• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
Emil Inanov написа:
.......Имали колеги на моето дереже? Вие как бихте постъпили с този финансов проблем?
Бях на твоето дередже и отчитам грешките си.
Изхарчих 10 000лв. за отоплителна инсталация. Котел, буфер, помпи, трипъгни...... Основно парите дойдоха от обезщетение за трудова злополука. Иначе нямах средствата.
Ако бях разумен, с тези пари щях да си наредя радиаторите, да ги вържа към съществуващата каминка и да си изолирам къщата.
После вече по ред на номерата. Така щеше да ми е ясно и какви са ми топлозагубите и другите сметки са лесни.
Сега харча пелети, топло е, но можеше и с по малък разход, особено ако бях си продължил година-две на дърва.
+1
И аз бях на това положение, с изключение на това, че взех кредит, за да направя отоплителната инсталация, това в процеса на строежа (основен ремонт) на новата(стара, 68ма година) къща.
Вярно, че направих вътрешна изолация, вата зад гипсокартон, след 2 години изолирах и подпокривното пространство. Нямам добра входна врата, и оттам губи мноооого топлина...
alex_serviz - специалист
Няколко пъти съм цитирал Филма:
"Какво е необходимо за икономия на пелети:
1. Добра топлоизолация.
2. Добра топлоизолация.
3. Добра топлоизолация."
След поредното му цитиране веднъж добави:
"Има и 4-та точка: Добра топлоизолация."
lz2skt - специалист
Хубавите неща всеки ги знае-сложи си изолация 20см -външна,30см таван...качествена дограма ,врати,рекуператор,вакумни въздушни,слънчеви водни и волтаици...после му мисли ...дори няма и котел да купуваш.Хубаво е да си свалим розовите очила и да не предлагаме хората да ядат пасти,когато нямат пари за хляб.Проблемът с отоплението тежи много на повечето семейства и хора с доходи около минималните...а те са мн.голям процент от населението.В малките населени места общо взето заплатите се въртят около 500лв.Начинът ,по който държавата помага е смешен и залъгващ в програмите за енер.ефективност.Преди време съсед си санира жилището и ходи да подава молба да го освободят 2 год от данъци...оказа се ,че първо трябва да му направят нова данъчна оценка на къщата му и съответно следващите години ще плаща мн.повече...и човека се отказа.Безмислено е да давам примери как примерно в Австралия всяко семейство получава безвъзмездно около 1000 авст.долара за соларна инсталация или примерно в Германия,Австрия и т.н.Идеалният котел в случая е примерно Дефро,модела с водна скара и всеядна горелка-кеф ти дърва ,въглища,пелети...срещу 7 хилки и си щастлив и не ти трябва да е.еш дявола във въздуха.
torbalan - Дървен философ
Emil Inanov написа:
... Ако трябва да се прави топлоизолация - външна 10см , както и на таван- и то няма смисъл да направя само на 1'ят етаж - хората ще се смеят , а и ще е грозно. Смешно е и да се направи ТИ с 10 см, а дограмата старата - ефекта намалява - и там 7000-8000лева? Дето се вика Българина е жив дявол! Имали колеги на моето дереже? Вие как бихте постъпили с този финансов проблем?
Над тавана какво има?
Най-много топло бяга през тавана. На второ място е кофти уплътнена дограма...

В Лидъл от време на врме пускат ленти за уплътняване на дограма. Има ги аналогични и по железариите.

Купуваш и лепиш на двата (имам предвид външен и вътрешен) прозореца. Същото и на вратите.
Ако духа под вратата - опъни някакъв парцал, така че да запуши под вратата. Не е особено красиво, но върши добра работа ;)

Ако не са ти залепени със силикон стъклата - купуваш един прозрачен силикон и мажеш по ъгълчето, така че да има върху края на стъклото и върху дограмата.
miroki - майстор
alex_serviz написа:
Няколко пъти съм цитирал Филма:
"Какво е необходимо за икономия на пелети:
1. Добра топлоизолация.
2. Добра топлоизолация.
3. Добра топлоизолация."
След поредното му цитиране веднъж добави:
"Има и 4-та точка: Добра топлоизолация."
Колега, това важи при отопление на каквото и да е.
Ако ще сравняваме разход на дърва, въглища или пелети. Нека е при равни условия.
alex_serviz - специалист
miroki написа:
...Колега, това важи при отопление на каквото и да е...
Естествено, че важи за всякакво отопление!
И го цитирам като задължително условие за ефективно отопление.
Няма ли добра топлоизолация какъвто и котел и горелка да сложиш ще е мъка...
Emil Inanov - специалист
Напълно разбирам и осмислям думите Ви за топлоизолация , но може ли да погледнете от друг ъгъл нещата?
казвам 100 м2 отопляема площ . Тук влизат:
1. Коридор - 10м2 -не е нужно да е 22 градуса в коридора( сега е близък с външната температура-от както е построена къщата 1989г. той НИКОГА не се е отоплявал - затова планувам да сложа радиатор ( 10м2*2.6= 26м3*60вата=1560 вата или ще сложа два радиатора панелни по 1000вата и общо 2000вата.
2. Стая 10м2 - тя е преходна и в нея има печка на дърва и въглища - тя свързва коридора със спалнята.
И там мисля да сложа радиатор 2000вата ( панелен)
3. В спалнята има вътрешна изолация и там един радиатор 2000вата.
4. Банята сега се отоплява с алуминиев радиатор Н500 10 глидера = 1570 вата.
Всекиднена е с трапезария и малка врата е кухнята 13 киловата общо за трите стаи.
Или общо около 20 кВата (имам и бойлер 80литров със серпентина) + 3000вата(незнам толкова ли се води серпентината)= 23кВата.
Това което ще направя е:
Пълно реновиране на дограмата със силикон на стъклата, уплътнения навсякъде.
Изолация на тавана на коридора ( вътрешна ) с 3см ESP
Израждане на предверие пред входната врата на коридора, че сега като се отвори и си на улицата.
Emil Inanov - специалист
от Miro4774 » чет фев 02, 2017 1:43 pm
Re: Разход на пелети!
"Аз съм значи топ 240 кв.м 1.800кг иглолистни пелети. Къщата е без изолация + 80 бойлер. Ако сложа и котел за пелети ще падне на 1.600 кг. и изолация мисля, че ще падне под 1.500кг."

За 240м2 изгаря 1800кг
100м2 би трябвало да са 750кг?
Къщата пак е без изолация или някъде греша?
Emil Inanov написа:
от Miro4774 » чет фев 02, 2017 1:43 pm
Re: Разход на пелети!
"Аз съм значи топ 240 кв.м 1.800кг иглолистни пелети. Къщата е без изолация + 80 бойлер. Ако сложа и котел за пелети ще падне на 1.600 кг. и изолация мисля, че ще падне под 1.500кг."

За 240м2 изгаря 1800кг
100м2 би трябвало да са 750кг?
Къщата пак е без изолация или някъде греша?
Не смятай така нещата, не са съпоставими! Съотношението повърхнина/обем не е в твоя полза.
torbalan - Дървен философ
Emil Inanov написа:
...
Това което ще направя е:
Пълно реновиране на дограмата със силикон на стъклата, уплътнения навсякъде.
Изолация на тавана на коридора ( вътрешна ) с 3см ESP
Израждане на предверие пред входната врата на коридора, че сега като се отвори и си на улицата.
Защо ще слагаш изолация в най-студеното помещение?

3см. на тавана все едно нищо не си сложил.

Ако не се ползва втория етаж и е студен - може да наредиш вата по пода на стаите. След време, ако решиш да топлиш цялата къа - дигаш ватата на тавана над втория етаж.

Евентуално, ако имаш височина, може да направиш таван от гипсокартон и над него да наредиш поне 10 см. вата. У дома е на места 24 на места 30 см. над тавана.

Ако прецениш, че нямаш сили за такъв тип изолация, не се занимавай с коридора.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 33

Тема "Съвет за котел дърва,въглища/пелети слънчогледови" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: