• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sokolov.91 - майстор
Нали точно за това се нарича разделителен трансформатор... Ако се хванеш САМО за единия край на вторичната намотка няма ,,да те удари тока''
DMN - майстор
Аз пък бих взел един фазомер(фазоуказател) и бих го допрял до въпросната точка. Ако светне бих пробвал на същата въпросна точка да включа една лампа 230V например към нещо заземено, ако и тя светне или гръмне, то отговора е ясен, ако не светне бих свързал амперметър и бих измерил какъв ток към земя ще покаже...Иначе всичко друго ми се струва на - тука има, тука няма...Измерването му е майката и това е. Теорията си е теория, действителността може да е по-различна :) .
krasi92 - майстор
И какви ампери би показало замерването.Имаше случаи преди време с един дето се опита да премери с пробна лампа дали са изключени шесте киловолта и разбра човека че колкото и бързо да се опитва да премери тока е по бърз от него.Мисля че питащия знае какво би последвало но му е интересно колко шаранчета ще хване на бастуна.
Andri01 - майстор
"...Аз пък бих взел един фазомер(фазоуказател) и бих го допрял до въпросната точка..." Направи разлика между двете!! Първото показва кой проводник протича фазата,второто указва поредноста на фазите при 3-фазно захранване!!!
Hoвoceлckи - майстор
[-X Като му чета другите мнения ... Понеже въпросът му е в две части, според мен основната му чуденка е дали се проявява опасен капацитет от кабелите (като при С.Н. и В.Н.). Но го досрамя да уточни :)
DMN - майстор
Andri01 написа:
"...Аз пък бих взел един фазомер(фазоуказател) и бих го допрял до въпросната точка..." Направи разлика между двете!! Първото показва кой проводник протича фазата,второто указва поредноста на фазите при 3-фазно захранване!!!
Тази разлика съм я направил много отдавна. Не напразно съм го написал по този начин, защото има хора, които не правят разлика и за тях фазомера е онова дето мяза на отвертка или е отвертка с глим лампичка и резистор вътре. Не се знае кой ще прочете темата в бъдеще. На мен тази материя не ми е професия, но като гледам как пишат някои професионалисти тук(във форума) и какви въпроси задават, и колко са наясно с някои неща, като им чета мненията и по други теми свързани с професията им...Има ли нужда да се обяснявам повече, защо съм го написал така? :)
Hoвoceлckи - майстор
Недей така сега. Той човекът тъкмо намери начин да покаже, че знае някои неща в подробности (че фазата тече), ти пък го засичаш :-D Ми трябва да се каже. Иначе току виж някой тръгнал да проверява дали има напреженение на някой проводник с индикатор за поредност на фазите, без да е виждал в живота си такъв :-D Друг е въпросът за уместността на използване на пробник за наличие на напрежение (популярен с търговското си наименование "фазомер"). Светването на глимката съвсем не означава категорично, че по този проводник има опасно напрежение (и ток). Както и обратното - несветването не е гаранция, че няма потенциал - точно като в случая в темата. Да кажат моряците проверяват ли с фазомер на кораба :idea:
DMN - майстор
Hoвoceлckи написа:
Иначе току виж някой тръгнал да проверява дали има напреженение на някой проводник с индикатор за поредност на фазите, без да е виждал в живота си такъв
Много точно си го написал :) .
Hoвoceлckи написа:
Светването на глимката съвсем не означава категорично, че по този проводник има опасно напрежение (и ток).
Абсолютно съм съгласен. Но светването(според мен ще светне в случая) най-малкото е знак за внимание и вземането на сътветните предпазни мерки. Затова аз бих включил нещо от сорта на пробна лампа (ЛНЖ). Ако и тя светне(колко ще светне е пак относително понятие в зависимост от мощността на лампата и тока през нея), това означава, че тока хич не е безобиден. Ако не светне, значи или през нея не протича никакъв ток, или той е твърде малък, затова ще свържа амперметър пак през лампата за да измеря какъв е тока, може да са микроампери, но все нещо ще има. Като се измери този ток към земя, като се знае и приблизително съпротивлението на човешкото тяло, вече може да се сметне - "дали ще ме удари тока или не"(това на теория) - а на практика пак ще е много относително, защото зависи човека колко е електрически изолиран от земята (обувки, настилка и т.н.). Така разсъждавам аз :) .
zz_stefanov - майстор
Ако са свободни двата извода фазопоказалката ще светне и на двата. Горе си чесахме пръстите дали трябва да се пробва и с ръка. Ми не трябва да се пробва, независимо, че при доста от опитите няма да има поражение.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Ще ме удари ли тока?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: