg/products/visokoo ... na_plosht/
Като говорим за термопомпа с бойлер, имам предвид бойлерът да е на отделен контур и на отделен сет, както е при купешките термопомпи. Тогава термпомпата работи отделно за бойлер, отделно за отопление и бойлерът трябва да има голяма серпентина, за да поеме цялата мощност на термопомпата и да се загрее бързо, а не жилището да стои с часове без отопление. Ако говорим за аматьорска схема, при която горната серпентина на соларен бойлер е вързана като радиатор, то тогава изобщо нямаме гаранция за топла вода, но пък за сметка на това горната серпентина най-вероятно ще охлажда бойлера, като разнася и малкото топлина, която е вкарал солара. :wink:
Gadnyara - специалист
Значи, ако имаме бойлер, произведен със серпентина за ТП, с втора серпентина за соларната система и "купешка" ТП с функция за БГВ,
цялата система би работила и би имало смисъл да са смесени, така ли?
Теоретично - да, но на практика в един нормален бойлер няма място за 2 такива големи серпентини и затова се ползват пластинчати топлообменници в схемите на маркови термопомпи с вътрешен модул с опция солар

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: