• 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
gnt69 написа:
Ама и хромникелов комин трябва и кофа под него за чорбата дето ще изтече. Към сметката е редно да се сложи и цената на комина.
Задължително е при кондензен режим всичко по димохода да е неръждаема стомана. Цените от 100 лв за линеен метър са в миналото. За 25-30 лв. за л/м може да се изгради направи си сам ф150-ф200мм.

500лв за 10 метра комин много ли е? За мен е нищо. Доста хора дават 500 лв за тон пелети, които изчезват след 2 седмици...но хора разни:-)
olelemaiko - специалист
Една анимация подходяща за темата.

Прикачен файл

image019.gif
image019.gif (40.23 KиБ) Видяна 1809 пъти
gnt69 - майстор
шоп написа:
500лв за 10 метра комин много ли е? За мен е нищо. Доста хора дават 500 лв за тон пелети, които изчезват след 2 седмици...но хора разни:-)
Не не са много ама дали ще има файда от цялата работа. 500 за комин 500 за топлообменник и то стана цената за отоплението на сезон и половина. При 10% ефективност таман 10 години да избиеш.
Така че извода аз съм го направил за себе си, горелка за евтини пелети + хубав котел + евтини пелети = супер ефективна система.
Тая година прибавих
буфер 1000л - 15% ефективност
+ Ламбда контрол - 20%
+ клапа за вятър според производителя 30%
+ турбулатори -20%
И на финала назад с цената на отоплението за две години. Разход до момента 3500 кг слънчогледови пелети.
Разход за миналата година без подобренията 3500кг от същите пелети за целия сезон.
Иначе доволно всичко работи като часовник но очакваните подобрения като ефективност са значително по малко . :partyman:
шоп - майстор
olelemaiko написа:
olelemaiko, много хубава анимация за коаксиален димоход!!!

аз имам монтиран допълнителен въздушно/въздушен топлообенник на димогазовете. Снимки съм сложил 2-3-4 страници назад в тази тема. Ползата ми е, че вкарвам към 40 градусов затоплен въздух за първично и вторично горене на горелката.
andy_forresite - майстор
От 3 мм ламарина ще е и тръби 1.5. От неръждавейка излизаше над 350 само материалите. Това ще е за тест и без пари. 230 мм диаметър и 600 височина. Котлите са от 4 мм и се ползват 10 и повече години без трипътен вентил. За изолация мисля вата на руло 5 см. Някъде ще дойде 10 см, някъде пет, но както стане така. Помислил съм за чистенето на саждите.
Коминът е вътрешен по средата на къщата. Има си ревизия. Ако протече черна гняс ще сложа тройник и ще източвам в кофа. Ефективността ми е най-важна. Постигна ли тези грамове на час икономия, ще направя същия или подобрен изцяло от неръждавейка. Сега не наливам пари без да знам какво ще стане. Вече направих тази грешка. При това не съм гледал да минавам метър и не съм взел най-евтиното. Та то е повече от комплекта на грейко...
шоп - майстор
gnt69 написа:
шоп написа:
500лв за 1olelemaiko, много хубава анимация за коаксиален димоход!!!

аз имам монтиран допълнителен въздушно/въздушен топлообенник на димогазовете. Снимки съм сложил 2-3-4 страници назад в тази тема. Ползата ми е, че вкарвам към 40 градусов затоплен въздух за първично и вторично горене на горелката.

0 метра комин много ли е? За мен е нищо. Доста хора дават 500 лв за тон пелети, които изчезват след 2 седмици...но хора разни:-)
Не не са много ама дали ще има файда от цялата работа. 500 за комин 500 за топлообменник и то стана цената за отоплението на сезон и половина. При 10% ефективност таман 10 години да избиеш.
Така че извода аз съм го направил за себе си, горелка за евтини пелети + хубав котел + евтини пелети = супер ефективна система.
Тая година прибавих
буфер 1000л - 15% ефективност
+ Ламбда контрол - 20%
+ клапа за вятър според производителя 30%
+ турбулатори -20%
И на финала назад с цената на отоплението за две години. Разход до момента 3500 кг слънчогледови пелети.
Разход за миналата година без подобренията 3500кг от същите пелети за целия сезон.
Иначе доволно всичко работи като часовник но очакваните подобрения като ефективност са значително по малко . :partyman:
gnt69, следя ъпгрейда на системата Ви. Много добра система и елементи към нея.!

Само поставям под съмнение ефективността на клапата за вятър. При правилен монтаж може да има +, но при неправилен може да има наистина 30%, но със знак -

В буфери инвестирам и аз, но само НЕРЪЖДАЕМИ. Много е неприятено след 5-6 години да протече буфер от 1000 литра с цена 500 лв. Лично купувам и инвестирам във всичко неръждаемо с цена под 1 лев на литър:-)))

Малко бъркате и за тези 500 лв за димоход от инокс. Ако е построен от бетонни коминни тела или от тухли единички също има разход и цена. Така, че разхода от 500 лв не трябва да се приема за чиста монета.

В края на краищата всеки инвестира пари и очаква възвращаемост. В момента банките дават 0,1-0,6% годишна лихва. Аз лично познавам поне 10 инвестиции, които гарантират повече от тази доходоносност. :-)))
gnt69 - майстор
шоп написа:
[
Малко бъркате и за тези 500 лв за димоход от инокс. Ако е построен от бетонни коминни тела или от тухли единички също има разход и цена. Така, че разхода от 500 лв не трябва да се приема за чиста монета.
Не ме разбра, говорим си че имаш комин който си работи и заради един топлообменник който е със съмнителна за мене ефективност влизаш в разходи. Иначе ако сега тепърва правиш комина правилния е иноксовия.
Поздрави. :partyman:
шоп - майстор
gnt69 написа:
Не ме разбра, говорим си че имаш комин който си работи и заради един топлообменник който е със съмнителна за мене ефективност влизаш в разходи. Иначе ако сега тепърва правиш комина правилния е иноксовия.
Поздрави. :partyman:

Тук съм 100% съгласен.

Ако има добре работещ комин е супер, но който го няма или има такъв със съмнително качество си заслужава инвестицията за изграждането на такъв.
шоп написа:

Само поставям под съмнение ефективността на клапата за вятър. При правилен монтаж може да има +, но при неправилен може да има наистина 30%, но със знак -
Бая буква са изписа за тоя монтаж, ама тъй и един не каза категорично кой е правилен.
Та пак да питам, пък ако няма конкретика, монтирвам както ми доди и ши си пазя тайната.
Стоян Славев - специалист
шоп написа:
olelemaiko написа:
olelemaiko, много хубава анимация за коаксиален димоход!!!

Пробвал ли си да махнеш подавания зароплен въздух, и да видиш как са градусите в комина?
  • 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 65

Тема "Коминът-мечта или как да уловим топлината беглец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: