• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 48
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
Горелката е с въртяща се горивна решетка. Почиства се на 24 часа при горене на ниско качествени пелети.
Въпросният "дифузьор" се поставя пред горелката , за да задържи пламъка по-дълго време в горелката и да намали дължината му при горене на пълна мощност с високи обороти на вентилатора.

Най-добро смесване между потоците на вторичен и първичен въздух се постига при тяхното кръстосване под прав ъгъл - 90° и създаване на допълнителна турбулентност, чрез преплитането на потоците на вторичния въздух, с кръстосване по между им до 90°.
В добрата горивна камера са ясно разграничими три елемента:
Първа зона - подгряване на първичния въздух и охлаждане на елементите на горелката, рециркулиране на по-хладните димни газове, недостиг на кислород.
Втора зона - подаване от втори вентилатор с контрол по ламбда на предварително подгрят в тази зона вторичен въздух и преплитане на потоците.
Трета зона - керамична плоча за прегряване на газовете и изгаряне на недогорялата биомаса от първа и втора зона.
bobi65 - специалист
:supz:
6osi6 написа:
Горелката е с въртяща се горивна решетка. Почиства се на 24 часа при горене на ниско качествени пелети.
Въпросният "дифузьор" се поставя пред горелката , за да задържи пламъка по-дълго време в горелката и да намали дължината му при горене на пълна мощност с високи обороти на вентилатора.

Най-добро смесване между потоците на вторичен и първичен въздух се постига при тяхното кръстосване под прав ъгъл - 90° и създаване на допълнителна турбулентност, чрез преплитането на потоците на вторичния въздух, с кръстосване по между им до 90°.
В добрата горивна камера са ясно разграничими три елемента:
Първа зона - подгряване на първичния въздух и охлаждане на елементите на горелката, рециркулиране на по-хладните димни газове, недостиг на кислород.
Втора зона - подаване от втори вентилатор с контрол по ламбда на предварително подгрят в тази зона вторичен въздух и преплитане на потоците.
Трета зона - керамична плоча за прегряване на газовете и изгаряне на недогорялата биомаса от първа и втора зона.
:supz: :supz: :supz:
Подкрепям напълно мнението .. Не зная от къде си прочел за 90 градуса пресичане като най добре.. Мисля че просто това използват като вариант конструкторите..
Това ми е идейният проект по който почвам да работя.. Ако имаш предложения бих ги осмислил.
Идеята е 50 процента от вторичният въздух да се турболира и фокусира след зоната на възстановяване , и 50 процента да е активен участник в зоната на възстановяване на пламъка.
А ако издържи сегашният турболатор ще ми е бонус.. Сега като съм го прибрал по навътре ми се струва че е доста по устойчив.. Но ще се разбере след месец.

Прикачен файл

new turbo .jpg
new turbo .jpg (59.66 KиБ) Видяна 1941 пъти
bobi65 - специалист
Ето реализирана вече новата идея.." Супер вихрова камера"

PS:
След Два дни и половина работа проверката на резултатите са категорични...
за 6 чувала изгорени (90 кг. ) пепелта е 193 гр.. което е 2.14 процента / спрямо предишното замерване беше около 8 процента..
Интересното е че и цвета вече не е сив или тъмен а е светло кафяв . не цапа ..
при пробата с горелка дали има нещо за доизгаряне .. почти нищо .. не се пали не пуши .. на две три места при святкат въгленчета..
ето и файла с теста:
https://youtu.be/aoBTxY9g8hM

Прикачен файл

pepel 1 ot 90 kg.jpg
ПЕПЕЛ ОТ 90 КГ ПЕЛЕТИ
pepel 1 ot 90 kg.jpg (49.59 KиБ) Видяна 1803 пъти

Прикачен файл

turbo1.jpg
ЕТAП ОТ СЪЗДАВАНЕТО С СТОМАНА 310S
turbo1.jpg (65.43 KиБ) Видяна 1869 пъти

Прикачен файл

turbo 2.jpg
ГОТОВА ЗА ПОЛЗВАНЕ ВИХРОВА КАМЕРА
turbo 2.jpg (49.07 KиБ) Видяна 1869 пъти
bobi65 - специалист
Да се коригирам.. в представените цифри.. по невнимание съм написал 2.14 процента и 8 процента .. реално са 0.214 и 0.8 процента.
Evgeniy - майстор
Аз пак да попитам странен въпрос.
В момента рязко се увеличи атмосферното налягане, Горелката фучи, не и стигат пелетите...А имаше момент, в който преливат.

Та, тези, които с турболатори и с други разни средства свалят Тдг под 100* не им ли се налага все да корегират настройки? Аз доскоро си мислех, че е от неравномерност на пелетите, щото като изчистя котела са под 100* на пълна мощност, но сега след месец непочистван при нормално 130* гледам 160 при високо налягане. Намалих клапата на комина на минимум налягане и все тая. Фучи горелката.
bobi65 - специалист
[quote="Evgeniy"]
Та, тези, които с турболатори и с други разни средства свалят Тдг под 100* не им ли се налага все да корегират настройки?

Ами Евгени, Има значение налягането естествено. Мисля че бъркаш понятията.. при високо налягане има затискане и тягата намаляа .. докато при ниско има висока тяга и горелката фучи както казваш.. и топлото през комина..
Аз за себе си съм решил проблема по два начина.. Първият е с корабен регулатор на комина ..
регулира до двойна промяна на тягата и в двете посоки.. Това съм го направил още преди 3 години и работи перфектно..
В дни обаче на много силен вятър не успява да се справи.. тогава се подпомага устойчивостта на горенето с ламбда контрола.. който забавя вентилатора и компенсира нарасналата тяга.
Evgeniy - майстор
Bobi, аз имам клапа на комина, която също регулира налягането, но в определени рамки - 0т 10 до 30 Pa.

Аз мисля, че не бъркам понятията, защото при ниско налягане - мъгливо, влажно, пушека от комина се стеле ниско и пада под комина. При високо налягане делта P вход - изход на комина е доста по-голямо и съответната тягата също.
Последна промяна от Evgeniy на пон фев 13, 2017 11:41 pm, променено общо 1 път.
bobi65 - специалист
Да бе.. май аз се обърках.. но все пак помисли за идеята с корабен регулатор.. доста е ефективен.. А клапата ти ако е в котелното е грешка . Тя регулира от една страна на котела , от другата страна променя средата от към входа на вентилатора .. и вероятно резултатът е 0 на 0 . Или поне на входа на котела ( горелката ) не са постоянни условията, което се отразява на количеството въздух към камерата .. от там и различното горене. Отделен е въпроса за изсмуканата топлина от котелното навън вместо да се използва по топъл въздух за горелката.
6osi6 - майстор
Въздухът подаден в основата на огъня е първичен. Турбулентност не създава с два паралелно движещи се първични потока.
Прикачен файл:
AYT,J4FR8.png
6osi6 - майстор
bobi65 написа:
Да бе.. май аз се обърках.. но все пак помисли за идеята с корабен регулатор.. доста е ефективен.. А клапата ти ако е в котелното е грешка . Тя регулира от една страна на котела , от другата страна променя средата от към входа на вентилатора .. и вероятно резултатът е 0 на 0.
Клапата в котелното е плюс. Отнема налягане в момент когато вентилатора подава ненужно количество въздух поради по-силната тяга на комина.
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 48

Тема "Ламбда контрол на котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: