Най - вълнуващия въпрос зимно време.
adonchevski - специалист
LazarGanev написа:
Ами дай ми пример кой реален модел бойлер имаш предвид да ти отговоря по-конкретно, щом така не ме разбираш :)
Не мога да ти дам пример за бойлер, тъй като нямам представа. Това е въпрос а не твърдение.
Вичи написа:
Ако термопомпата поддържа БГВ ще може да топли 200 литров бойлер с 30 - 50 ст. на ден (за 10 кВч) през лятото и преходните сезони, има ли изобщо смисъл от инвестицията в соларна система?
Това означава ли, че ТП-та може да се направи да работи на смесен режим - 35 С към подовото и например 55 към бойлера? Дори и да може, сигурно е неефективно?
Gadnyara написа:
При мен е реализирано с отделна функция за БГВ на ТП (Toshiba Estia 8kW), превключваща с вентил към него. Все още не е свързан бойлера и слънчевия пакет, та ми е интересно с какво е сгрешена схемата... :wink:
Прикачен файл:
SXVD.png
Може ли да кажеш каква е тази функция за БГВ? Колко градуса влизат в подовото и колко в бойлера?
mindless написа:
Аз този COP бих го приел с известна доза скептицизъм, особено имайки се предвид, че на Panasonic-a е с почти единица по-нисък от този на Toshiba-та. Не вярвам Toshiba да са успели да измислят нещо толкова градниозно, за което другите не са се сетили.
Също картинката, която аз цитирах e именно за COP на Toshiba ESTIA и е в реални условия на работа, а там СОР-а е 2.47
Иска ми се да сложа вода-вода и там нещата заспиват на КОП 6.0. Иначе относно данните на производителя мисля, че не е редно да се подлагат на съмнение, особено тези на Toshiba и Panasonic.
Последна промяна от adonchevski на ср фев 01, 2017 12:11 pm, променено общо 2 пъти.
radius - майстор
Мицубишито си управлява трипътен вентил, когато ще топли водата в бойлера ( и топли само него до желаната температура). Наистина няма смисъл едновременно да подгряваш и пода и бойлера. Още повече, че ТП няма да е достатъчно мощна за това, защото бойлера си иска енергия.
adonchevski - специалист
radius написа:
Мицубишито си управлява трипътен вентил, когато ще топли водата в бойлера ( и топли само него до желаната температура). Наистина няма смисъл едновременно да подгряваш и пода и бойлера. Още повече, че ТП няма да е достатъчно мощна за това, защото бойлера си иска енергия.
Не знам, но всеки тук говори различни неща и ми е трудно да разбера кое е най-доброто за моята система. Какво означава ТП-та да не е достатъчно мощна - не мога да избера мощна или не трябва? Как ще коментираш поста на Gadnyara по-горе?
velik_kazakov - напреднал
adonchevski написа:
velik_kazakov написа:
С твърдението за земя-вода и вода-вода съм съгласен на 100% защото съм правил една самоделка и тази зима и е 10-а. Работи без проблеми и при -20, но си черпи от кладенеца. И макар, че пада температурата на водата в зимните месеци (сега е 7.5 а преди месец беше 10-11 градуса водата в кладенеца) промяната в режима на работа е минимален.
Аз се замислям за вода-вода, ама какво правим като в люта зима като тази секне водата в кладенеца? Това ми е притеснението. Ще ми трябва и нещо допълнително за план Б, като котел на пелети, което си е още нещо допълнително във веригата ...
Този проблем при земя-вода го няма, но при мен е почти невъзможно да се направи, ако е същата скала навсякъде, и за която виках най-големия чук в региона.
Прити за 260лв и 2-3 кубика дърва е при мен решението. Палих го Януари в студа за по 2-3 часа да понавакса загубите - изгорил съм към 1,5 кубика дърва от преди коледа като сложих печката да и се порадваме как топли в хола до сега. В спалните нямам нищо друго освен подовото и не е падала температурата.
adonchevski написа:
velik_kazakov написа:
А ако се сметне при +5 да е колкот е нужно на подовото, то при -5 трябват и дърва или духалки. :-D
Под да се сметне какво имаш предвид? Да се сметне каква термопомпа да да купи ли, или имаш предвид някакъв режим на работа на термопомпата?

Кажи ми за да мога да закача всичките тези датчици от картинката, какво изискване да дам към изпълнителя? Помпите и задвижките трябва да са някакви по-умни ли?
Имам в предвид, че ако е сметната да покрива термозагубите на обекта при -5 градуса за да подържа температурата вътре, то пти =5 градуса топлопроизводството щ е е поне 2 пъти повече и термопомпата ще започне да работи на къси цикли.
Това от картинката самоделка с едно OrangePi с инсталирана Domoticz на него и няколко ардуинота. Помпите са си най обикновенни, а датчиците са DS18B20 вързани към ардуинотата и пращат данните към Domoticz за да има и някаква история какво се случва.
Аз имам задвижки, но не ги ползвам. Подовото съм си го настроил да държи 18-19 градуса в спалните и 23-24 в хола. И единствено управлявам циклите на термопомпата в зависимост от външната температура.

А за Стара Загора и температурите - доста се позадържа под минус 10-ина градуса тия дни.

Прикачен файл

yanuari.jpg
Gadnyara - специалист
radius написа:
@adonchevski: така е и при мен, с трипътен. В бойлера си има термосонда, която се следи от ТП.
Цените на компонентите предлагам да не коментираме, нека гледаме техническата част. Всеки си намира нещата на различна цена и всеки се набутва различно... :wink:
mindless - специалист
adonchevski, кое е най-доброто за теб, трябва сам да си прецениш :).

За мощноста на ТП назад беше споменато от гледна точка на факта, че при въздух/вода и ниски температури мощноста на ТП намалява и няма да смогва да отоплява и да прави БГВ. Ако си купиш Т-САР това не би трябвало да е проблем.

Иначе повечето ТП въздух/вода имат режим за БГВ, който в общия случай грее до 55°С. Panasonic имат версии HT(high temperature), които можеха до 60°С, ако не бъркам. Тук трябва пък да се обърне внимание и на проблема с легионелата т.е. трябва си и нагревател в този бойлер, който да може да вдигне температурата над 60°С.

Ако има моменти, в които соларните панели не работят, а ТП не е нужна за отопление е добре да може да подгряваш БГВ с нея, но ако искаш да го правиш, трябва да си купиш вече неколкократно споменавания тип бойлер. Само като приемер, а не като реклама, става дума за ТАКЪВ бойлер. Обърни внимание, че площа на горната му серпентина е 2.7m². Това все пак е инвестиция, чиято полезност следва да бъде икономически обоснована. Бях попаднал в някакъв немски сайт, че на всеки кВ мощност на термопомпата има нужда от минимум 0.25m² площ на серпентината в бойлера.

P.S. Писал си, докато пиша и аз. Аз не подлагам данните на производителя под съмнение. Просто тези данни не вземат предвид циклите на размразяване, а много често не вземат предвид и разхода на циркулационната помпа, когато тя е вградена в ТП.

Иначе при вода/вода, освен проблема да имаш вода с необходимия дебит, изниква и въпроса, какво ще правиш изпомпаната вода. Това с връщащите сондажи, което го има във всяка брошурка, зависи изцяло от геологията на терена. Има реален шанс да имаш нужда от 3 и повече връщащи сондажи, за да имат необходимата попивност. А тогава може сам да прецениш, за какъв разход говорим. Изхвърлянето на тази вода в канала е безотговорно, а може да се нарече и престъпно.
olelemaiko - специалист
adonchevski написа:
Може ли да поясниш за тези пластинчати топлообменници?
олелемайкооо. еи тъкива натисни копчовци за търговците сте им наи сладки.като топъл хляб ви харчат.

я да питам аз.на 300квадрата ше се навъртат едни минимум 2500 метра тръби за всичко.
колко вода ше е това.и ако реши сега или по на там тоз бастъркопчовец да топли зоново. примерно тука до има тука да нема . как става работата.

The Black как въри работата с покрива.ако искаш пробаи системата LDS.
radius - майстор
adonchevski написа:
radius написа:
М
Какво означава ТП-та да не е достатъчно мощна - не мога да избера мощна или не трябва?
Не трябва, на първо място защото ще е по-скъпа, на второ, защото при положителни температури ще е преоразмерена и ще си под минимума и. Т.е. дори да е инвертор, пак ще работи он/оф. За което говори и mindless. Варианта е буфер. При мен забелязах този проблем над 5С миналата година, но не съм анализирал подробно работата й, за да обоснова нуждата от буфер.
За 9кв машина, от Мицу дават минимум 1,5кв.м. серпентина.
А готовите соларно-термопомпени решения са с пластинчат топлообменник за ТП и серпентина ( не съм сигурен ) за солара.
Вичи - специалист
Gadnyara написа:
Ето една схема, на която мисля, че комбинацията е подобна (според мен) на ТП+слънчева инсталация със същия бойлер.

Мисля, че Oil burner на схемата е някакъв котел, а не соларна инсталация
adonchevski написа:
Вичи написа:
Ако термопомпата поддържа БГВ ще може да топли 200 литров бойлер с 30 - 50 ст. на ден (за 10 кВч) през лятото и преходните сезони, има ли изобщо смисъл от инвестицията в соларна система?
Това означава ли, че ТП-та може да се направи да работи на смесен режим - 35 С към подовото и например 55 към бойлера? Дори и да може, сигурно е неефективно?
За отоплителния сезон ти отговориха колегите, аз визирах останалото време, когато помпата се използва само за БГВ. През зимата от соларите и без това не може да се очаква много.

Като цяло е малко каша, защото всеки говори за различни ТП и компоненти- сглобявани, японски, корейски..., а при различните производители съществуват различни конструктивни решения.
Все пак, при налична инвестиция в ТП с БГВ някой може ли да направи икономическа обосновка за необходимост от соларна система?
Привет на всички!
Пиша най-сетне и аз, за малко мнения и съвети от специалистите тук, защото ми предстои тази година да завършвам темата с водното подово и конвектори което започнах преди години... Та понеже вече е крайно време и ми предстоят семейство деца... на 30г. Знаете за кво иде реч :-D Така по същество и особеностите при мен да се запознаете:
Къща /в Пловдивския район/ 64кв.м. отопляема площ с изградено водно подово / тя е на височина 1,20м. от кота 0/.
към нея имаме долепена още една къща на кота 0- ~ 60кв.м. отопляема площ с конвектори-климатици / Приложил съм снимка за онагледяване на случая!
Изолация:
Външна изолация - 8см. ЕПС/25 -30куб.м/ Фибран покрай прозорците 8см. и силикатна мазилка.
Вътрешна изолация - /Тавани - Фибран 4см. над плочата и от вътре 8см. 120 -150кг.куб.м. Каменна вата с гипскартон /
/Стени - 10см мин.вата с гипскартон/
Височина 2,55м. на стените.
Дограма - ПВЦ 5к. с К-а стъкла дебелите от 6мм. и 32мм. стъклопакет.
Общо 19 кв.м. Прозорци.
Подове на лявата къща 64кв.м височина на етажа 1,20 от кота 0- / гредоред подсилен от долу и отгоре е с дебели талашити, с 4см. фибран, ал.фолио, мрежа 20х20, тръби Хенко-16х2, 2-ра. мрежа в/у тръбите и замазка 7- 7,5см } Гредореда с Подовото е само на едната къща 64 кв.м.!
Дясната къща на Кота 0 ~ 60кв.м е с подове от перлитна замазка, хпс и ламинат. Затова там са предвидени тръби за Конвектори...
Изолацията е същата само че стените са високи 2,40м.
Това съм направил до сега:
Подовото на лявата къща 64кв.м. е:
5 еднакви кръга / 16х2 тръба Pe-xc/EVOH/Pe-xc / - общо 455м. до колектора /
А За отопление на дясната къща 60кв.м. имам пуснати Медна тръба halcor Ф 16х0,8 до всяка стая за конвектор, като реално ще работят само 3 от тях постоянно зимата.
Общо ~ 90 метра медна тръба до колектора на 5 кръга!
/Отделно съм пуснал и тръба 20х2 pex-AL. за парно на всички стаи но тя е за резерва! и няма да се ползва сега /
Сетъпа обощен е следният:
Подово -тръби 5 кръга - 455м. - 41 L. вода в тях.
Тръби конвектри 5 кръга - 90м. ~ 10 L.
Моля за съвет за избор на последните най-важни компоненти:
1.
5бр. конвектори /не знам колко вода се събира в тях ? ~ ако са 9-ки и 12-ки /
2.
Бойлер ГВ- 200 L. заедно с отоплението на 120кв.м.
Каква мощност ще ми е нужна за Всичкото това? и вида и броя на циркул. помпи.
Ако е ТП въздух вода? или Вода вода.
п.с./
Нашият район тук е с горни плитки подпочвени води по принцип.
У нас имаме сонда 8м. 3/4'' която се ползва за поливане а зимата не. 10 - 11 градуса е водата от нея зимно време.
Имало е и кладенец на 4м. от нея едно време който е затрупан и застроено в последствие... Комший и др. също имат кладенци и сонди и се ползват. Това е съблазнително за ТП вода вода и голяма дилема към какво да се насочвам.
3. Ще ми трябва да си подвържа и хубав колектор със задвижки и т.н.. но предполагам, че първо трябва да се реши източника на топлина, мощноста, раположението и тогава да взимам Бойлери колектори, термостати и т....
4. Предвид горе изложеното ще съм много благодарен ако ми помогнете с насоки и съвети за избор! :partyman:
За две години се трудих здраво да стигна до тук и не искам да се прецаквам точно на най-важният момент.
Също забравих за бъдеще да се предвиди Сл.колектор за подпомагане!
Температурите които гоня в стаите са между 18 - 21 градуса ! Не сме от зиморничевите и затова и реших че с ниско температурно отопление ще постигна оптимално решение на проблема и ще дойде и икономията на ток.
Мислил съм и за малък пелетен котел, да кажем 60-70 гр. минава през конвекторите и после през подовото.
Друг вариант ТП възду вода 40 - 45гр. върти през 5кръга подово и 3 кръга конвектори и отделно да загрява колкото може оптимално Бойлер като се подпомага с нагреварел.. докато сложа и слънчев колектор...
Варианта с ТП вода вода става според мен много дебело защото ще имам
консумация на още помпи, като добавим и консум на конвекторите и още нещо.. то става май не целесъобразно.
Съжалявам то стана много дълго и широко.
Благодаря предварително на отзовалите се/
Поздрави :)

Прикачен файл

сХЕМА оТОПЛЕНИЕ.jpg

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: