Напишете въпрос свързан със санирането.
sean-john - специалист
Външните стени наистина са само 12 см... тухлата е по дължина не по широчина в зида... Без събаряне и изграждане наново моля :lol: Всички стени и тавани са с гиспокартон на конструкция,като само на таваните има вата.Къщата е много стара като вътрешните стени са "керпич"...

п.с. payov и аз това го мислех още повече,че констукцията на ГК и стената от тухли има едни 5-10 см празно пространство (за да бъдат изправени стените)... но само това да е проблема..... незнам :/

п.с.2 Къщата е 60 м2 с 2 спални,баня тоалетна и всекидневна с кухня...стъклата на дограмата са обикновенни,слагани са преди да има КА стъкла и тем подобни.

п.с.3 Иначе в момента тук е -7 външна , Т на котела който е на дърва и въглища е 60-70C на водата... вътре в къщата е 26C,но бързо изтива както казах :/
Hoвoceлckи - майстор
sean-john написа:
Дограмата е сменена с алуминиева ,термомост и двоен стъклопакет
Предполагам, че си искал да напишеш "с прекъснат термомост"?Ако не си, а наистина е така – много лошо.
Изобщо акумулиращият ефект на стените си го свел до минимум (с иначе успешното им изолиране). Затопляш само въздуха, което става доста по-лесно. Той обаче доволно бързо изстива. Според мен – най-вече от дограмата и пода. Слагал си вата под пода, но само в хола. Другите подове са плътно на земята? Това вероятно ти е най-големия термомост и основна причина. Оправянето едва ли ще ти хареса ... Бих ти предложил да оборудваш една стая с хубав дебел килим и да видиш дали ще има разлика. За прозорците – някакво решение е външни ролетни щори. Пак така – за проба слагаш само на един прозорец (който ти се явява най-подветрен).
Много несериозно ми звучи това външни стени с половин тухла :?
шоп - майстор
И аз не съм виждал такава зидария. Пишеш дори кирпич, каква ли е носещата конструкция???

Но по темата, липсва ти акумулация на топлина и нямаш много варианти за действие. Аз се сещам за монтирана на воден топлинен акумулатор от поне 1000-2000 литра. Така дори и при загаснал котел ще имаш енергия до сутрешното палене на котела.

Направата на водно подово с изолация под него и по-дебела замазка отгоре също ще повиши комфорта.

Има и други варианти с горелка и т.н., но са по-скъпи.
fbr - майстор
sean-john написа:
Външните стени наистина са само 12 см... тухла, като вътрешните стени са "керпич"...
От топлотехническа гледна точка, точно в обратен ред трябваше да бъде строителството, външните от керпич, вътрешните от единична тухла.
EDI - майстор
Абе, има един вариант, ама сигурно няма да ти се занимава.Изчистваш външните стени от всичко до тухла и правиш втори зид от вътрешната страна със стиропор между двата зида.
sean-john - специалист
Благодаря много за мненията.

Грешно съм се изразил,дограмата е с прекъснат термомост,къщата е на каменни основи 30-35см широчина,а носещата конструкция е греди.Мястото е с наклон и едната страна на къщата е на 20-30см над земята а другата е 90-100см .Сложих вата само под хола и кухнята защото там можах,мазата е отдолу,като тя е в земята буквално.Другите стаи нямат под тях пространства и немога да сложа нищо.Значи и да добавя още външна изолация няма да променя нищо,защото зад ГК имам въздух и празно...Варианти които да ми изнасят финансово явно няма,всичко е свързано с много разбиване преправяне,време и пари...единственото в бъдеще което мога да направя е да мина на пелети и да ми гори и през нощта и/или като ми писнат теракот-а и гранитогреса и реша да ги сменям да направя подово от парното.За съжаление е малко след дъжд качулка при мен,защото къщата е напълно направена,обзавеждане всичко...та с втори зидове и такива неща няма да се занимавам,изпуснал съм момента.Мисля това са най реалистичните варианти да се доближа до ефекта който искам.

п.с. Ето една снимка преди да я направя,това е вътре и се вижда зидарията,както и вътрешната стена.
Прикачен файл:
DSC00830.JPG
Hoвoceлckи - майстор
sean-john написа:
Варианти които да ми изнасят финансово явно няма,всичко е свързано с много разбиване преправяне,време и пари...единственото в бъдеще което мога да направя е да мина на пелети и да ми гори и през нощта
Защо пренебрегваш идеята на шопа?
шоп написа:
монтиране на воден топлинен акумулатор от поне 1000-2000 литра. Така дори и при загаснал котел ще имаш енергия до сутрешното палене на котела.
За буферен съд можеш да намериш на сметка какви ли не водосъдържатели. Включването му в системата също не е кой-знае какво.
Килим и щори също не коментираш?
olelemaiko - специалист
Hoвoceлckи написа:
sean-john написа:
Варианти които да ми изнасят финансово явно няма,всичко е свързано с много разбиване преправяне,време и пари...единственото в бъдеще което мога да направя е да мина на пелети и да ми гори и през нощта

Защо пренебрегваш идеята на шопа?
шоп написа:
монтиране на воден топлинен акумулатор от поне 1000-2000 литра. Така дори и при загаснал котел ще имаш енергия до сутрешното палене на котела.

За буферен съд можеш да намериш на сметка какви ли не водосъдържатели. Включването му в системата също не е кой-знае какво.
Килим и щори също не коментираш?

Системата си работи добре.Даже може да се окаже , че е преоразмерена.
Подчертаното с червено , и подчертаното със синьо , не са точните решения.
Подчертаното със зелено е без коментар.

Ами ако ви няма три дни.

:popcorn:
Hoвoceлckи - майстор
sean-john написа:
Варианти които да ми изнасят финансово явно няма,всичко е свързано с много разбиване преправяне,време и пари...
Това май не си го забелязал?
Некоментирането на килим и щори не се е отнасяло за теб! Идеята с килима е да се убеди дали пода му е съществен термомост. Може даже да не го купува - да го вземе на заем от някого за седмица и да следи промяната на температурата.
Би могъл сам да си организира наблюдение кои елементи са му фактическите термомостове като им мери температурата периодично след изгасването на котлето с един такъв термометър например
Прикачен файл:
термометър.jpg
термометър.jpg (7.14 KиБ) Видяна 2065 пъти
[/url]
Тяхната температура всъщност винаги си е по-ниска от тази на добре изолираните стени.
Защо не одобряваш термокондензатора?
sean-john - специалист
За буферен съд,не е философия да го включа и да намеря...проблема е ,че нямам мястото където да го сложа(единственото подходящо място е заето от буферен съд за вода от сондаж).За щорите ще помисля по въпроса макар лично аз не мисля,че са някакъв изолатор при наличие на добра дограма.В хола имам голям дебел килим,но не обхваща цялата площ,ще помисля и над това след като проследя Т на подовете с инфрачервен термометър...за мое щастие имам такъв.За пода и аз отдавна си мисля,че е проблемен с този камък и без изолация отдолу....
А какво е термокондензатор,че май съм изпуснал връзката някъде.
Парното в частност котлето найстина е преоразмерено,защото напролет ще включа още 25м2 към него,а след това и бойлер.
Пропускането ми не е с цел,просто мненията са доста и докато отговоря на едното,за другото съм изключил...за което се извинявам.

Тема "Стара къща с тухла 12см+10см EPS-изстива бързо!?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: