• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
iliya_i - майстор
Добре, но от тази циркулационна тръба ли е твото разклонение. Щото преди това каза, че към теб слиза 3/4" и завтршва с коляно към твоя водомер. Тази тръба минава ли през твоя етаж и от къде?
arxd129 - специалист
iliya_i написа:
Добре, но от тази циркулационна тръба ли е твото разклонение. Щото преди това каза, че към теб слиза 3/4" и завтршва с коляно към твоя водомер. Тази тръба минава ли през твоя етаж и от къде?
Мдаа... Темата стана много дълга. И трудно се помни кой какво съществено е казал. Още повече, че и аз на няколко пъти правих допълнения и доуточнения...

Ето какво съм казал по въпроса за тръбите във вертикалния колектор, минаващ покрай кухнята ми:
нед фев 05, 2017 2:16 pm
arxd129 написа:
След направен оглед през един малък отвор, във вертикалния колектор има следните тръби:
- една тръба ф110 ПВЦ- канал /идва от горния етаж минава покрай кухнята, обира канализационните води и отива към долния етаж/;
- две тръби ф100 от поцинкована ламарина - предполагам водосточни;
- една тръба ПВЦ за отдушник - ф125;
- една тръба 3/4 цола поцинкована към която е свързан топлия ми водомер. Идва от долу и отива нагоре. Или обратното. Не е ясно.
- една тръба 3/4 цола поцинкована която влиза в студения водомер. Идва ОТГОРЕ. И НЕ ОТИВА надолу. Да, идва отгоре. Следва коляно към моя апартамент, минава през стената ми и следва моя водомер за студената вода.
Няма повече тръби.
И нека да уточня отново: Тръбата за БГВ идва отгоре. Минава покрай мен. Посредством тройник /тетка/ БГВ се отклонява към моя топъл водомер. ТАЗИ СЪЩАТА тръба продължава надолу от мен и отива към етажи 8-ми - 1-ви. И в мазето е свързана някъде си... Топлата тръба, отиваща надолу от мен, играе ролята на циркулационна тръба. Предполагам е свързана към друга тръба, която друга тръба води към циркулационната помпа в абонатната станция на входа ни.

Моля имайте предвид, че изписаният със зелен цвят текст е мое предположение. Не е твърдение.

А тръбата за студена вода завършва с коляно към моя студен водомер.

Дано този път съм се изразил по-добре.
kozl - майстор
Колко циркулационни помпи има в абонатната :? Може и да е само една ако няма съоръжение за повишаване на налягането за горните етажи. Тука в нашия блок имаме 11 вертикални щтранга и 1 помпа за циркулация. Циркулационни помпи може да се поставят и на всеки щранг, но може не значи, че се прави.
Ставаме на гадатели.
Аве колко апартамента има на етаж в тая сграда? Вероятно толкова са и вертикалните щрангове.
Ама аз съм виждал и по две абонатни станции в една сграда. Едната за ниските етажи и втора за високите. Неколко страници се изписаха и още не може да се разнищи схемата.
Колко топлообменника има за БГВ в абонатната?
Циркулационната помпа върти водата в тръбите, за да минава през топлообменника и непрекъснато да се подгрява. Целта е по снабдяващите тръби винаги да има топла вода. Или като няма консумация топлата вода се движи в затворен кръг и подграва тръбите и околното пространство. Те за тва требе да има и топлоизолация по тръбите и още по-дбре е тръбите да са полопропиленови.
krasi92 - майстор
Има по 5 апартамента като всеки апартамент или поне на господина е с 4 водомера-две мокри помещения което не означава точно 10 отделни линии за топла и толкова за студена вода.Най вероятно помпата е една за топлата вода.Блока е на 33 години и е строен от воиничета-ГУСВ.Предполагам ако не съм пропуснал къде се намира е в Надежда а там много аварии има по високите блокове щото както казват домуоправителите - по 2 лева за асансьор се крият и не дават а за смяна на водопровод е абсурд.Все пак 90 апартамента са си едно средностатистическо село
preslav - майстор
Понеже станаха много въпроси и още повече отговори ще се опитам да ти обясня как би трябвало да изглежда системата за БГВ, а за простота ще говоря само за високия кръг, ниският е същия, но е самостоятелен. От абонатната ви трябва да излиза хоризонтална тръба, която обикаля в мазетата. От тази тръба на съответните места тръгват вертикалните щрангове за петте апартамента (за апартаменти като твоя тръгват 2 щранга, за кухня и микро помещение). Повече от задължително е там където от хоризонталната тръба тръгва вертикал, на вертикала да има главен спирателен кран - не е редно, но този кран може да е и в някое мазе и да не го виждаш. До тук говоря само за подаващите щрангове т.е. забрави, че водата ти идва отгоре. Всички подаващи щрангове се обединяват на последния етаж и се спускат с рециркулационната тръба обратно в абонатната. Ако изобщо има помпа тя трябва да е монтирана на рециркулацията преи да влезе отново в топлообменника. По принцип помпите са много безшумни, но ако се допре ухо до тръбата може и да се чуе жуженето.
Да продължа с крановете - главен спирателен кран трябва да има и на рециркулационната тръба, но той може да е в абонатната близо до помпата.
Моята хипотеза (и това е най-малкият дявол) - при някакъв ремонт, някой е затворил главния спирателен кран на захранващия ви щранг, след ремонта кранът е отворен, но не напълно. Сега този кран дроселира и всички етажи без последния нямат дебит на водата - последният има вероятно от рециркулационната тръба, а не от зхранващия щранг.
Работи в тази посока - вертикална тръба трудно се запушва!
arxd129 - специалист
preslav написа:
Понеже станаха много въпроси и още повече отговори ще се опитам да ти обясня как би трябвало да изглежда системата за БГВ, ....
Моите почитания за опита Ви да ми обясните. Хвала.
preslav написа:
... т.е. забрави, че водата ти идва отгоре. ...
Много ми се ще да не сте прав. Защото бях си изградил някаква схема за предстоящия ремонт. И сега отново трябва да мисля в посока, различна от това, което вече си бях намислил. Твърде е възможно Вашата схема на снабдяване с БГВ да е вярна. Лично аз я подлагам на огромно съмнение... Но не я отхвърлям. Никак не я отхвърлям.
preslav написа:
Моята хипотеза - при някакъв ремонт, някой е затворил главния спирателен кран на захранващия ви щранг, след ремонта кранът е отворен, но не напълно. Сега този кран дроселира и всички етажи без последния нямат дебит на водата - последният има вероятно от рециркулационната тръба, а не от зхранващия щранг.
Искам да Ви кажа, че не споря с Вас. А само искам да доуточним нещо. Отново казвам следното: АКО ПРИЕМЕМ ЧЕ ВИСОКИЯТ КРЪГ ВКЛЮЧВА ЕТАЖИ от 9-ти до 14-ти, най-отговорно твърдя, че кухните на етажи 9, 10, и 11 нямат нормален дебит на БГВ. При мен дебитът е колкото "ракия". И дори след час източване на "ракията" - топла "ракия" не потича. Моля приемете това за абсолютна истина. Факт е. Точка.
Съседът от десетия етаж не осигурява достъп, за да видя какво е положението при него. Само казва това, че и при него няма дебит и температура. И казва че отказва да споделя разходи по евентуален ремонт на щранга.
Собственикът от единадесетия етаж е по-сговорчив. Видях, че БГВ при него тече съвсем малко ПО-СИЛНО от моята. Не съм докосвал водата му, но той казва че дори и да я остави да тече, тя НЕ се затопля. Това са негови думи. Аз не съм проверявал температурата на неговата "ракия" чрез докосване.
Собственикът от дванадесетият и тринадесетият етаж имат наистина МНОГО ГОЛЯМ дебит на БГВ. Казват, че след 5-8 минутно източване при тях се появява топла вода. Топла, топла... колко топла - незнам.
Четиринайстият етаж е необитаем. Предполага се, че и там положението е както при тринадесетия етаж.

От така изложената от мен фактическа обстановка, аз не мога да изразя категорично мнение, дали БГВ реално тече отгоре надолу. Нито да се съглася с Вашето мнение, че топлата вода реално тече отдолу нагоре. Моля да ме разберете правилно. Не оспорвам мнението Ви, че топлата вода тече отдолу нагоре, но до настоящия момент нямам нито едно доказателство, подкрепящо тезата Ви.

Категорично ще оспоря и тезата Ви, че вертикални щрангове не се запушват. Ако те не се запушват, тогава би трябвало, освен съседите на 13-ти и 12-ти етажи да получават нормален дебит БГВ през циркулационнтата тръба, подобен дебит да имаме и на етажи и от 11-ти до 9-ти. Разбирате ли ме? Ние нямаме подобен дебит. Нашият дебит е сравним с дебита на ракиен казан, за съжаление.

Още нещо: Има един АБСОЛЮТНО НЕОСПОРИМ факт - МОЯТА СТУДЕНА ВОДА ИДВА ОТГОРЕ. Бих Ви помоли да обясните защо студената ми вода идва отгоре. И да направите съответната аналогия и с БГВ - зощо и тя /БГВ/ да не идва отгоре?

Още нещо: Надявам се правилно сте разбрали, че тръбата за БГВ, която минава покрай кухнята ми и която ме снабдява с топла вода, е с дебелина 3/4 цола. И ако БГВ наистина идва отдолу, то следва, че тази тръба трябва да е поне един цол (ако не дори и цол и половина). При положение, че въпросната тръба трябва да захрани 9-ти, 10-ти, 11-ти, 12-ти, 13-ти и 14-ти етажи - не Ви ли се струва, че цолаж 3/4 е недостатъчен, за да захрани кухните на 6 броя апартаменти? Моля да ме извините, но не мислите ли, че през тръба с цолаж 3/4, ще има моменти когато на тринадесетия и на четиринадесетия етаж изобщо няма да има водоснабдяване с БГВ?

Още нещо: Днес направих следния експеримент. Направих байпас на крана в кухнята ми. И пуснах в тръбата за БГВ студена вода. Никакво движение на вода не се получи. Никакво! Очаквах, че студената ми вода ще потече през тръбата за БГВ в посока надолу или нагоре. Надолу ОПРЕДЕЛЕНО НЕ ПОТЕЧЕ.
И на горе не потече. ОСВЕН когато съседът на 11-тия етаж си отвори крана за топлата вода в кухнята си. И въпреки че казвам че вода е потекла нагоре - то дебитът й бе повече от незначителен.

Може би, preslav, оставате с впечатлението, че искам да Ви противореча относно тезата Ви, че БГВ тече отдолу нагоре.
Искам да споделя, че аз нямам нито едно съществено доказателство в полза на тезата Ви. Дано това не Ви огорчава. Извинявам се, ако съм Ви огорчил
Но дважди искам да Ви уверя и за това, че още по-малко има доказателства в полза на обратната теза. Просто има необясними факти при конструиране на системата за БГВ. Които факти споделих.

Моля, preslav, приемете моите най-искрени благопожелания. И благодарности за отделеното време за опита Ви да ми помогнете. Чест и почитания!
kozl - майстор
arxd129 написа:
От така изложената от мен фактическа обстановка, аз не мога да изразя категорично мнение, дали БГВ реално тече отгоре надолу. Нито да се съглася с Вашето мнение, че топлата вода реално тече отдолу нагоре. Моля да ме разберете правилно. Не оспорвам мнението Ви, че топлата вода тече отдолу нагоре, но до настоящия момент нямам нито едно доказателство, подкрепящо тезата Ви.
Още нещо: Има един АБСОЛЮТНО НЕОСПОРИМ факт - МОЯТА СТУДЕНА ВОДА ИДВА ОТГОРЕ. Бих Ви помоли да обясните защо студената ми вода идва отгоре. И да направите съответната аналогия и с БГВ - зощо и тя /БГВ/ да не идва отгоре?
Днес направих следния експеримент. Направих байпас на крана в кухнята ми. И пуснах в тръбата за БГВ студена вода. Никакво движение на вода не се получи. Никакво! Очаквах, че студената ми вода ще потече през тръбата за БГВ в посока надолу или нагоре. Надолу ОПРЕДЕЛЕНО НЕ ПОТЕЧЕ.
И на горе не потече. ОСВЕН когато съседът на 11-тия етаж си отвори крана за топлата вода в кухнята си. И въпреки че казвам че вода е потекла нагоре - то дебитът й бе повече от незначителен.
От изложените факти, но и без получени отговори на въпроси, предполагам, че схемата на високите етажи е изпълнена с централна пранспортна тръба за топла и студена вода с идея за повишаване на налягането чрез хидрофорна уредба. Така на последния етаж от централната тръба (топла/студена) би следвало да се разклоняват като чадър тръби към вертикалните щрангове за апартаменти по вертикала. После надолу студената свършва вкл.на девети етаж, топлата продължава към сутерена като циркулационна тръба по пътя към циркулационната помпа.
Когато по някаква причина няма циркулация цирк.тръбата от 8 към сутерена започва да работи като утайник и да се запълва с твърди частици.
Освен това ваши тръби поцинковани на > 10 години, вътре обрастнали със седиментни натрупвания. От опит при ремонт в такива места при употреба на вибрационни машини (канго или манго с чук) наслагванията се отлепват и на вратата се звъни....... Съседите добри да питат за водата са дошли, но уви през тез затапени тръби, водата неще да върви :shock:
Аз лично помня, че на родителите в блока в някоя неделя протече по вертикалата на топлата вода (температурата ускорява процесите на корозия и поцинк.тръби за топла вода почват да цъфтят доста по-рано от тези за студена). Правих се на водопроводчик. Теча беше от последния 9 етаж, където транспортната тръба се свързва с циркулационната. Не ми стигнаха наличните части и нямаше с какво да направя връзката м-у Т и Ц тръба. Затапих транспортната, пуснахме водата само по нея. Решението беше временно, но отнесе години така. Години след това на 9 етаж се смениха собствениците. Още с нанасянето си почнали да питат защо трябва да източват вода, за да потече топла :? Извикали специалист от Топлофикация. Той видял, че крана на циркулацията е затворен и го отворил, като съобщил, че това е причината. Да ама не. Стигнаха и до мен. Отивам на място, направих им дупка в новия ремонт и що да вида :shock: Как съм оставил тръбите така си ги намирам. От циркулацията - сухо, капка не пада, а крана в сутерена отворен. Въпреки че тапа няма към Ц тръбата на 9 етаж - сухо като в сахарска жега. Значи добре се е запечатала тръбата. Аз направих нещо временно преди години, за да имат тогава вода докато организират ремонт, а то години, години безхаберие...... Е така в дъртите сгради е възможно да има заложени изненади. Не че в новите няма......
arxd129 - специалист
kozl написа:
... Така на последния етаж от централната тръба (топла/студена) би следвало да се разклоняват като чадър тръби към вертикалните щрангове за апартаменти по вертикала. После надолу студената свършва вкл.на девети етаж, топлата продължава към сутерена като циркулационна тръба по пътя към циркулационната помпа....
Изпадам в ужас. Окончателно.
Все противоречащи си предположения. И кое е вярното!

Явно така ще е - ще чета все за различни предположения. Докато не разбутам цялата система за БГВ.

И бих я разбутал досега. Ако съседите бяха склонни да участват в споделянето на разходите по ремонта.

Ще се справям явно сам. Никой не иска да споделя разходи. Въпреки че след ремонта всички /убеден съм/ ще се навържат към ремонтираната от мен система за БГВ.

Искам да помоля за още малко помощ:
Трябва да сменя тръбата за БГВ от таванското помещение до мен - на 9-тия етаж. Това са 6 етажа. Бихте ли ми казали каква тръба да купя, с какъв цолаж и колко метра дължина. И бихте ли ми казали приблизителната й цена. Бихте ли ми казали и какви фитинги ще ми трябват. И тяхната приблизителна цена бихте ли споделили с мен.
Трябва да сменя и тръбата от 9-ти етаж до мазето /тази тръба, която играе ролята на циркулационна/. Това са 9 етажа. Или по-скоро 8...незнам. Моля, бихте ли ми препоръчали вид, материал, цолаж, дължина на новата тръба, която трябва да купя. И бихте ли ми препоръчали какви фитинги да купя за нея. И моля споделете каква би била цената на фитингите.
а някаква изолация трябва ли за новата захранваща тръба и за новата циркулационна тръба?
Питам ви за тези подробности, за да преценя какви биха били разходите ми за материали. Дали може да си ги позволи бюджета ми.
Ако все пак бих купил материалите - колко би струвал труда на водопроводчик, за да ми извърши ремонта.
Нека уточня, че ще ремонтирам само топловодоснабдяването. Тръбата за студената вода ще сменям ... друг път.
Благодаря предварително за компетентните ви отговори.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
arxd129 написа:
...
Изпадам в ужас. Окончателно.
Все противоречащи си предположения. И кое е вярното!

Явно така ще е - ще чета все за различни предположения. Докато не разбутам цялата система за БГВ.

И бих я разбутал досега. Ако съседите бяха склонни да участват в споделянето на разходите по ремонта.

Ще се справям явно сам. Никой не иска да споделя разходи. Въпреки че след ремонта всички /убеден съм/ ще се навържат към ремонтираната от мен система за БГВ.

....
Виж линка https://www.google.bg/search?q=%D0%B7%D ... 8weJ3p7ICg Да затъваш в глупости си е твой избор
preslav - майстор
От където и да ти идва водата без къртене няма да стане смяната на инсталацията, а казваш има апартаменти без достъп. Искаш да си накупиш тръби и фитинги, но не се замисляш къде ще ги складираш. Вече се изговори достатъчно и се очертаха 3 варианта - проточен или обемен бойлер за кухнята, хващане на гореща вода от банята или си викаш фирма, осигуряваш достъп, мерят, ширят, смятат и ти правят оферта (съвсем грубо 300-400 лв. на апартамент).
До сега да си беше сложил проточния бойлер или да си беше прекарал тръбите вътрешно.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Прокарване на нов водопровод за топла вода в 14 етажен блок" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: