Най - вълнуващия въпрос зимно време.
antmadara - специалист
Понеже не съумях да си набава достатъчно сухи дърва за моя Атмос-комби, най-вероятно тази зима ще карам на въглища. Имам една тераса, на която мога да ги складирам, но там сигурно ще се мокрят през зимата. Въпросът ми е дали ще им пречи влажността (впредвид, че котела е пиролизен) и изобщо как е по-добре да бъдат сухи или мокри (защото съм чувал двузначни мнения)! :?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Влажните въглища се самозапалват.
antmadara - специалист
Ще ги взема сега, така че ще ги складирам сухи, ако ще се мокрят това ще е през зимата, като започне да навява сняг.
hygro - майстор
Всякаква излишна влага ще снижава КПД на котела. Ще преразходваш гориво.
Savov - специалист
Казват, че мокрите въглища горели по-добре. Може и да е вярно. Аз имам такъв котел, работи само на въглища. Преди време опитах да ги мокря. Не мога да кажа, че горяха по-добре, но със сигурност се образуваха повече сажди и нагар. В инструкциите си пише - сухо гориво! Накратко, съветът ми е - запази ги сухи. Примерно в найлонови чували. И още един съвет - не купувай голямо количество въглища, без да си опитал конкретната партида. Аз купувам един чувал, изгарям го и ако съм доволен вземам от същото място колкото ми трябват.
fbr - майстор
Влагата във въглищата няма свойството да подобрява горивния процес,даже напротив ,за изпаряване на влагата отива част от енергията която се получава от въглищата.Илюзията че горят по-добре е в резултат на това че прахта и дребните частици от въглищата полепват едни към други ,а не се стичат и запушват всички отвори през които постъпва свежия въздух.Така че ,когато въглищата са от едрата класа въобще не трябва да се мокрят.А, ако са дребни и особено ако има и прах ,наложително става да се мокрят.
vladtod - специалист
fbr написа:
............
горят по добре Брат Пит защото при изпарението на водата се отделя кислород който засилва горивния процес,затова Кузбатските въглища се мокрят,поне аз ги мокря обилно .......
vladtod - специалист
....
Последна промяна от vladtod на чет сеп 25, 2008 5:19 pm, променено общо 1 път.
antmadara - специалист
Подобно тълкувание е доста далеч от изтината, най- малкото защото водната молекула се дисоциира при температури значително по-восоки от тези възможни в един отоплителен котел.

Тема "Въглищата - сухи или мокри?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: