Вичи написа:Лазаре, колегата е абсолютно прав. Ако нещо струва един лев, то струва толкова независимо от доходите ни. Как може изобщо да сравняваме, ако аз кажа, че на пелети се топля с 10 надници, друг, че с климатици може да се стоплиш със 7, а трети, че за дърва дава три месечни пенсии и т. н. ?Ако ми отговориш за първия въпрос ще си цар
koveslav написа:Малко не съм съгласен, че икономисаните пари са спечелени - нали знаеш за онзи дето тъкмо научил магарето да не яде и то взело, че умряло. А може би си чувал за онзи дето се похвалил, че днес икономисал 1 лев защото бягал след автобуса, а другият му казал ами бягай след такси, ще икономисаш 5 лева. Не оспорвам твоя начин на отопление, нито който и да е друг, просто помолих всеки да си каже какво е издухал този месец за топло - мисля, че бях коректен и написах какво аз съм дал, но насреща нито един не писа от 01.01.2017 до 31.01.2017 изгорих толкова дърва, толкова пелети, толкова газ, а после всеки да си прави сметките. Ти друже се хвърли да правиш сметка на другите и изчисли, че за климатик се дават 1200 за сезон - може и така да е, но по-просто щеше да кажеш за конкретния отоплителен сезон съм изгорил 10-15-20-30 кубика дърва по еди колко си лева.preslav написа: Мързел - да, познавам и такива, които са на принципа "за лудо работи, за лудо не стой", но на тях им викам хора с ниско КПД - мързелът е в основата на човешкия прогрес, когато ти писне да се чешеш (там където не те сърби) и ако имаш капацитет си измисляш чесало или намираш кой да те чеше.Някои мнения не ги чувате тенденциозно,не знам защо.Сигурно наистина,защото става въпрос за труд.
Като не сте способни или не искате да извършите дадена операция,можете да си платите да я извърши някой друг.
Аз съм на дърва.Твърдя,че съм с едни десетина хиляди напред за десет години.Отоплявам на 100% точно 134кв.м. и един бойлер.Оспорвайте.
Ето една разбивка както аз виждам разходите при такива като моите условия.
Дърва-оборудване камина с водна риза за 700лв,гориво за 7000лв,амортизации до тук 0лв-тотал за 10 години 7700лв.Нека са 8700лв със забележките за платен труд,ако плащах обработка и прибиране.При мен точно този 10-годишен период току-що приключва,така че за отоплнието на дърва вярвам само на джоба си.
Пелети- аналогично като мощност,но евтино оборудване за пелети,поне за 3000лв,амортизации неизвестни,гориво поне по 1200лв годишно.Тотал за десет години- поне 15000лв(цена поддръжка под въпрос!)При проблем с качеството на пелетите горивото хвърчи нагоре.
Ток-4 добри климатика поне по 2000лв-общо за 7-8000лв,ток поне по 200лв месечно общо за всичките или около 1200 за сезон.С климатиците няма да се отопляват санитарните възли,сервизните помещения и бойлера и ще има и допълнителни разходи.Тотал за десет години(пак с неизвестни амортизации) около 20000лв.Може да спестите от цената на климатиците и да завишите цената на консумираната енергия и поддръжката.
При проблем чисто нова камина отново ще ми излезе 7-800лв и ще съм сменил на 100% оборудването с ново.При другите видове отопления тези разходи ще са значително по-високи.
Говорим кое е най-изгодно,а не кое е най-луксозно-такова е името на темата.
ПП Да ме извинят хората с климатици,пропуснах около 3000лв за изграждане на отоплителната система-радиатори и тръболяци,но пък я смятам за дълготрайно оборудване без амортизации и поддръжка..
Може и да се лъжа, имаше нещо писано от теб, че къщата ти е без изолация, но с нова дограма - ИКОНОМИСАНИТЕ пари що не ги наля в тази посока, 30% надолу в сметките не те ли вълнуват - може и да се лъжа де.