• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 51
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lz2skt - специалист
Стоманени шнекове ползват доста производители на горелки и ще върши работа.Повечето самоделки на въглища също са такива шнекове.Хубавое да се направи защита срещу блокиране .Шопа писа по този въпрос.Ретортната глава може и от Ст 3 .Щом има охлаждане с вент. ще издържи предполагам доста.
fbr - майстор
Докато няма регулярно снабдяване с калибровано гориво ще карам с наличното. Колкото И да ме сърбят ръцете.
filmatoplo - майстор
Ако в шнека влезе камък или болт от някоя фадрома - дори от чугун да е пак ще спре . :)
boyanak - напреднал
filmatoplo написа:
Ако в шнека влезе камък или болт от някоя фадрома - дори от чугун да е пак ще спре . :)
Както съм писал преди в форума досега съм изгорил 2 зими по 5 тона донбаски и само тази година срещнах няколко по-големи буци въглища ,но не и камъни???Но за следващата зима ще им правя сериозна забележка в Русе!С стоманен шнек съм и когато попадне по-голяма буца въглища(по-малките ги троши),шнека къса болта-бушон(на опашката шнека има 6мм болт законтрящ шнека с редуктора)
и шнека спира,а редуктора се върти!Проста система за защита!Чугунения шнек е по-здрав разбира се ,но не знам дали си струва цената?На мен Екоенергия ми иска 1000лв в повече за комплекта с моята мощност или 3100лв,а аз го взех за 2100лв!
boyanak - напреднал
шоп написа:
phantom_ написа:
Аз разглеждах един такъв котел и направата му е с теслата,вратички зеят,горелката ми се стори калпава..инъче цената беше около 3500лв :roll: А днес се обаждах за реотортна горелка в ОЛХ ми попадна една обява .Обадих се да попитам жената каза че е на екоенергия 25 кв и с управление и букер всичко в комплекта за около 1300лв. /без ддс/ може и така да се плати :roll: И се зачудих дали да не взема такава и да и турна едно управление НАТУРЕЛА че да може и да пали/поне пелети/а с пистолет за горещ въздух пак включен към управлението и въглища...? Можело без управление и без бункер да се купи нямало проблем.Към колегата ШОП се обръщам главно ,защото и той гледам е с такава,какво ще каже по въпроса като цена?
Малко съм объркан от въпроса!

Горил съм пелети и за мен това направо е пари хвърлени на вятъра при положение, че си със чугунена всегоривна горелка.

Горил съм и лигнитни въглища с цена 72 лв/тон

Горил съм и мокър дървесен чипс с цена 60лв/тон

Горил съм и пернишки въглища с цена 160 лв/тон, както и пелети от въглища и какво ли още не. Костилки, талаш, мляна гума, хартия, платове, дреп...

За мен най-доброто съотношение цена-качество е в студовете вносни руски калибрирани въглища с цена 275 лв/тон, а в преходното време дървесен чипс, просъхнал естествено за 1 година.

Нямам никаква идея дали управление Натурела е подходящо за такава горелка. Нямам и намерение да опитвам, защото дори и най-простите полски управления, като моето са с цена 70-80 лева и са проектирани точно за такива горелки и със съответната защита на обратен огън във фидера. Натурелата по спомен е с цена около 200 лв, а за тези пари или малко отгоре може да се купи полски контролер с автоматично регулиране спрямо димогазовете в пъти по-подходящ от Натурела

За запалване на въглища чрез пистолет за горещ въздух не мога да коментиртам. Дали изобщо е възможно?

Успехи!
Правиш ли разлика м/у руски и донбаски???Защото определено има разлика!!!
6osi6 - майстор
Шнекът може да е чугунен, когато горенето е над него. Горелките с чугунено коляно са със стоманени шнекове. При тях няма нужда от чугунен.
boyanak написа:
На мен Екоенергия ми иска 1000лв в повече за комплекта с моята мощност или 3100лв,а аз го взех за 2100лв!
Какви са мощността и горелката?
ktch_1964 - специалист
phantom_ написа:
Мене ме сърбят ръцете :roll: . Според теб (вас)правен стоманен шнек няма ли да издържи на такава горелка?Или може ли да се поръча само той и управлението примерно?Шнека отзад към бункера е на лагери а отпред как е изпълнено,на втулка ли?
При мен към главата на горелката шнека е свободен. Напиши в гугала шнекове и ще ти излязат много. Аз моя си го купих във
вид на спирала от представителя на някаква гръцка фирма. Допълнително вкарах в спиралата тръба полвин цол и ги заварих.
От моя опит забелязвам , че най му е трудно с костилките от праскови , но се справя, по малко се товари на въглища , а пелетите
направо не ги чуства.
phantom_ - специалист
А шнека ти с какво Ф-и е?Защото изглежда доста голям,като че ли и не му трябват калибровани въглища..А с какво управление си?А за самата горелка много добре е станала, адмираций!
ktch_1964 - специалист
phantom_ написа:
А шнека ти с какво Ф-и е?Защото изглежда доста голям,като че ли и не му трябват калибровани въглища..А с какво управление си?А за самата горелка много добре е станала, адмираций!
Шнека е фи 85мм. външно , вътрешно фи 22мм стъпка 85мм. спиралата на вътрешния край е дебела 6мм. ,а външно 4мм.
Тръбата в която се намира е 103мм. с 4мм стена.
Контролера си го правих аз с 2бр. циклични релета за време има работа и изчакване когато горелкатна работи се управлява
от първото реле, когато достигне Т. на водата едно термореле прехвърля напрежението на второто реле за време, което управлява
горелката в процес изчакване. Контролера се вижда на снимките.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 51

Тема "Ретортна горелка vs специализирана горелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: