Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
CASA - специалист
Искам да си купя поялник,с който да запоявам връзки по ел.инсталация за домашно ползване.Интересувам се от марка,мощност и магазин от който да го закупя.Посаветвайте ме и какъв припой да използвам.
Takezo Sensey - модератор
...10 10-20 кинта , какъвто и да вземеш ще изгори , след време де ...

...припоя - тенол , тинол ...както го кажеш все е едно и също , калай който е кух и вътре в него има колофон (паста за калайдисване)...
Милен - майстор
Минимум 100W мощност, а за по дебели кабели с 250W става по бързо. Българските са сравнително добри, а и продават резервни нагреватели за тях.
Ъгъла на Симеон и Сердика има магазинче за поялници, мултицети, батерии и разни такива пича там ще те светне кое ще ти свърши най-добра работа за това дет искаш да свършиш.
krasiorocknroll - специалист
Аз използвам газова горелка /или котлон/,където нагрявам в цилиндрично канче Ф 20мм калая докато се разтопи.Зачиствам връзките като ги потапям в преобразувател на ръжда след което ги потапям във вече разтопения калай.Калайдисаните връзки изолирам с ПВЦ лента TESA или каквато имам. :)
CASA - специалист
Благодаря за бързите отговори.Ще пробвам варянтите ви!Успех:)
Neno Er - специалист
krasiorocknroll написа:
Аз използвам газова горелка /или котлон/,където нагрявам в цилиндрично канче Ф 20мм калая докато се разтопи.Зачиствам връзките като ги потапям в преобразувател на ръжда след което ги потапям във вече разтопения калай.Калайдисаните връзки изолирам с ПВЦ лента TESA или каквато имам. :)
Умен.
Когато липсва преобразувател става и с прост аспирин, но много гадно мирише, направо задушава. Така, че трябва да му се духа. Не ме разбирайте в другия смисъл.
Не е лошо проводниците след като се калайдисат, да се усучат един за друг и тогава да се топната в калая. Връзката става по-здрава..
Wishmaster-ruse - специалист
Индукционите не са добре имат чести проблеми с загряването на човката (бързо се губи връзката между шините и човката)
Вече сам трябва да си направиш преценката какво ще запояваш и от там да си прецениш колко вата да е ако ти се наложи да запоиш тънак кабел с поялник от 100 W или повече нали се сещаш че ще е много трудно с тази голяма човка. А за почистване на запояваната повърхност препоръчвам ако можеш да си намериш обаче.
Солна киселина
при нея няма - няма калая лови и на такива метали дето с колофон или флюс просто нямаш шанс да хване :shock:
Justy - майстор
Neno Er написа:
krasiorocknroll написа:
Умен.
Когато липсва преобразувател става и с прост аспирин, но много гадно мирише, направо задушава. Така, че трябва да му се духа. Не ме разбирайте в другия смисъл.
Не е лошо проводниците след като се калайдисат, да се усучат един за друг и тогава да се топната в калая. Връзката става по-здрава..
И двата споменати начина за химично почистване са неудачни. Спирто - колофонен разтвор - в спирт се сипва натрошен колофон. Колофонът бързо се разтваря от спирта и е най добрият антиокислител за спойки. Проводниците зе усукват преди калайдисване. Тани беше показал преди време много добро изпълнение.
galin.com - специалист
Wishmaster-ruse написа:
А за почистване на запояваната повърхност препоръчвам ако можеш да си намериш обаче.
Солна киселина
при нея няма - няма калая лови и на такива метали дето с колофон или флюс просто нямаш шанс да хване :shock:
Абсолютно съм съгласен. Само с такова почистване успях да запоя жилото на спирачка на велосипед за коносуобразна бронзова втупка. Сами се сещате какво е усилието на опън там. Все още държи 8-ма година вече. Пробвал съм и по различни други трудни места да почиствам по този начин и забелязвам един недостатък. Където е минала киселината ако после не се калайдиса - ръждясва.

Тема "Запояване на жици" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: