• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
DK - помощник
Привет на всички! За пръв път пиша тук, но много неща изчетох и искам да поздравя всички участници във форума за полезната информация, която публикуват!
Накратко по темата... Купих къща строена преди 25 години. Една от терасите застрашително е тръгнала да пада - увиснала е. Вижда се, че арматурата е сложена в долната й част, което според масйтори е проблемът. Не знам дали се вижда добре от снимката по-долу, но отклоението е около 10см.
Не ми се ще да я махам и мисля варианти да я повдигна и подпра. Нарисувах си схемата. Не съм сигурен, че това е най-добрия вариант и затова се обръщам към вас за съвети. Като за начало искам да се изгради скеле от винкели (не знам какви) и дървени греди, за да се подпре терасата. По натам ще се кове покрив, ще се удължава долната тераса, ще се облицова с камък и т.н. Ако някой от майсторите е склонен да се заеме със случая, нека прати ЛС.

Прикачен файл

terasa_remont2.JPG
terasa_remont2.JPG (18.1 KиБ) Видяна 9454 пъти

Прикачен файл

terasa_remont1.JPG
terasa_remont1.JPG (16.65 KиБ) Видяна 9454 пъти

Прикачен файл

terasa.JPG
terasa.JPG (79.84 KиБ) Видяна 9454 пъти
Стефан - майстор
Без да съм видял цялата къща, си позволявам да изкажа предположение. Което може и да не е вярно. Сгрешил си с покупката. :? Кой прави огледа, има ли опит от конструкции. Само предполагам, че колони почти няма.

Щом едната плоча е започнала да провисва, очаквай всички останали също да провиснат. Въпрос на време. Просто логика - правени са по един и същи начин от неграмотни строители. Не казваш нищо за пукнатина, но предполагам, че има такава отгоре на плочата, близо до стената.

Решението според мен не е удачно. Допълнителната конструкция просто ще носи товара на излишната плоча. По-добре намери къртач, и събори козирката/да не кажа всички/. Ще видиш/може би/, че има арматура само в долната част на козирката. Което е пълна тъпотия.
vladtod - специалист
в една друга тема имаше подобен проблем ,и там казах тръби ф-120-150 с големи пети отгоре и отдолу ,тези винкели са излищни.
DK - помощник
Блгодаря за съветите!
Преди да купя къщата водих специалист архитект-проектант. Каза, че всичко е перфектно (като строителство - колони, стени, няма влага и т.н.) и че проблемът на терасата в това, че арматурата е сложена в долната част на козирката. Пукнатина има и то сериозна. Затова искам да реша проблема преди зимата. Другите тераси за сега не са тръгнали, ама знае ли човек.
И аз се замислях за тръби, които после да се облицоват с дърво... Какви обаче трябва да бъдат те като материал и технология на производство, а и от къде да ги купа?
Domashen_maistor - специалист
Може би е добре да намериш наистина добър конструктор, който да даде съвет. При т.нар. масивни конструкции товарите са огромни, така че не знам какви винкели или тръби ще свършат работа. Питай го (конструктора) дали може да я разбиеш и излееш наново като използваш положената арматура като фусове. Във всеки случай ситуацията е сериозна и едва ли само с този пост ще се реши. Трябва да се види и то от спец.
Neno Er - специалист
ESPACE написа:
Без да разбирам кой знае какво от строителство бих надигнал с голям хидравличен крик ъгъла на терасата, след това една тръба както писа някой по-нагоре около 150мм. диаметър , пета и това е. И арматурата дето е отдолу даже си "идва на мястото" в този случай и почва да си върши работата.
Това предложение е умно. Свързано е с най-малко расходи на материали и труд. Има такива азбестоциментови ( етернитови ) тръби. За по-сигурно в тръбата можеш да сложиш арматура като за колона и да напълниш с бетон. При всички случаи там където ще стъпи колоната трябва да е здраво, за да не хлътне после. И после си правиш каквито искаш облицовки. Като гледам и на къщата и стълбите ще им трябва облицовка, но това вече е въпрос на вкус.
Има такива крикове които да ползваш, но най-важното са мерките за безопасност, помощници и само един който да дава акъл, да командва.
Neno Er - специалист
DK написа:
Блгодаря за съветите!
....И аз се замислях за тръби, които после да се облицоват с дърво... Какви обаче трябва да бъдат те като материал и технология на производство, а и от къде да ги купа?
Питаш откъде да купиш, а не казваш от къде си.
А ако имаш познати във ВиК може и от там.
Стефан - майстор
Domashen_maistor написа:
.... Питай го (конструктора) дали може да я разбиеш и излееш наново като използваш положената арматура като фусове. Във всеки случай ситуацията е сериозна и едва ли само с този пост ще се реши. Трябва да се види и то от спец.
Доста сложна ситуация за една нищо и никаква козирка. Ще си позволя да предложа вариант. И знам, че ще ме подложите на унищожителна критика. Задължително ще трябва плочата да се разбие. Тогава ще се види как стои въпроса с положената арматура - нейното количество и качество. И ще си извадите извод за арматурата на останалите козирки на другите тераси. Предполагам, че са правени по един и същи начин.

Старата арматура е възможно да се използва отново, само ако отговаря на изискванията. Не пречи да се остави, но си трябва друго решение. Трябва да се има н впредвид, че арматурата в различните части от плочата е натоварен на различни сили. Така например долната арматура в мястото до стената е натоварена на огъване и срязване, докато арматурата в горната част на същото място е натоварена само на опън.

Ще трябва да се положи нова горна и долна армировка на съответното минимално разстояние от повърхността на плочата. Минималната дебелина/според мен / на долната армировка трябва да е Ф8 мм, а на горната N10. Мрежите трябва да станат с "око" 15/15 см. Задължително да се намери начин горната армировка да влезе в бетонната плоча вътре в стаята на поне 60-70 см, и да се захване с кука към арматурата на основната плоча. При отливането на бетона цялата арматура да се покрие с бетон, а вътре в стаята да е доста по-силен, след обилно навлажняване на старата плоча.
Като допълнение може в двата края на плочата да се отлеят заедно с нея триъгълни носещи вертикални елементи с катет, колкото е ширината на козирката. Тези елементи да се опират с единия си катет към стената, естествено арматурата за тях да е вклинена в стената/или колоните, ако има такива/. При това положение е необходимо да се поставят допълнително в края на плочата по 4 бр арматура N16 в най-долната част на козирката. И тези 4 бр арматури да са обхванати от куките на арматурата, идваща от към къщата.

Възможно е още да се отлеят и две вертикални колони в двата края на плочата с размери 15/15 см. Но това зависи от здравината на долната плоча и нейната способност да носи горната. В което се съмнявам, като имам в предвид качеството на строежа.

Допълнение - етернитовите тръби с азбест са канцерогенни.
DK - помощник
Neno Er написа:
DK написа:
Блгодаря за съветите!
....И аз се замислях за тръби, които после да се облицоват с дърво... Какви обаче трябва да бъдат те като материал и технология на производство, а и от къде да ги купа?
Питаш откъде да купиш, а не казваш от къде си.
А ако имаш познати във ВиК може и от там.
От София съм, а къщата е в близост до Костенец
  • 1
  • 2

Тема "Терасата пада" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: