Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kolev_k - специалист
Здравейте Хора!Поставиха ми задача да измисля вариант за резервно отопление на малки пилета.Ще се греят с кварцова лампа,като ще има резервна такава.Идеята е ако изгори работната да се включва резервната.Първо ми хрумна да го направя с терморегулатор за фурна(или електронен такъв) чийто датчик да следи в непосредствена близост температурата на работната и когато тя спадне да включва резервната.Другата по-интелигентна идея е токово реле фабрично,ама ако дадете препоръки ще съм благодарен.
moimoimoi - майстор
с терморегулатор е елементарно и надежно и сигурно

първоначално ще се включват и двете лампи докато основната лампа нагрее терморегулатора и той спре втората лампа
tzetz009 - специалист
По-добре е няколко ламБи по 100 W , пуснати на 15 см височина и вкарани в буркани от 1,4литра , без капачки за да се охлаждат . Дори и някоя да изгори - не е проблем . Казвам го от личен опит . :partyman:
Antonii - майстор
Аз съм правил подобна система като последователно на лампата се връзва реле, паралелно на което е свързано подходящо съпротивление.
Така като изгори лампата релето изключва и НЗ контакт включва резервния консуматор.
Става нещо като токово реле ама в стил направи си сам.
torbalan - Дървен философ
Вместо резистор може лампа някаква... С подходяща мощност.
lov - майстор
Истината е че не трябва да се залага на много автоматика. Правил съм две по две лампи вързани последователно. Е греят по слабо и се налага да се слагат и по ниско но за сметка на това шанса да изгори някоя намалява драстично. Или другия вариант с последователно вързан кондензатор. Дори случайно да изгори някоя лампа като видят зор се местят на другата а през това време все някой ще е видял да я смени въпреки че така пак доста трудно изгарят защото работят в по облекчен режим.

Тема "Отопление на пилета" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: