• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DMN - майстор
nеwage написа:
Здравейте!
Ще правим с приятели ВиК за една бедна вдовица в района. Тя живее във вилна зона извън града, където няма тръбопровод, жената вади с кофи вода от кладенец, грижи се за кози.

Събрахме дарения и ще й градим водопроводна инсталация и баня.
Става дума за помпа в кладенец, от който излиза тръба и влиза в земята. Искам тази част, която ще е на открито да я затоплям в много студено време, с термостат, за да не замръзва.

Финансите ни са ограничени, иначе има из нета разни такива отоплителни кабели с вграден термостат, които струват майка и баща. Моля, дайте идея за някакъв евтин, достъпен вариант, примерно с кабел за подово отопление, който струва стотинки метъра и термостат за хладилник или нещо такова.

Също така се двоумя между вкарване на помпата в кладенеца или изграждане на шахта отвън, кое е по-удачно?
В кладенеца е винаги по-топло през зимата, шахтата дори с 10 см. стиропор пак ще трябва някак да се отоплява, защото помпата не работи непрекъснато, а тук нощем температурите падат до -22 през зимата.
Хрумва ми и друга идея, но доколко ще ти е полезна не знам :? , като например:
Да се термоизолират добре тръбите там където са податливи на замръзване - казваш, че е около 3 метра. Обаче да има въможност да се постави и сондата на термостат или терморегулатор в пряк допир до тръбата. Този термостат/терморегулатор да е насторен така, че при падане на температурата на тръбата/водата, да включва помпата за кратко, която като заработи ще извади по-топла вода от кладенеца и ще "затопли" тръбата до следващото изстиване, и така процеса ще се повтаря. А може и с някакъв таймер, който да включва помпата през определен период от време за минута например, за да раздвижи водата. Водата щом е от кладенец, значи е безплатна, там разходи няма да има. Трябва обаче да се предвиди някъде да има отворен кран - като заработи помпата да има къде да изтича водата. Иначе със подгряване ми се струва, че ще е доста енергоемко в големите студове :?
Просто ми хрумна тази идея докато четях, та викам да я предложа, а ти може да я доразвиеш :) .
inspo - майстор
nеwage написа:
Няма как от кладенеца тръбата да излезе под земята.
Няма няма тука. Има ли желание всичко става.
Zoro5 - специалист
nеwage написа:
vrangelov написа:
За да не ѝ "навъртате" излишен ток, направете всичко под земята.
Респект към начинанието!
Правите шахта за помпата до кладенеца и от дъното й пробивате отвор за тръба в стената на кладенеца. Шахтата да е поне 1.5м дълбока. Зимата под капака й хвърляте вътре едно "юрганче" от вата дебело 50см и никога няма да замръзне. Капака на кладенеца също може да го изолирате.
Тези активни решения с нагреватели и релета колкото лесно се правят ,толкова и бързо дефектират. Да не говорим ,че точно в най-големите студове енерготата имат навика да спират тока за такива периферни зони за по седмица. Пасивното си е най-добро в случая. На село ток може и да няма , но земя - бол. Само да се намерят мераклии за лопатите. :)
шоп - майстор
Съгласен съм с мнението на Зоро.

Външна щахта до кладенеца и всичко под земята.

При мен хидрофора и буферният резервоар са на 5 метра от кладенеца. В кладенеца има потопяема помпа и пет те метра тръби са с изолация и на 80 см под земята. Проблеми никакви.
Hoвoceлckи - майстор
+1
Даже не е задължително чак 1,5 м. Не, че е лошо, но ако е прекалено трудно и 80 см са достатъчни.
nеwage - специалист
DMN написа:
nеwage написа:
Здравейте!
Ще правим с приятели ВиК за една бедна вдовица в района. Тя живее във вилна зона извън града, където няма тръбопровод, жената вади с кофи вода от кладенец, грижи се за кози.

Събрахме дарения и ще й градим водопроводна инсталация и баня.
Става дума за помпа в кладенец, от който излиза тръба и влиза в земята. Искам тази част, която ще е на открито да я затоплям в много студено време, с термостат, за да не замръзва.

Финансите ни са ограничени, иначе има из нета разни такива отоплителни кабели с вграден термостат, които струват майка и баща. Моля, дайте идея за някакъв евтин, достъпен вариант, примерно с кабел за подово отопление, който струва стотинки метъра и термостат за хладилник или нещо такова.

Също така се двоумя между вкарване на помпата в кладенеца или изграждане на шахта отвън, кое е по-удачно?
В кладенеца е винаги по-топло през зимата, шахтата дори с 10 см. стиропор пак ще трябва някак да се отоплява, защото помпата не работи непрекъснато, а тук нощем температурите падат до -22 през зимата.
Хрумва ми и друга идея, но доколко ще ти е полезна не знам :? , като например:
Да се термоизолират добре тръбите там където са податливи на замръзване - казваш, че е около 3 метра. Обаче да има въможност да се постави и сондата на термостат или терморегулатор в пряк допир до тръбата. Този термостат/терморегулатор да е насторен така, че при падане на температурата на тръбата/водата, да включва помпата за кратко, която като заработи ще извади по-топла вода от кладенеца и ще "затопли" тръбата до следващото изстиване, и така процеса ще се повтаря. А може и с някакъв таймер, който да включва помпата през определен период от време за минута например, за да раздвижи водата. Водата щом е от кладенец, значи е безплатна, там разходи няма да има. Трябва обаче да се предвиди някъде да има отворен кран - като заработи помпата да има къде да изтича водата. Иначе със подгряване ми се струва, че ще е доста енергоемко в големите студове :?
Просто ми хрумна тази идея докато четях, та викам да я предложа, а ти може да я доразвиеш :) .
По принцип може, да се завърти водата и да се върне обратно в кладенеца. Но тя е макс. 8 градуса - няма кой знае колко да стопли тръбите, а помпата все пак е 1100W.
nеwage - специалист
Zoro5 написа:
nеwage написа:
vrangelov написа:
За да не ѝ "навъртате" излишен ток, направете всичко под земята.
Респект към начинанието!
Правите шахта за помпата до кладенеца и от дъното й пробивате отвор за тръба в стената на кладенеца. Шахтата да е поне 1.5м дълбока. Зимата под капака й хвърляте вътре едно "юрганче" от вата дебело 50см и никога няма да замръзне. Капака на кладенеца също може да го изолирате.
Тези активни решения с нагреватели и релета колкото лесно се правят ,толкова и бързо дефектират. Да не говорим ,че точно в най-големите студове енерготата имат навика да спират тока за такива периферни зони за по седмица. Пасивното си е най-добро в случая. На село ток може и да няма , но земя - бол. Само да се намерят мераклии за лопатите. :)
На пролет водата в кладенците се вдига до нивото на земята. Това значи, че ще залее помпата, защото шахтата е под нивото на кладенеца и има дупка в него за тръбата. Дори тръбата между помпата и вътрешността на кладенеца да се изолира някак със силикони, гуми и прочие, това значи, че нито можеш да я вадиш повече, нито дори да я мръднеш. А като правим, когато се наложи да се извади смукателната тръба заради запушен смукател, и тя започва от 1.5 метра надолу от отвора на кладенеца, и то най-вероятно под вода, без никакъв шанс да я достигнеш с ръка? И то през зимата, както често ми се е случвало...
Последна промяна от nеwage на нед фев 05, 2017 3:42 pm, променено общо 2 пъти.
torbalan - Дървен философ
Нещо не разбрах?

Ще има потопена помпа в кладенец и тръба до къщата.

Къде и защо ще излиза над земята?

На метър под земята не замръзва никога. На 2 метра под земята температурата е 8 - 10 градуса...

Помпата е по-добре да е в кладенеца.
Ако е много по-евтино може да я пуснете на 2 метра в кладенеца, ще измислите как да я укрепите и смукател с обратна клапа (12 лева съм купувал последно такъв). На селото, от където е майка ми, беше така.
Водата се пускаше с копче до мивката. Дори без разширителен съд.
Последна промяна от torbalan на нед фев 05, 2017 3:45 pm, променено общо 1 път.
nеwage - специалист
torbalan написа:
Нещо не разбрах?

Ще има потопена помпа в кладенец и тръба до къщата.

Къде и защо ще излиза над земята?
Помпата ще е в кладенеца или в шахта до него. От нея излиза тръба, влиза под земята и отива до къщата.
torbalan - Дървен философ
Изкопайте си канал до кладенеца, пробийте една дупка и прекарайте тръбата през нея.

Няма никаква нужда да изкравате тръбата над земята.

Ако искате да оставите външна чешма - направете го с шахтичка, така че да може да се спре водата към външната чешма...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Затопляне на тръба от кладенец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: