Най - вълнуващия въпрос зимно време.
wankata7108 - специалист
DimitarD написа:
Стоян Славев написа:
П.П.
Много колеги крият и лъжат за разхода си,защо го правите :?
Може и да не лъжат, ако припалват горелките за час-два на ден и стоят на студено. Такива екземпляри изобщо не ги чета, във всеки форум/група има подобни провокатори които търсят внимание и избиват комплекси.
Колега като гледам и ти си със същата комбинация Солитеч 34кв.+грейко 30 кв.като мен .Какво те учудва в ниския разход на някои хора тук я кажи какъв е твоя до тук за тази зима.
Моя до тук с тази комбинация е 2571 кг.
doobref - специалист
wankata7108 написа:
DimitarD написа:
Стоян Славев написа:
П.П.
Много колеги крият и лъжат за разхода си,защо го правите :?
Може и да не лъжат, ако припалват горелките за час-два на ден и стоят на студено. Такива екземпляри изобщо не ги чета, във всеки форум/група има подобни провокатори които търсят внимание и избиват комплекси.
Колега като гледам и ти си със същата комбинация Солитеч 34кв.+грейко 30 кв.като мен .Какво те учудва в ниския разход на някои хора тук я кажи какъв е твоя до тук за тази зима.

Колеги, какъв е този разход от 2500кг. за сезона до сега? Аз също съм с такъв котел Солитекс -34кв., но с горелка грейко РВ20 кв. Тунингован е котела добре, но ми се струва нереалистично при тези температури. Да, вярно, сега при + 15 градуса котела ми гори великолепните 15 кг. за денонощие :finga: Нека бъдем реалисти и не подвеждаме другите, които търсят как да се отопляват добре и да намалят разхода.
Вичи - специалист
olelemaiko написа:
Говори се за замърсяване на въздуха , от изгарянето на твърди горива. Говореше се за забраната на използване на такива горива. При изгаряне на пелети , пак се отделят много фини прахови частици. Не могат да наложат на всеки ползвател , еко такса. Но на производителите , могат да наложат такъв данък . Производителите плащат ли някаква еко такса , за самото им производство.

Истината е , че в момента , цената на пелетите не е реална. Няма значение какви са.
Това води до заблуда , че този вид отопление , в определени случаи е по рентабилно от друг вид отопление. За практичност , от гледна точка на автоматизацията спор няма.

Ама ако се урегулира пазара.И пазарната конюнктура и конкуренция , опре на реалните цени , на база тяхната себестойност , какво правим.
Нищо не разбрах. Ако утре си забравил какво си имал предвид и си прочетеш поста и ти няма да разбереш.
ulieliadi - специалист
Мда и аз не разбрах каква ти е идеята. Иначе моите адмирации за промяната в изказа и пунктуацията =D> Преди чак се дразнех...
По темата: дотук съм на 3400кг дървесни пелети. Отоплявам 150кв без изолация плюс 150л бойлер. Котела е Пелетерм 25кв. Имам още близо един тон, надявам се да стигнат.
wankata7108 - специалист
doobref написа:
wankata7108 написа:
DimitarD написа:

Колеги, какъв е този разход от 2500кг. за сезона до сега? Аз също съм с такъв котел Солитекс -34кв., но с горелка грейко РВ20 кв. Тунингован е котела добре, но ми се струва нереалистично при тези температури. Да, вярно, сега при + 15 градуса котела ми гори великолепните 15 кг. за денонощие :finga: Нека бъдем реалисти и не подвеждаме другите, които търсят как да се отопляват добре и да намалят разхода.
Реален колега реален .Не те знам какво толкова си го тунинговал твоя .Та какъв ти е разхода за сезона кажи си .Горепосочения разход от 2571 кг.при мен е за изолирано жилище и 27 киловата натоварване на котела .И ми е интересно защо горелката ти е 20 киловата при котел 34кв.
Miro4774 - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
Miro4774 написа:
За пореден път се убедих, че в нас със стаен горелката харчи повече. Със стайния за 12 часа 3 чувала за вчера вечерта. Когато беше по термо глави 22-25 килограма пелети за 12 часа.
Вичи е прав, значи грешката е в системката ти. Недей да се тормозиш излишно, щом термоглавите замазват нещата!
Славев, няма разлика в стайната температура, както и да си я постигнал.
Въпрос на баланс, синхрон и правилен подбор на компоненти в една система.
За мен системата си е Ок идваха майстори и казаха, че са ми сметнати радиатрите почти точно. Топлозагубите са ми голями аз имам 156 глидера аломиниеви в цялата къща в тях има незнайно количество вода. Според мен стайният термостат е за един етаж с отворени термо глави навсякъде и отворени врати за къщи с 4-5 стай няма как да се постигне задоволителен резултат. За миналата нощ 22 кг пелети. Навсякъде е 22-23 градуса.... не ми се спори повече.
andy_forresite - майстор
И да спориш, същите хора пак ще си знаят тяхното и ще те убеждават как по-добре от теб знаят какво се случва в твоята къща.

"От гледна точка на икономия, колкото по-малко работи горелката, толкова е по-нисък разхода". Вичи, я си помисли пак. Това ще е вярно само ако мощността е само една единствена. Една неизолирана къща губи топлината си за 1-1,5 часа. Когато стайният подаде сигнал за старт, цялата вода трябва да се доподгрява наново. От 65° ще стане примерно 48. Съпостави тази колосална по своята продължителност пауза с паузата у вас. Не във всички къщи са наляти 5-6 цифрени суми, така че и способността им да запазват топлината си е мноооого различна. Няма нищо смислено да се изпада в цикли спри-тръгни с почивка от 70-80 минути. След този час и половина горелката се разпалва на максималната си настроена мощност, която е например 4 кг/час. Докато загрее отново ще изгори 2,5 кг пелети. А ако не спира и гори с намалена мощност, ще може да работи на средно 1,67 кг/час за времето, през което е "реализирала икономия" от това че е в изчакване. Същите тези къщи по-трудно се и затоплят, така че и 2,5-3 часа да не работи, като запали, цялата икономия изчезва. Дори може да влезе в преразход от производство на ненужна за момента топлина - т.нар. динамична НЕефективност.

Ванката, какво чудно има в куплирането на 20 кв горелка с 34 кв котел? Това че ти си взел по-голяма от необходимата ти горелка не значи непременно, че другият човек е не е знаел каква да купи. Имаш 100 изолирани квадрата и 30 кв горелка. Питай когото искаш. Елементарна сметка: 2500 кг/120 дни отопление = 20,8 кг/ден. 20,8 делено на 24 часа = 868 грама на час среднодневен разход за целия сезон. Това го може не просто РБ20, а РБ10, каквато няма.
nandrolon - специалист
Със СТ жилището има време да поизстине малко, което предполага работа на котела на по-голяма мощност при работа без буфер. Което си е +
andy_forresite - майстор
Къде е минусът при мен при положение, че мощността варира от 3,5 до 7 kw и от сутринта температурата в стаите е хвърлила котва на 24 градуса и не мърда на никъде?
Наблюдавал съм как работи горелката и как се държи климатика, т.е. колко дълго се задържа топлината вътре. Ами изобщо не е много и това беше много силно изразено допреди 3 седмици. Сега настъпва времето на стайните термостати и акумулаторите на топлина. В зимни условия вършат работа само в къщи с много добра способност за топлосъхранение. Точно от последното идва икономията на енергия. Явно много вода е изтекла от времето на последното спане между стени без грам топлоизолация ...
Вичи - специалист
andy_forresite написа:
Вичи, я си помисли пак. Това ще е вярно само ако мощността е само една единствена. Една неизолирана къща губи топлината си за 1-1,5 часа. Когато стайният подаде сигнал за старт, цялата вода трябва да се доподгрява наново. От 65° ще стане примерно 48. Съпостави тази колосална по своята продължителност пауза с паузата у вас. Не във всички къщи са наляти 5-6 цифрени суми, така че и способността им да запазват топлината си е мноооого различна. Няма нищо смислено да се изпада в цикли спри-тръгни с почивка от 70-80 минути. След този час и половина горелката се разпалва на максималната си настроена мощност, която е например 4 кг/час. Докато загрее отново ще изгори 2,5 кг пелети. А ако не спира и гори с намалена мощност, ще може да работи на средно 1,67 кг/час за времето, през което е "реализирала икономия" от това че е в изчакване. Същите тези къщи по-трудно се и затоплят, така че и 2,5-3 часа да не работи, като запали, цялата икономия изчезва. Дори може да влезе в преразход от производство на ненужна за момента топлина - т.нар. динамична НЕефективност.
Анди, не те разбирам и не знам върху какво да мисля. Не ми е ясно къде ще отиде ненужната за момента топлина, нито какво е динамична неефективност.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: