Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
preslav - майстор
Hoвoceлckи написа:
DMN написа:
Всъщност няма да е чак толкова просто, защото трябва да се вземат мерки да не сработи ДТЗ-то, иначе няма как да измери тока на утечка, ако е по-голям от 30мА, ДТЗ ще изключи много преди амперметъра да е отчел нещо :) .
ДТЗ-то може да се шунтира или фаза да се докара откъдето и да е, ма то виждаш, ли за това трябва изключително много акъл и специални познания ...
Преслав, ти меренето тока на утечка ли го броиш за работа под напрежение?
По описаната от теб схема какво е?
zz_stefanov - майстор
Hoвoceлckи написа:
Тока на утечка може да се измери съвсем просто в реални условия: последователно на фазата и единия край на нагревателя (при прекъсната нула на другия край)се включва ампермер. При ток над 30mA е ясно защо изключва ДТЗ-то.
Какво е простото при меренето на тока на утечка, съизмерено с познанията на автора на темата.
Прекъсване на нулата, работа под напрежение, ампермер който да се свърже надеждно че да пропусне тока (масовите мултицетчета не вършат работа), осигуряване на безопасността, шунтиране на ДТЗ, .....
Все действия недопустими за направи си сам от некомпетентни.
DMN - майстор
Hoвoceлckи написа:
ДТЗ-то може да се шунтира или фаза да се докара откъдето и да е, ма то виждаш, ли за това трябва изключително много акъл и специални познания ...
Ами ти като имаш толкова акъл, що не ги написа тези работи предварително, а даваш гол съвет, без да обясниш кое и как става? Не всички са умни колкото теб! И що си мислиш, че човек, който пита във форума по подобна тема, задължително ще има нужните познания и умения да шунтира ДТЗ и да си докара отнякъде фаза в шепите, ако за теб е толкова просто, то за други не е, иначе няма да питат тук, а ще намерят и справят с проблема сами.
Сори, ама този форум отдавна се е превърнал от място за взаимопомощ, в място за храна на акули. Само да се появи някой невинен питащ и всички му се нахвърлят и го разкъсват. Акулите във форума като изядат плячката и почват да се хапят помежду си или да нападат другите "риби". Никога не бих потърсил помощ в този форум, имал съм нужда от такава, но съм се въздържал през последните години.
zz_stefanov - майстор
shadow__01 написа:
plamen6703 написа:
Не се сърди, но електротехниката не ти е силната страна и познанията ти са доста повърхности като чета какви твърдения изказваш :)
Много майсторчета се извъдиха последно време във форума. Общото между всички е, че коментират познанията и опита на другите и ги омаловажат.
За да го напиша има защо. Премислил съм и съм виждал почти всякакви варианти и какви бели правят този вид защити. Единственото от което пазят е ако някой бръкне във контакта и докосне фазата. Ама и това не е много сигурно.
Напълно излишни са. Проектантите ги пишат заради европейските изисквания, но реално само оскъпяват всичко.
Доста често половината жилище остава без захранване заради нещо включено в някой контакт което дава отечка която най-спокойно може да си отиде в нулата.
Излишни ама друг път, хвани в ръката уред който не е добре изолиран и се радвай.
Примерче от миналото лято: водоструйка която няколко пъти удари работещия заради протрит кабел. Добре, че беше защитата.
Въпреки нея, и бързата и реакция, въздействието на тока върху човека е много силно.
Подобни ситуации могат да възникнат и в кухнята и банята. Какви бели правят тези защити, освен да сработват при проблем?
nikolov333 - майстор
Един живот да спаси ДТЗ-то си заслужава всички проблеми и инвестиции..
hidrazin - майстор
shadow__01 написа:
Премислил съм и съм виждал почти всякакви варианти и какви бели правят този вид защити. Единственото от което пазят е ако някой бръкне във контакта и докосне фазата. Ама и това не е много сигурно.
Напълно излишни са. Проектантите ги пишат заради европейските изисквания, но реално само оскъпяват всичко.
Доста често половината жилище остава без захранване заради нещо включено в някой контакт което дава отечка която най-спокойно може да си отиде в нулата.
Тва са некви простотии... На какво си? Имам в предвид на какви хапчета/химии? Спри ги. Не ти понасят.
:partyman:
Hoвoceлckи - майстор
Кофти е, че типично по нашенски питащият духва на някъде в разгара на отговорите :-D Нормално е ако нещо не разбира да си каже, да зададе допълнителни въпроси. Спомена, че ще врътне (бе верно казà "направя" :? ) един мегер, та реших ,че не е съвсем бос. Не проумявам защо представяте меренето на ток за толкова страшно нещо. Ако изобщо може да мери ток и разполага с уред - прекъсва веригата, щипва крокодилчетата и подава напрежение. Ясно е че не е професионалист да работи под напрежение, но от написаното от него не изглежда да е неадекватен и да не го изключва при действията си.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
DMN написа:
И що си мислиш, че човек, който пита във форума по подобна тема, задължително ще има нужните познания и умения да шунтира ДТЗ и да си докара отнякъде фаза в шепите, ако за теб е толкова просто, то за други не е, иначе няма да питат тук, а ще намерят и справят с проблема сами.
Заради това:
Icovich написа:
Елдомски бойлер 100л и днес като го монтирах (вързах към захранването) ДТЗ сработва.Проверих да не съм объркал нулата но кабелите са по цввтове и няма как да се объркат.Ако разкача нагреватела ДТЗ не пада пробвах да разкача и "жълто-зеления" проводник но пак сработва защитата.Някой ако има идеа да казва.
Ми аз така виждам нещата - така се опитвам да помогна. Нямам претенции, че се изказвам най-разбиращо за всички. Който нещо конкретно не ме е разбрал - казва - уточняваме. Който може - обяснява по-добре, доуточнява, помага. Който пречи - анàтема :veg: :-D
preslav - майстор
nikolov333 написа:
Един живот да спаси ДТЗ-то си заслужава всички проблеми и инвестиции..
Аз съм на същото мнение, но за съжаление няма абсолютно надеждна система антидурак.
Авторът вече не се появява в темата - дано ДТЗто не се е обезсмислило докато си мери тока на утечка с мултицет от 10 лв.
Icovich - помощник
Хора ,каква е тази агресия какво е това чудо ?!!?
Написах темата за съвет ,за помощ не да се ядете един друг и да си ги мерите на кой е по-голям.На всички които помогнаха със съвет съм благодарен на другите които си мерят кой е по-по-най мястото им не е тука.
За проблема да ви кажа какво развитие има : направих мегера (не с уред от 10 лв) на 250 волта показва 275 мега ома на всеки извод към корпус на 500волта - на единия извод дава 550 мега ома на другия 275. Махнах ДТЗ и от два дена бойлера си работи без нея.Утре ще пробвам пак да я закача и ще пиша за резултат.
Hoвoceлckи - майстор
Остава да е дефектно ДТЗ-то или да е свързано неправилно. Бях ти писал да вържеш крушка :idea:

Тема "дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: