Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Стоян Петришки - специалист
Miro4774 написа:
Аз съм значи топ 240 кв.м 1.800кг иглолистни пелети. Къщата е без изолация + 80 бойлер. Ако сложа и котел за пелети ще падне на 1.600 кг. и изолация мисля, че ще падне под 1.500кг.
А ти се беше притеснил
шоп - майстор
olelemaiko написа:
минималната мощтност е хубаво да се съобразява с връщаштата вода на малкия кръг.
:? :? :?
Ей това не можах да го разбера. Температурата на връщащата вода в малкият кръг се определя от трипътният термостатичен антикондензен вентил и няма нищо общо с мощността на системата.

Стоян Славев, в руските форуми също се изказва мнениято, че оптималното КПД на системата е около 70-80% от макс. мощност на горелката. Моите наблюдения от практиката са същите.
шоп - майстор
Miro4774 написа:
Аз съм значи топ 240 кв.м 1.800кг иглолистни пелети. Къщата е без изолация + 80 бойлер. Ако сложа и котел за пелети ще падне на 1.600 кг. и изолация мисля, че ще падне под 1.500кг.
Мисля, че грешиш. Прекалено голямо значение залагаш на фактора котел и същевременно подценяваш ефекта от ТИ.

Чрез качествена ТИ може да намалиш разхода на пелети и с 50%, в другият вариант и Херц за 20000 лв да монтираш няма да направиш икономия както с ТИ.
Успех и дано вземеш правилното решение и последователност в действията:-)
olelemaiko - специалист
говорим за минималната работа на котела не на системата.да може да потдържа тази температура.
Miro4774 - специалист
шоп написа:
Miro4774 написа:
Мисля, че грешиш. Прекалено голямо значение залагаш на фактора котел и същевременно подценяваш ефекта от ТИ.

Чрез качествена ТИ може да намалиш разхода на пелети и с 50%, в другият вариант и Херц за 20000 лв да монтираш няма да направиш икономия както с ТИ.
Успех и дано вземеш правилното решение и последователност в действията:-)
*ТИ* какво означава?
bic - напреднал
Miro4774 написа:
Колегата е прав да се замислиш за изолация...И аз се бях притеснил за разхода , но като вчера теглих чертата за януари съм изгорил под 1,4 т. за квадратура като твоята но с изолация и отвън и на тавана....
шоп - майстор
Miro4774 написа:
*ТИ* какво означава?
топло изолация
bic - напреднал
Все се каня да питам някъде, та-сложих каменна вата на тавана, под покрива , но се чудя може ли да доизолирам още...
olelemaiko написа:
говорим за минималната работа на котела не на системата.да може да потдържа тази температура.
Извинявай, ти нещо говориш, а аз друго питах. Шопа разбра.
Шопе, горелката ми е 20 квт. максимални, 5 квт. минимални.
Колко ми е КПД на минимална мощност? Пиша го така, че и олелемайко да разбере.
Направих си така нещата, че да работи он-оф на номинална мощност. Модулация или смяна на мощности не ми трябват.
vrangelov - специалист
Ако всичко ти е наред, хипотетично около 60 до 70%, ама ако го премериш не се учудвай да е 10 единици надолу.
След като имаш буфер, забрави за работа на минимална мощност.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: