• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
jekasus - майстор
preslav написа:
но човекът да е задръстен, за мисловният процес не е нужно да коментирам!
Той си нормално призна че нищо не разбира от ВиК.
iliya_i - майстор
Ако проблема е в щтранга, всички надолу щяха да реват, щото няма да има рециркулация. Щом само той реве, значи проблема е след неговото разклонение.
Пък и много вярва на предишния, че се е опитвал да го отпуши. Той човека се е оттървал от проблема и е послъгал леко следващия. Както колите, дето ни продават на по 100 000 км. а всъщност са на по 300 000.
preslav - майстор
jekasus написа:
preslav написа:
но човекът да е задръстен, за мисловният процес не е нужно да коментирам!
Той си нормално призна че нищо не разбира от ВиК.
Темата (все още) не е много дълга - всеки средно интелигентен да я прочете и да види безапелативните изказвания на някой си питащ за съдействие.
Аз когато питам не апострофирам, приемам всякакви предложения, а после казвам къде съм се оакал в следствие на космическия си акъл!
Размахване на пръст, "това забрави", "аз казах" и т.н. не ми вървят, а и на никого не ги пробутвам - спазвам принципа "когато ти е насран гъза не го вей, че да не разберат всички на какво мирише"
arxd129 - специалист
montoya написа:
Принципно, ако приемем, че блока е разделен на ниска линия 1-8 етаж и висока линия 9-14 етаж, на 9 етаж през твоята кухня трябва да минават 2 топли тръби, по тази с по голям диаметър водата отива нагоре, а по тази с по малкия диаметър /обикновено е 3/4 размер/ водата се връща надолу през помпа, която я върти.
Мдаа. Това е за аплодиране. И е основа за разсъждения. Приемете моите благодарности. И почитания.
Разбрах какво ми казвате. И спирам да подлагам на съмнения това, в коя посока тече водата.
Искам да Ви помоля да уточним дали не трябва едната линия да е от 1 до 7-ми етаж, а втората линия да е от 8-ми до 14 етаж.
montoya написа:
... Ако си на 8 етаж, топлите тръби би трябвало да са 4. ...
Демек - две топли тръби за кръга 1-8 етаж. И две топли тръби за кръга 9-14 етаж. Нали така?

Само че някой в предишен пост беше казал, че циркулационната тръба при наличието на "ниска" и "висока" системи е само една /обща циркулационна тръба за двете системи/.

И... се оплетох за пореден път.

Бихте ли се съгласил да доуточним. Благодаря предварително.
montoya написа:
Т.е като разкъртиш плочките и дебелата тръба към високата линия е топла, а тази към ниската, не е топла, можеш да се закачиш към горната линия. как ще стане това обаче? Ами трудно е.

Тъй като аз съм на 9-тия етаж - при мен би трябвало да има само тръби от високия кръг, нали така? Или тръбите от т.нар. "нисък кръг" отиват и нагоре до покрива?
montoya написа:
Относно банята, забравям я, но въпреки това предполагам, че е през коридора в другия край на апартамента. Може от там да се хване една тръба Ф20 и на скобички по тавана и да влезе в кухнята.
И тръба Ф16 ще ми е предостатъчна. Но банята е далече - през коридора и през преходен хол. Всичко е възможно - разбира се. Но като най-най-краен вариант... чак след варианта за монтиране на 10-15 литров обемен бойлер. Та... забравихме вече за тези варианти!

PS.
Отново изразявам благодарности за помощта Ви. Чест и почитания!
montoya - майстор
arxd129 написа:
Искам да Ви помоля да уточним дали не трябва едната линия да е от 1 до 7-ми етаж, а втората линия да е от 8-ми до 14 етаж.
Ами не знам, може и да е от 1-7 етаж ниската линия, но трябва да се види или проект на блока, както вече посъветва един колега по напред в темата или поне да се пита управителя или отговорника за абонатната станция. Все някой от тях трябва да знае
arxd129 написа:
Демек - две топли тръби за кръга 1-8 етаж. И две топли тръби за кръга 9-14 етаж. Нали така?

Само че някой в предишен пост беше казал, че циркулационната тръба при наличието на "ниска" и "висока" системи е само една /обща циркулационна тръба за двете системи/.

И... се оплетох за пореден път.

Бихте ли се съгласил да доуточним. Благодаря предварително.
Няма логика двата отделни щранга /на ниската и високата линия/ да са с една обща тръба за рециркулация, освен ако тръбата за топлата вода на ниската линия не отива до последния етаж и там да е свързана с рециркулацията. Може и така да са го изпълнили, въпреки, че е малко вероятно, но пак трябва да се погледне някакъв чертеж или някой запознат с инсталацията на блока
arxd129 написа:
Тъй като аз съм на 9-тия етаж - при мен би трябвало да има само тръби от високия кръг, нали така? Или тръбите от т.нар. "нисък кръг" отиват и нагоре до покрива?
Да, би трябвало да са само тръбите от високия кръг на 9 етаж
krasi92 - майстор
Слагаш едно проточно дето го рекламират пенсионерите и готово.Нито ще къртиш,нито ще се напрягаш с мисловни дейности да си решаваш проблема.
arxd129 - специалист
montoya написа:
...Няма логика двата отделни щранга /на ниската и високата линия/ да са с една обща тръба за рециркулация, освен ако тръбата за топлата вода на ниската линия не отива до последния етаж и там да е свързана с рециркулацията. Може и така да са го изпълнили, въпреки, че е малко вероятно, но пак трябва да се погледне някакъв чертеж или някой запознат с инсталацията на блока
Мдааа. Вероятности... предположения...домоуправители....Чертежи! Тъжно ми стана. И знаете ли защо!
След направен оглед през един малък отвор, във вертикалния колектор има следните тръби:
- една тръба ф110 ПВЦ- канал /идва от горния етаж минава покрай кухнята, обира канализационните води и отива към долния етаж/;
- две тръби ф100 от поцинкована ламарина - предполагам водосточни;
- една тръба ПВЦ за отдушник - ф125;
- една тръба 3/4 цола поцинкована към която е свързан топлия ми водомер. Идва от долу и отива нагоре. Или обратното. Не е ясно. Нека условно наречем тази тръба Т;
- една тръба 3/4 цола поцинкована която влиза в студения водомер. Идва ОТГОРЕ. И НЕ ОТИВА надолу. Да, идва отгоре. Следва коляно към моя апартамент, минава през стената ми и следва моя водомер за студената вода.
Няма повече тръби.
Относно тръбата Т: Пуснах топлата вода в кухнята. За около час, час и нещо. Да припомня, че тече колкото ракия от ракиен казан. След час и нещо, изтичащата вода стана леееко топла. Лятна вода... не повече. Успях да опипам тетката на тръбата Т. Под тетката тръбата Т бе по-топла, отколкото над тетката. Разликата е много-много малка. Едва доловима. Дано не ме е заблудила чувствителността на ръката ми.

Та... при тез новоустановени обстоятелства, отново искам да помоля за идеите ви относно начин за прокарване на нов водопровод за топла вода до 9-тия етаж в 14 етажен блок. Коя според вас е най-близката и достъпна топловодовземна точка. Благодаря.

PS.
Как преценяте, моля, дали в някоя от т.нар. от мен водосточни тръби няма топлоизолирани тръби за студена и/или топла вода. Откъде-накъде студената ми вода ще идва от десетия етаж! Как отиде то там!
iliya_i - майстор
Не виждам какво страшно има в това, да попиташ домоуправителя за чертежи.
Карали ли сте се с него, били ли сте се?
Факта че студената идва отгоре, подсказва, че явно до осмият етаж са на ниските щрангове, а от теб и нагоре сте на високите.
Относно следващите стъпки които да предприемете:
1. Сваля се топлия водомер (със съдействието на съответното дружество, дето отговаря за него, за да го пломбират после наново, ако разбира се и с тях не сте се били :-D ). На входа на водомера има решетка, която събира много боклуци и може да е задръстена. Особено ако твоето отклонение е първо на този щтранг. Най-долното отклонение събира най-много боклуци.
2. Сваля се крана преди водомера (за това първо се спира щранга от крана в мазето). Подменя се с нов кран.
3. Ако всичко това не помогне, тогава се кърти и търси начин за алтернативен щранг.
montoya - майстор
Странна работа :? Няма рециркулация, студената вода идва отгоре, нямам повече идеи просто
iliya_i - майстор
montoya написа:
Странна работа :? Няма рециркулация, студената вода идва отгоре, нямам повече идеи просто
Може рециркулацията да минава през подпокривното и да слиза от друго место.
Но не виждам причина, първо да не се провери за запушване в отклонението към неговия апартамент. Не е чак толкова сложно. Има ли основателна причина да се приемат приказките на предишния обитател за чиста монета?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11

Тема "Прокарване на нов водопровод за топла вода в 14 етажен блок" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: