• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Kvazo - помощник
Здравейте,
зарових се днес в някакви материали за кривите на изключване, но тъй като не ми е много ясно бих се радвал ако някой може да ми помогне.
Споделям две снимки с различни автоматични прекъсвачи двете диаграми се застъпват в даден момент а в другата не. Бих исакл да попитам какво се случва съответно в единия и в другия случай с автоматичните прекъсвачи?
Благодаря Ви !

https://ibb.co/bJRXRF
https://ibb.co/jvExtv
preslav - майстор
Kvazo написа:
Здравейте,
зарових се днес в някакви материали за кривите на изключване, но тъй като не ми е много ясно бих се радвал ако някой може да ми помогне.
Споделям две снимки с различни автоматични прекъсвачи двете диаграми се застъпват в даден момент а в другата не. Бих исакл да попитам какво се случва съответно в единия и в другия случай с автоматичните прекъсвачи?
Благодаря Ви !

https://ibb.co/bJRXRF
https://ibb.co/jvExtv
Какво те притеснява?
В единия случай сравняваш 10 и 16 амперов предпазител, в другия 10 и 40 амперов - аз ли бъркам нещо, но сравнението е некоректно!
Да не говорим, че между криви B, C и D има съществена разлика, а там цитираните предпазители пак са несъизмерими.
Не знам колко е актуално, но това човръкнах в нета - Стандарт БДС EN 60898 носи името АВТОМАТИЧНИ ПРЕКЪСВАЧИ ЗА ЗАЩИТА СРЕЩУ СВРЪХТОКОВЕ НА ЖИЛИЩНИ И ДРУГИ ПОДОБНИ ИНСТАЛАЦИИ. Този стандарт се отнася за автоматични прекъсвачи за променлив ток, с обявено междуфазно напрежение не по-високо от 440 V, обявен ток не по-голям от 125 A и обявена комутационна възможност при къси съединения не по-голяма от 25 kA.
На този стандарт трябва да съответстват всички автоматични прекъсвачи, предназначени за употреба там, където ще се обслужват от хора, които не са кваливицирани или инструктирани (напр. ел. инсталации на жилищни сгради).
БДС EN 60898 дефинира следните основни параметри по отношение на автоматичните прекъсвачи :
- Обявено работно напрежение Ue
- Обявено напрежение на изолацията Ui
- Обявен ток In
- Обявена комутационна възможност при късо съединение Icn – означава се като число оградено в правоъгълник на фасадата на автоматичния прекъсвач
БДС EN 60898 дефинира понятието oбхвати на токовете за задействие без закъснение (криви на изключване на автоматичните прекъсвачи).
Разглеждат се криви тип B, C и D . При крива B прекъсвача изключва мигновенно (с магнитната защита) при ток над 3-5In , за крива C при ток над 5-10In и за крива D при ток 10-12In. Най-често в практиката се използва крива C, крива D се използва за защита на консуматори с голям пусков ток.
Kvazo - помощник
Нарочно сравнявам различни прекъсвачи за да ми излезнат различни графики. Идеята ми е че чрез въпросните криви се осъществява селективността и те показват (или поне така аз го разбира) при какъв ток ще задейства горестоящия прекъсвач, но не мога да разбера разликата между пресичането на кривите в дадена точка или съответно непресичането им.

П.С. А. Относно b c d защо да са несъпоставими? В прекъсвач за токов кръг, С за главен прекъсвач. Най - елементарен пример който ми идва.
preslav - майстор
Kvazo написа:
Нарочно сравнявам различни прекъсвачи за да ми излезнат различни графики. Идеята ми е че чрез въпросните криви се осъществява селективността и те показват (или поне така аз го разбира) при какъв ток ще задейства горестоящия прекъсвач, но не мога да разбера разликата между пресичането на кривите в дадена точка или съответно непресичането им.

П.С. А. Относно b c d защо да са несъпоставими? В прекъсвач за токов кръг, С за главен прекъсвач. Най - елементарен пример който ми идва.
Мисля, че това, което цитирах (от нета) дава обяснение на всичките ти въпроси - прочети го още веднъж, но по-внимателно. Ако искаш примери от практиката задавай още въпроси или потърси криви на тока при включване на обикновена крушка, импулсно захранване, електромотор и каквото още ти дойде на ума или ти представлява интерес. Имаше подобно питане за предпазител на верига с няколко импулсни захранвания - сега не ми се търси, но човекът е обяснил проблема си, намерил е и решение, но не намира подходящ предпазител.
PCL82 - майстор
Когато графиките на двата предпазителя не се пресичат имаш пълна селективност. Когато се пресичат селективността е под въпрос.
Приемаш, че нямаш, но все пак може да се окаже, че пресичането е в зона, в която обичайно няма да работи предпазителя предопределена от импеданса на кръга. Това обаче са тънки сметки без кръчмар.
nikolov333 - майстор
Навсякъде масово се продават Крива С. Крива B се намират по-трудно ѝ в повечето случаи трябва да се поръчват. За домашни инсталации крива В са за предпочитане, макар че Шнайдер препоръчват крива С навсякъде..зависи и какъв е тока на късо съединение в конкретната инсталация. Крива D са си екзотика в магазините и никой не ги зарежда, а и са необходими само в комплицирани случаи, като моя с импулсните захранвания с висок стартов ток, който е цитирал по-горе preslav. И в момента имам проблем със селективноста с предпазителите с крива С у нас, понеже при късо между фаза и земно ми падат всички възможни АП-та по веригата + главния до електромера.. :-D Мисля си да слагам крива В за главен в апартаментното, че крива D за електромерното трудно ще намеря..
valentino76bs - майстор
nikolov333 написа:
Крива B се намират по-трудно ѝ в повечето случаи трябва да се поръчват. За домашни инсталации крива В са за предпочитане, макар че Шнайдер препоръчват крива С навсякъде..зависи и какъв е тока на късо съединение в конкретната инсталация.
Ех ,ех значи крива Б и що така ,щото някой форумен герой някъде казал така.Намери ми сега ти един проект с изградени такива предпазители ама заверен "нотариално" и аз ще ти покажа такъв на контактен излаз защитен с 25А предпазител.И това ,че са изключили няколко предпазителя какво те притеснява ,сигурно на 10 години веднъж я се случи нещо я не.А за токовете на късо ...иди дойде някъде по селата с дълги линии и големи падове на напрежението.
nikolov333 - майстор
Баш при дългите линии е по-добре с крива В и донякъде заради селективност.. Сигурен съм, че има инсталации с 25А АП, защото съм виждал доста такива.. въпроса е проекта да е "нотариално" заверен и инсталацията няма да има проблеми.. http://www.standartnews.com/regionalni/ ... 82520.html :-D
Последна промяна от nikolov333 на вт фев 21, 2017 9:49 pm, променено общо 1 път.
valentino76bs - майстор
nikolov333 написа:
Баш заради дългите линии е по-добре крива В и донякъде заради селективност.. Сигурен съм, че има инсталации с 25А АП, защото съм виждал доста такива.. въпроса е проекта да е "нотариално" заверен и инсталацията няма да има проблеми.. :-D
Ами аз точно това казвам :) ....за това дадох пример по селата .Иначе за битови инсталации напълно излишно наливане на пари...Б крива е 2 пъти по скъп.
Пък и те хората са го казали точно дълги линии,генератори и т.н.
За другото ти казах да ми покажеш проект на сградна инсталация с такива предпазители и когато го направиш аз ще ти покажа такъв с 25АП на контакт заверен....
nikolov333 - майстор
..ясно разбрах те..явно моята крива е D :-D
  • 1
  • 2

Тема "Криви на изключване (графики)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: