• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nеwage - специалист
torbalan написа:
Да изкарате тръбата над земята без нужда е доста най-меко казано "нелогично" решение...
Защото нямаш кладенец, затова така казваш.

А можеш ли да си представиш, запушен смукател (и то посред зима), трябва да извадиш тръбата със смукателя накрая. Да, ама тя е вкопана в земята и влиза директно в кладенеца, което значи да ти е на 1.8 метра от ръката, и то под водата. Още повече, че е залепена и изолирана в пръстена на кладенеца, защото се намира ПОД водата. И по никой начин да не можеш да се наведеш и да я демонтираш, освен ако не източиш кладенеца и не пъхнеш стълба вътре.
Последна промяна от nеwage на вт фев 07, 2017 2:08 pm, променено общо 1 път.
preslav - майстор
nеwage написа:
preslav написа:
Извинявам се, че не съм чел внимателно и не съм обърнал внимание, че след помпата ще се гради инсталация с пресостат, баня и т.н.
Защо не се консултираш с тези хора за подходящ хидрофор http://www.hydropompi.com/pompi/hidrofo ... -layered=1 вярно е, че бюджетът е твъре свит, но да не се окаже, че събирането на системата на парче ще е по-скъпо от готовото решение.
Аз съм й съсед и споделям същите неволи с нея. В района няма водопровод, 15 години съм с хидрофор и минах през най-различни варианти, помпи, смукатели, филтри и пресостати. Няколко зими поред ми замръзваха тръбите, какви ли не изолации съм правил но не спасяваха положението. Накрая сложих отоплителен кабел и тази зима въпреки ниските температури нямаше замръзване.

Съседа си беше сложил готов хидрофор, какъвто ми предлагаха горе, с балон и механичен пресостат. Едната зима се спука балона, защото замръзна, после пресостата му 2 пъти се разваля, помпата му остана без вода, повреди се и я прави. С други думи, плати колкото още един хидрофор.

Електронния пресостат е спасявал помпата ми поне 10 пъти, когато е свършвала водата в кладенеца. Защото ако се случи, примерно, да пуснеш пералня през нощта и свърши водата, помпата ще върти на сухо цяла нощ, ако си с механичен.
Моите уважения към начинанието ти! Питам се обаче щом готовият хидрофор е замръзнал кое ти гарантира, че сбирщайн помпа, пресостат и разширителен съд (или както там се нарича) няма да замръзнат? Повечето хидрофори са с вградена защита от липса на вода, а и такава защита не мисля, че е трудно да се направи. Вече беше коментирано, че ако тръбата ти върви на 60-80 см. под земята няма как да замръзне, но ти обясняваш как не може да се пробие дупка (някои му викат отвор) с диаметър 25-30 мм. в бетоновия пръстен - колко голям къртач искаш да вкараш в изкоп дълбок 60 см. и широк 25-30 см.
Аз бих направил така, копая канала между кладенеца и къщата с достатъчна дълбочина, от страната на канала пробивам отворът в пръстена, през който влиза смукателната тръба. Прекарвам тръбата и вътре в кладенеца слагам холендер - има и такива които се развиват и завиват на ръка. От холендера надолу коляно и съответната вертикална тръба с невъзвратен клапан, цедка и всякакви други ишмари. Хидрофора поставям в помещение, в което няма да замръзне - отоплението (при нужда) е много лесно за изпълнение. Важното е общата височина на смукателната част да не надвишава възможностите на хидрофора - хоризонталните части не ги брой.
nеwage - специалист
preslav написа:
nеwage написа:
preslav написа:
Извинявам се, че не съм чел внимателно и не съм обърнал внимание, че след помпата ще се гради инсталация с пресостат, баня и т.н.
Защо не се консултираш с тези хора за подходящ хидрофор http://www.hydropompi.com/pompi/hidrofo ... -layered=1 вярно е, че бюджетът е твъре свит, но да не се окаже, че събирането на системата на парче ще е по-скъпо от готовото решение.
Аз съм й съсед и споделям същите неволи с нея. В района няма водопровод, 15 години съм с хидрофор и минах през най-различни варианти, помпи, смукатели, филтри и пресостати. Няколко зими поред ми замръзваха тръбите, какви ли не изолации съм правил но не спасяваха положението. Накрая сложих отоплителен кабел и тази зима въпреки ниските температури нямаше замръзване.

Съседа си беше сложил готов хидрофор, какъвто ми предлагаха горе, с балон и механичен пресостат. Едната зима се спука балона, защото замръзна, после пресостата му 2 пъти се разваля, помпата му остана без вода, повреди се и я прави. С други думи, плати колкото още един хидрофор.

Електронния пресостат е спасявал помпата ми поне 10 пъти, когато е свършвала водата в кладенеца. Защото ако се случи, примерно, да пуснеш пералня през нощта и свърши водата, помпата ще върти на сухо цяла нощ, ако си с механичен.
Моите уважения към начинанието ти! Питам се обаче щом готовият хидрофор е замръзнал кое ти гарантира, че сбирщайн помпа, пресостат и разширителен съд (или както там се нарича) няма да замръзнат? Повечето хидрофори са с вградена защита от липса на вода, а и такава защита не мисля, че е трудно да се направи. Вече беше коментирано, че ако тръбата ти върви на 60-80 см. под земята няма как да замръзне, но ти обясняваш как не може да се пробие дупка (някои му викат отвор) с диаметър 25-30 мм. в бетоновия пръстен - колко голям къртач искаш да вкараш в изкоп дълбок 60 см. и широк 25-30 см.
Аз бих направил така, копая канала между кладенеца и къщата с достатъчна дълбочина, от страната на канала пробивам отворът в пръстена, през който влиза смукателната тръба. Прекарвам тръбата и вътре в кладенеца слагам холендер - има и такива които се развиват и завиват на ръка. От холендера надолу коляно и съответната вертикална тръба с невъзвратен клапан, цедка и всякакви други ишмари. Хидрофора поставям в помещение, в което няма да замръзне - отоплението (при нужда) е много лесно за изпълнение. Важното е общата височина на смукателната част да не надвишава възможностите на хидрофора - хоризонталните части не ги брой.
Напълно съм съгласен с това решение, като най-добро. Обаче да си представим следният сценарий:
Смукателя се запушва или разхерметезирва и то посред зима, както често ми се е случвало - нагълта пясък или нещо такова. Тръбата трябва да се извади, обаче холендера и тръбата със смукателя се намират на 1.8 метра от ръката ти, и то под вода - невъзможни за достигане.

Нито можеш да се наведеш да развиеш тръбата, нито да влезеш в кладенеца, освен ако не го източиш. Как си го представяш това да стане посред зима?
Последна промяна от nеwage на вт фев 07, 2017 2:16 pm, променено общо 5 пъти.
шоп - майстор
nеwage написа:
torbalan написа:
Да изкарате тръбата над земята без нужда е доста най-меко казано "нелогично" решение...

А можеш ли да си представиш, запушен смукател (и то посред зима) и тръбата да ти е на 2 метра от ръката, под водата? И по никой начин да не можеш да я извадиш, освен ако не източиш кладенеца и не пъхнеш стълба вътре?
Колега, вие в кой век живеете?

Има меки смукателни тръбопроводи от ПВЦ с метална спирала!!!

1 цол такъв смукателен тръбопровод и дете ще го изкара от кладенеца.
Virtex - майстор
шоп написа:
Друг е въпроса, че има и 3 пъти по-евтини на снимката, пак са с дисплей, но са със захранване 12 волта.
Който е чел темите ми, знае за какви терморегулатори говоря:-)
Да, има - по-назад в темата има линкове, до колкото разбрах човека търси лесно решение, което е 220V. Ако е друга система - лично бих взел 12V версията :)
infomar
nеwage написа:
preslav написа:
nеwage написа:

Така, а холендера и тръбата се намират на 1.8 метра от ръката ти, и то под вода. Смукателя се запушва. Нито можеш да се наведеш, нито да влезеш в кладенеца, освен ако не го източиш. Как си го представяш това да стане посред зима
?
Аз ли не разбирам или съм се чалнал и не схващам - какъв е проблема тръбата която е в кладенеца да е гумен 1" шланг завършващ с какъвто искаш смукател. Завързваш долният му край с тънка стоманена 6мм. проволка и при нужда го издърпваш от горе, целуваш го и пак си го пускаш... дърпаш - пускаш.... дърпаш... пускаш.... и така безкрай.

Относно температурният контролер - не е необходимо да забиваш гвоздей с пневматичен чук, може да ползваш за целта и обикновен. Не оспорвам точността и т.н.т. на електронният, просто считам, че същата работа ще върши и другият. След като си го поръчал, въпросът е решен.

За електронен пресостат ти препоръчвам този:

Изображение

Ползвам го вече 4 и повече години без проблем - точен и има всички режими на работа и предпазване на помпата.
Смукателят се пуска до половин метър от дъното, не на самото дъно. От както имам помпа в кладенеца нито веднъж не се е запушила... на комшиите не помня някой да е вадил смукател... всички са над дъното педя-две.
Изображение
Спирам да пиша. Прави каквото знаеш.
Последна промяна от infomar на вт фев 07, 2017 3:27 pm, променено общо 2 пъти.
nеwage - специалист
шоп написа:
nеwage написа:
torbalan написа:

А можеш ли да си представиш, запушен смукател (и то посред зима) и тръбата да ти е на 2 метра от ръката, под водата? И по никой начин да не можеш да я извадиш, освен ако не източиш кладенеца и не пъхнеш стълба вътре?
Колега, вие в кой век живеете?

Има меки смукателни тръбопроводи от ПВЦ с метална спирала!!!

1 цол такъв смукателен тръбопровод и дете ще го изкара от кладенеца.
Кладенеца нормално има вода до ръба, това значи, че тръбата с холендъра и маркуча ще са циментирани в пръстена на 80см под земята и водата. Дотук добре.

Какво става, ако силиконовия маркуч със спирала се скъса на сгъвката, където е вързан към тази тръба? Или пък започне да гълта въздух отнякъде, а за да разбереш откъде трябва да го демонтираш и тестваш.

Как ще го демонтираш от щуцера/холендъра, като не можеш нито да влезеш в кладенеца, нито да стигнеш тръбата, към която е закачен - тя е поне метър надолу от ръката ти и вкопана в земята?
Прикачен файл:
well1.jpg
well1.jpg (28.79 KиБ) Видяна 1647 пъти
шоп - майстор
ами много просто

връзката между смукателният еластичен тръбопровод с РЕ тръбата на цол е външна извън кладенеца. Там няма движения . Едно стоманено въженце до смукателя и можете всеки ден да вадите смукателя за да си го гледате :-D

И последно, защото спирам да пиша в темата, смукателят не се монтира в дъното на кладенеца. Има бронзови смукатели, които не са се задръстили и не са вадени над 20 години!

Успехи! Аз бях дотук.
preslav - майстор
nеwage написа:
Напълно съм съгласен с това решение, като най-добро. Обаче да си представим следният сценарий:
Смукателя се запушва или разхерметезирва и то посред зима, както често ми се е случвало - нагълта пясък или нещо такова. Тръбата трябва да се извади, обаче холендера и тръбата със смукателя се намират на 1.8 метра от ръката ти, и то под вода - невъзможни за достигане.

Нито можеш да се наведеш да развиеш тръбата, нито да влезеш в кладенеца, освен ако не го източиш. Как си го представяш това да стане посред зима?
Чай ся, кафе ся, може и водка - защо 1.8 метра, аз говоря за 60-80 см. Ако кладенецът е с пръстен над нивото на земята винаги може да се направи отвор (преливник) на нивото, така че ще бъркаш в ледената вода само на тези сантими - другите вече са ти писали за вариантите с гъвкав шланг, за проволката и т.н.
olelemaiko - специалист
nеwage написа:
какво предлагаш?
Да престанеш да подвеждаш хората , с цел , лично неправомерно облагодетелстване.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Затопляне на тръба от кладенец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: