Нали точно за това се нарича разделителен трансформатор... Ако се хванеш САМО за единия край на вторичната намотка няма ,,да те удари тока''

Andri01 написа:"...Аз пък бих взел един фазомер(фазоуказател) и бих го допрял до въпросната точка..." Направи разлика между двете!! Първото показва кой проводник протича фазата,второто указва поредноста на фазите при 3-фазно захранване!!!Тази разлика съм я направил много отдавна. Не напразно съм го написал по този начин, защото има хора, които не правят разлика и за тях фазомера е онова дето мяза на отвертка или е отвертка с глим лампичка и резистор вътре. Не се знае кой ще прочете темата в бъдеще. На мен тази материя не ми е професия, но като гледам как пишат някои професионалисти тук(във форума) и какви въпроси задават, и колко са наясно с някои неща, като им чета мненията и по други теми свързани с професията им...Има ли нужда да се обяснявам повече, защо съм го написал така?
Hoвoceлckи написа:Иначе току виж някой тръгнал да проверява дали има напреженение на някой проводник с индикатор за поредност на фазите, без да е виждал в живота си такъвМного точно си го написал
Hoвoceлckи написа:Светването на глимката съвсем не означава категорично, че по този проводник има опасно напрежение (и ток).Абсолютно съм съгласен. Но светването(според мен ще светне в случая) най-малкото е знак за внимание и вземането на сътветните предпазни мерки. Затова аз бих включил нещо от сорта на пробна лампа (ЛНЖ). Ако и тя светне(колко ще светне е пак относително понятие в зависимост от мощността на лампата и тока през нея), това означава, че тока хич не е безобиден. Ако не светне, значи или през нея не протича никакъв ток, или той е твърде малък, затова ще свържа амперметър пак през лампата за да измеря какъв е тока, може да са микроампери, но все нещо ще има. Като се измери този ток към земя, като се знае и приблизително съпротивлението на човешкото тяло, вече може да се сметне - "дали ще ме удари тока или не"(това на теория) - а на практика пак ще е много относително, защото зависи човека колко е електрически изолиран от земята (обувки, настилка и т.н.). Така разсъждавам аз
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: