Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ptonchev69 написа:
Пробва ли я вече . На какво ще я слагаш.
Аз правих една 150 на 150 . Направо се уплаших какво прави на пълна мощност.
Здравей! Може ли да споделиш на какъв комин я пробваш и мериш ли температурата на димните газове?
ptonchev69 - помощник
Комина беше фи 180 мм. Висок около 6 метра. . Не съм мерил димни газове. Бях я монтирал на една ъглова камина Прити 25 киловата. Гореше със страшна сила, но самата камина е с ниско КПД и не ме устройваше отношението разход /температура водна риза.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами то точно от там идват противоречията при тази горелка - защото разчита на естествената тяга, а котлите и камините колкото са по-ефективни и усвояват по-добре, толкова повече отнемат от тягата на комина и това е зле за горелката. Колкото по прост е топлообменника на котела, толкова по-малко усвоява, но пък горелката гори перфектно
transportna - специалист
Колега @LazarGanev "точно от там идват противоречията при тази горелка - защото разчита на естествената тяга". Този проблем избягва ли се с вентилатора при "купешките" горелки. Примерно, комина е със средна тяга - 6 метров, котела триходов, горелката грейко. Според Вас ще има ли проблеми за "доброто" усвояване на топлото. Дилемата е направи си сам пелетрон и си нахлузи проблем или си монтирай готово устройство и си свиркай.
Ivo8710 - помощник
Моята я пробвах снощи.Монтирана на печка ракета,тягата е страхотна.Гореше повече от перфектно но като стигнаха пелетите до дупките на бункера започна да пропушва от там,в следващия момент се запалиха и стана кофти.Дупките на бункера са ф5 а пластината долу е най малката.Ако сложа по голяма трябва да отварям прозорците.Температурата на капака на печката стигна 340 градуса,а до розетката 70.
ptonchev69 - помощник
колега , имаш ли бункер. И ако имаш трябва да е затворен плътно. Ако и двете са изпълнени и пак пали през дупките запушвай дупките с по един болт, една по една докато спре да пали през дупките.
Ivo8710 - помощник
Имам бункерче и е уплътнено.А това със запушването на дупките незнам с какво ще помогне.Според мен пушека който се образува в бункера няма накъде да отиде понеже кошницата е пълна с пелети.Мисля си дали да не направя малки дупки на предната пластина най отгоре.
ptonchev69 - помощник
опитай с запушване на дупките. остави 3-4 отворени само. Ако не спре паленето от горе търси проблем в комина.
Ако има достатъчно тяга пушека ще се изтегли към комина , не към бункера. Дупките се запушват с цел да не се явяват като комин.
При мен проблем при свършването на пелетите няма, пелетите се палят с пукот през дупките излиза съвсем малко пушек (като от цигара) и после си горят и дима отива в печката.
mitkomaca - специалист
Колега Ivo8710 може ли няколко снимки на въпросната ракетна печка и аз съм се наумил даси правя такава ще съм благодарен :partyman:

Тема "Пелетна горелка ръчна изработка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: