Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Вичи - специалист
Живко Петров написа:

Колега, движим се еднакво. :o До тук 2900кг. Среден разход 23кг. на ден. За максимален разход не знам, но от 15. 01. до сега 900кг., което прави среден разход 31кг. O:)
Изобщо не се учудвам, още като описа какво и с какво отопляваш отбелязах, че при мен нещата са на 99% същите.
nandrolon - специалист
Вичи написа:
.
Аз съм на мнение,че спадането на температурата под определена граница и последващо повишаване изисква повече енергия отколкото постоянно поддържане на същата.

Не мога да се аргоментирам, изказвам мнение само от гледна точка на работата на системата ми.

Като пример работата на ел. бойлер. Кога е най-икономичен - когато е включен постоянно или когато се включва на по-големи интервали?
Miro4774 - специалист
В къщи горелката не се спира имам и стаен но не го използвам контрола е по термо глави. Горелката си модулира по температура на водата никога не се гаси освен ако не я чистя. Стайният в нас не е ефективен. Защото когато спре и едно 2- 3 часа работи на макс особенно ако е студено на вън. Разликата в разхода ми е един чувал. Ако работи по стаен или по термо глави.
SoMeBoDy1 - специалист
Здравейте,

от 1 Окт. до момента имам разход на пелети 1530кг
Който не е следял мои постове, отоплявам къща с добра изолация/дограма.
Отоплителна площ 70 - 110 м2 + 120л бойлер

Котелът работи макс. 12ч на ден ( сутрин/вечер и в малките часове) . Единствено в големите студове, при -14 градуса,
го оставях да работи средно 20ч на ден. Тогава разходът скочи съответно на 30кг на ден.

Температура в стаите през деня 21-24гр. В спалните вечер средно 21-19гр.

Проблемът сега е че свърших пелетите и не мога да преценя дали да взема цял тон или по-малко за до края на Април.
Ако останат пелети къде и как да ги съхранявам, за да не се овлажнят до другата зима?
Вичи - специалист
nandrolon написа:

Аз съм на мнение,че спадането на температурата под определена граница и последващо повишаване изисква повече енергия отколкото постоянно поддържане на същата.

Не мога да се аргоментирам, изказвам мнение само от гледна точка на работата на системата ми.

Като пример работата на ел. бойлер. Кога е най-икономичен - когато е включен постоянно или когато се включва на по-големи интервали?
Нямам компютър в момента и скицирах на ръка. По абцисата е времето, а по Y температурата и топлинните загуби, като приемаме, че те са правопропорционални на делта t. Линиите са К - комфорт, И - икономичен (с някакъв хистерезис на термостата), С - спрян котел и В - външна температура. Защрихованата площ (kWh) е загубите за периода. Очевидно площта под С е най-малка. Котела и в трите случая ще изхарчи енергията, необходима да покрие ТЗ и да навакса изстиването, така че в 19 часа температурата пак да е 22 гр. Трябва да се отчете също, че когато котела не работи в периода 8 - 17 ч., той няма собствени загуби и не топли атмосферата чрез димните газове. Естествено кривите са измислени, те зависят от делта t, изолацията, мощността на котела и отоплителните тела, но дават представа. За да се изчисли точно трябват конкретни данни, съставяне на диференциални функции на кривите и интегрално пресмятане на площта, но предполагам, че ще е по-неразбираемо, затова показвам схематично с несъществени неточности.
Така е според Термодинамиката. Субективното ни усещане идва от това, че ние наблюдаваме котела в края на процеса (през деня ни няма), когато той наваксва и харчи 2 - 3 пъти повече, но само за час - два и ни заболява сърцето.
А бойлера е най-икономичен ако го включваме само преди ползване и загряваме точно толкова, колкото вода ни е необходима. Ама не е много удобно.

Прикачен файл

step0003.jpg
wankata7108 - специалист
При мен за последните три дни среден разход 23.3кг на 24часа.при среднодневни темп. -6,5 .
wankata7108 - специалист
До тук равносметка 2415кг.от запалване на горелката на 22.10.16 до 14.2.17.Това в лева е 507лв.Няма и по 5 лв на ден.Идеална работа.
Стоян Славев - специалист
Реален разход от.мен.За 114 дни работа,без да се гаси котела,180м2 отопляема площ и два боилера по 100 литра стайна температура 23/20гр. До сега съм озгорил точно 4 тона пелети,средна хубост.Това са 35кг. Средно на ден :) Цената е по 10.55лв.на ден ,без да смятам електроенергията.

П.П.
Много колеги крият и лъжат за разхода си,защо го правите :?
wankata7108 - специалист
Моя също е реален колега пропуснах да напиша реален извинете .И наздраве все пак е Трифон Зарезан.
Стоян Славев - специалист
wankata7108 написа:
Моя също е реален колега пропуснах да напиша реален извинете .И наздраве все пак е Трифон Зарезан.
Гузен,негонен бяга.Не съм те посочил :-D
Наздраве,живи и здрави :)

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: