За първи път ми се наложи да грундирам гипскартон и реших да използвам грунд на Боро. Става въпрос за една ниша с приблизителна площ около 10 кв.м., облечена с гипскартон. Когато отворих кутията с грунда, имах чувството, че това е латекс, бял и гъст. По упътване се нанася с четка или мече, като може да се разрежда до 3% при необходимост с вода. Пробвах първо с четка и неразреден грунд и ми се изправи косата - много трудно се разнася и почти веднага засъхва. После отсипах в друг съд от грунда и го разредих с вода някъде около 10% - в разрез с упътването. Така се получи що-годе приемлива гъстота за разнасяне с четка. Доста труд вложих и въпреки това на места нанесеният грунд стои малко на ивички от космите на четката. Мъка!
Та в тази връзка имам няколко питания:
- Нормално ли е грунда за гипскартон да има такава голяма гъстота?
- Дали не съм прецакал работата с по-голямо от предписаното разреждане (около 10% вода)?
- Тези леки бразди/мацки от четката дали ще личат при нанасянето на латекса с мече?
- Има ли проблем, свързан с покривност, равномерност на покритието и други подобни, ако върху този грунд нанеса латекс на друг производител, например Оргахим, а не на Боро?
- Какво количество латекс приблизително ще ми е необходимо за нанасяне на две ръце за гореупоменатата площ - 10 кв.м.

Ще ви бъда благодарен за мнения и съвети.

Та в тази връзка имам няколко питания:
- Нормално ли е грунда за гипскартон да има такава голяма гъстота?
- Дали не съм прецакал работата с по-голямо от предписаното разреждане (около 10% вода)?
- Тези леки бразди/мацки от четката дали ще личат при нанасянето на латекса с мече?
- Има ли проблем, свързан с покривност, равномерност на покритието и други подобни, ако върху този грунд нанеса латекс на друг производител, например Оргахим, а не на Боро?
- Какво количество латекс приблизително ще ми е необходимо за нанасяне на две ръце за гореупоменатата площ - 10 кв.м.

Ще ви бъда благодарен за мнения и съвети.