• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lov - майстор
Имах голямото желание да помагам но и аз като Шопа ще пиша за последно. След като кладенеца прелива за какъв чеп ви е да тъпчете смукателя до дъното и да събирате всичката тиня от там Нали се жалвате че тръбата и коляното ще е под вода слагайте направо смукателя там. :lol: С един колец да го почукаш и пак ще се очисти. Пък и гарантирам никога няма да набере нищо и да се запуши. Даже няма да ти се налага да си мокриш ръцете.
А и правилно направен самоделен филтър от подръчни материали за стотинки дето се казва ще ви изкара с години. Даже няма да се и сещате че го има. А почне ли редовно да се вади от там вода кладенеца ще се самоочисти след време.
Ма явно няма мераклии за копането и гледаме по леката ама не става не е като с клавиатурата да си вадиш хляба. Ако е това проблема, кажи ще платя на едно цигане надницата да го изкопае това трасе за един до обед.
Zoro5 - специалист
Virtex написа:
...Да, има - по-назад в темата има линкове, до колкото разбрах човека търси лесно решение, което е 220V. Ако е друга система - лично бих взел 12V версията :)
Не знам какво е намислил човека, но ~220V+вода+баба не ми изглежда като особено добра комбинация! Да не се вкара във филма "Няма ненаказано добро".
nеwage - специалист
olelemaiko написа:
nеwage написа:
какво предлагаш?
Да престанеш да подвеждаш хората , с цел , лично неправомерно облагодетелстване.
Вие смятате ли, че ако събирам парите за себе си въобще ще си давам труда да публикувам онлайн даренията и ще вися в този форум два дена да измислям варианти как най-добре да й сложа помпа? За толкова тъп ли ме смятате наистина?
nеwage - специалист
lov написа:
Имах голямото желание да помагам но и аз като Шопа ще пиша за последно. След като кладенеца прелива за какъв чеп ви е да тъпчете смукателя до дъното и да събирате всичката тиня от там Нали се жалвате че тръбата и коляното ще е под вода слагайте направо смукателя там. :lol: С един колец да го почукаш и пак ще се очисти. Пък и гарантирам никога няма да набере нищо и да се запуши. Даже няма да ти се налага да си мокриш ръцете.
А и правилно направен самоделен филтър от подръчни материали за стотинки дето се казва ще ви изкара с години. Даже няма да се и сещате че го има. А почне ли редовно да се вади от там вода кладенеца ще се самоочисти след време.
Ма явно няма мераклии за копането и гледаме по леката ама не става не е като с клавиатурата да си вадиш хляба. Ако е това проблема, кажи ще платя на едно цигане надницата да го изкопае това трасе за един до обед.
Кладенеца прелива, но само през пролетта и при големи дъждове. През лятото в жегите пада до 1 метър водата на дъното, т.е. на 7-8 надолу. И тогава там остава само тиня.
nеwage - специалист
lov написа:
Кладенеца прелива, но през дъждовните сезони и пролетта. А през лятото водата пада надолу, до метър от дъното.
Проблема, който аз съм изпитал със смукателя е, че понякога песъчинка залепва за гумичката и възвратния клапан на смукателя не може да затвори добре и да уплътни. Ако сложа ситна цедка пък тя се затлачва за нула време, защото водата е много варовита.
nеwage - специалист
preslav написа:
nеwage написа:
Напълно съм съгласен с това решение, като най-добро. Обаче да си представим следният сценарий:
Смукателя се запушва или разхерметезирва и то посред зима, както често ми се е случвало - нагълта пясък или нещо такова. Тръбата трябва да се извади, обаче холендера и тръбата със смукателя се намират на 1.8 метра от ръката ти, и то под вода - невъзможни за достигане.

Нито можеш да се наведеш да развиеш тръбата, нито да влезеш в кладенеца, освен ако не го източиш. Как си го представяш това да стане посред зима?
Чай ся, кафе ся, може и водка - защо 1.8 метра, аз говоря за 60-80 см. Ако кладенецът е с пръстен над нивото на земята винаги може да се направи отвор (преливник) на нивото, така че ще бъркаш в ледената вода само на тези сантими - другите вече са ти писали за вариантите с гъвкав шланг, за проволката и т.н.
Виж рисунката пак. Имаш пръстен отгоре, който е метър. Колко можеш да се сгънеш на две над него за да бръкнеш с ръце? Най-много метър. А тръбата на смукателя е с още 80 см. надолу. Как ще я стигнеш с ръце?
Изображение
tzetz009 - специалист
За защита на смукателя съм правил филтър за един малък рибарник 200 кубика с 5 телени макари от телоподаващо СО . Наредих ги във форма на цилиндър , завързах ги помежду им , позиционирах смукателя в центъра ( разбира се че с тел :lol: ) и увих всичко с мрежа против комари 1×1 милиметра . Ако не можеш да намериш макари работа ще ти свършат и 3 телени касетки за буркани .
nеwage - специалист
tzetz009 написа:
За защита на смукателя съм правил филтър за един малък рибарник 200 кубика с 5 телени макари от телоподаващо СО . Наредих ги във форма на цилиндър , завързах ги помежду им , позиционирах смукателя в центъра ( разбира се че с тел :lol: ) и увих всичко с мрежа против комари 1×1 милиметра . Ако не можеш да намериш макари работа ще ти свършат и 3 телени касетки за буркани .
Това е добро =D>
lov - майстор
макар че се бях заканил да не пиша повече. Ма явно четеш постовете избирателно. Тази мрежика на смукателя не е филтър а предпазител. Тя по никакъв начин не трябва да се ползва като самостоятелен филтър при черпене на вода от кладенци и сондажи. Може да се ползва само при чисти води. И за това ще те и попитам поглеждал ли си въздушния филтър на колата си и задавал ли си си въпроса защо е толкова нагънат. А и въздуха после минава през една малка дупчица. Осмисли това. Изгледай някое клипче от тези и си помисли как от най подръчни материали можете да направите един филтър. Мрежа за прозорци сезал и свинси опашки бол. За тяло парче PVC тръба. Па ако ще и някаква пластмасова кофа. Ми размърдайте си малко мозъка.. Топнете после смукателя до дъното но да не опира в него а една идея по високо. И понеже споменавате че водата спада като копнете за тръбата положете и един кабел на който евентуално да се сложи един поплавъков нивосигнализатор. Ако сте на зор ще ви подаря една круша за да се подсигурите и срещу свършването на водата в кладенеца. Може да не ви се налага но по добре да има положен кабел до кладенеца за да не се чудите после от къде да го прекарвате.
https://www.youtube.com/results?search_ ... 0%BD%D1%8B+

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2RX1s9aA2cA[/youtube]
И забележи тези самоделни филтри ги пъхат направо в сондажния отвор. Засипват са малко камъчета и те това е. При тази голяма площ няма как пясъка да се набие и да запуши отворите плътно и водата си минава свободно. И вообще не си правят илюсията че някога ще им се налага да ги вадят от там. А то е и невъзможно. Предполага се че ще изкарат 50-100 години а може и повече. А дали в место неръждаема мрежа или пластмасова почти е едно и също. Пластмасата без проблеми ще изкара и тя толкова години.
Последна промяна от lov на ср фев 08, 2017 11:14 am, променено общо 2 пъти.
nеwage - специалист
Благодаря на всички за отделеното време и внимание.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Затопляне на тръба от кладенец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: