Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333 - майстор
pif4o написа:
..Ако разбирам правилно искате да кажете да не връзвам нулата и земята на една обща шина в вътрешното табло, а да навържа нулите на една шина а земята на друга шина и от там на вън до външното табло да излязат с 3х6кв кабела където нулата и земята ще са на едно с нулата на ЕВН?
Да защото нулата между двете табла е работна и е по-добре заземяването да е отделено от нея..Друга тема е дали някога ще имаш заземяване до външното табло и дали ще решиш да си правиш собствено. При всички случаи заземяващия проводник не ти е излишен и ще си изпълнява предназначението по-добре от нулевия..
pif4o написа:
.. ДТЗ с какви параметри да избера?

Ако слагаш само една за всички контактни излази..примерно 40А/30мА. Това е най-компромисния вариант, но е по-добре от нищо..
pif4o - специалист
Благодаря ти колега Николов ще пусна 3х6 не е никъв дерт. Значи да разбирам че щом няма други коментари по скицата добре съм я замислил? Само един малко тъп въпрос може би ама да си питам, бушоните имат посока от къде да им доиде тока щото много ми е лесно да пусна входящия кабел в главния бушон от горе а от долу за медната шина да накача всички бушони заедно. Иначе знам че се пуска от долу на главния и от горе с мост се сваля пак до долните изводи на останалите бушони с шина.
nikolov333 - майстор
Основния принцип е да се захранва главния от долу а рейката да е отгоре, но и при мен не е спазено това..Теорията и практиката не винаги говорят на един и същ език..
pif4o - специалист
Значи да разбирам че предпазителите нямат посока, и така ме устроива по основния принцип :)
FM STEREO - специалист
За променлив ток няма значение от къде ще влезе захранването,от долу или от горе.
pif4o написа:
Колега FM STEREO къде прочете че инсталацията ми е двупроводна? всичко в сутерена до таблото с бушоните и ДТЗ защитата е трипроводно, двупроводно е само захранването на това табло до външното старо табло дето са двата кабела на евн. Не е проблем да сложа тея 2 метра 3 х 6 ама какво ще подсигуря с тях? че нилата от вътрешното табло до външното няма да прекъсне в връзката на шината във вътрешното табло? и ще остане да разчита на третото жило за да я отведе до общата им точка в външното табло ?
Така е,за това трябва да има заземяване в вътрешното.
Иначе се прави по схемата която си дал.
pif4o - специалист
Ок, утре ще я опаткам :) Въприки че е за тъщата аи ша сложим и едно ДТЗ.... дефектно :-D
preslav - майстор
pif4o написа:
Ок, утре ще я опаткам :) Въприки че е за тъщата аи ша сложим и едно ДТЗ.... дефектно :-D
Тъщите нищо не ги лови - личен опит! Евентуално можеш да пробваш да вържеш гръмоотвода към телевизора и, после да се договориш с Дядо Боже да пусне гръм по средата на любимия и сериал.
Ники274 - специалист
nikolov333 написа:
Основния принцип е да се захранва главния от долу а рейката да е отгоре, но и при мен не е спазено това..Теорията и практиката не винаги говорят на един и същ език..
Основния принцип е захранването винаги да е отгоре,така,че рейката щом е захранваща си е отгоре,ама и главния предпазител трябва да се захранва отгоре!Въпреки,че за избягване на много връзки,комутации,кабели и т.н. всичко се монтира както е най-лесно и добре за свързване.В повечето случаи таблото си работи безпроблемно.
pif4o написа:
Значи да разбирам че предпазителите нямат посока, и така ме устроива по основния принцип :)
FM STEREO написа:
За променлив ток няма значение от къде ще влезе захранването,от долу или от горе.[/url].
Има предпазители,елементи и модули,които се монтират в таблото,като изрично е посочено от производителя къде трябва да бъдат захранени и за правилната им работа не им е все едно "отгоре или отдолу" ще се захранят.
Hoвoceлckи - майстор
Би ли показал такъв предпазител (не ДТЗ)?
Ники274 - специалист
Hoвoceлckи написа:
Би ли показал такъв предпазител (не ДТЗ)?
Например тези предпазители

Тема "Одобрение на ел инсталаци в сутерен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: