Здравейте! Предстои ни да правим навес за верандата. Кой дървен материал е по-подходящ за вертикалните и хоризонталните греди - слепените или сухи цели греди?
- 1
- 2
Всичко за дърводелството
dimitrova_k
- специалист
11 мнения в "За навес - със сухи цели греди или слепени греди?"
Монтажник
- специалист
Както споделят и колегите съфорумци може да се използват и цели и слепени греди.Предимството на целите е цената.Ако все пак се спрете на слепени за предпочитане са BSH-слепените, важно е ламелите на вече монтираната греда да са легнали а не прави.Техните предимства са: доста по здрави,заводски калибровани,със сигурност са сухи и са много приятни за работа.Ако се спрете на слепени мога да издействам отстъпка за град София.
Virtex
- майстор
Предполагам всичките неща, споменати по-горе важат и за изграждането на покрив ?
Слепени : по-добре, но по-скъпи
Масивни : по-евтино
Има ли някаква зависимост ако примерно трябва 10х10см масивна греда да може да се замени с 8х8см или пак е желателно да бъде 10х10см ?
Покрива няма аз да го изграждам,но поне да знам какъв материал да очаквам да се взема.
Въпросът е малко встрани от темата,но пак може да се счита за тип 'специален навес'
Слепени : по-добре, но по-скъпи
Масивни : по-евтино
Има ли някаква зависимост ако примерно трябва 10х10см масивна греда да може да се замени с 8х8см или пак е желателно да бъде 10х10см ?
Покрива няма аз да го изграждам,но поне да знам какъв материал да очаквам да се взема.
Въпросът е малко встрани от темата,но пак може да се счита за тип 'специален навес'

Virtex
- майстор
Имам предвид носещите колони - попове или както се казва.
До колкото знам има поне 10х10см някъде, ако не и повече. Иначе за гредите - предполагам са правоъгълни
Едит : питам като информация за материал, защото дори конструктор да сметне каквото трябва е желателно да знам има ли алтернативи на тежък покрив. Целта е да се направи възможно по-лек при ремонта ( сега не е с големи греди и ако се сложат нови тежки да не стане голямо натоварване на съществуващата конструкция ).
До колкото знам има поне 10х10см някъде, ако не и повече. Иначе за гредите - предполагам са правоъгълни

Едит : питам като информация за материал, защото дори конструктор да сметне каквото трябва е желателно да знам има ли алтернативи на тежък покрив. Целта е да се направи възможно по-лек при ремонта ( сега не е с големи греди и ако се сложат нови тежки да не стане голямо натоварване на съществуващата конструкция ).
dimitrova_k
- специалист
Цената е една и съща на слепените и на сухите греди и оттам идво чуденето с кой вариант да изберем, тъй като ми казват че със слепените греди след години можело да се появят фуги. Иначе с мокри греди излиза най-евтино. Така смятаме да изглежда навеса.
12/12 ще са вертикалните и хоризонталните греди, а ребрата мислехме да са 8/12, но дърводелеца ни разубеди, та 10/10 ще са. Разстоянието на верандата е 2.5 на 7м
12/12 ще са вертикалните и хоризонталните греди, а ребрата мислехме да са 8/12, но дърводелеца ни разубеди, та 10/10 ще са. Разстоянието на верандата е 2.5 на 7м
EDI
- майстор
Е как ще са да една цена слепени и сух масив.
За никакви фуги не може да иде реч при свестни слепени греди.Не е голям навеса, моя е със същите размери6700Х2400.120Х120 за колони е добре, броят им също е добре - моите са 3.Хоризонталните греди за връзка на колоните също ги направете 120Х120.Обаче за ребра си сложете 100Х50 - съвсем достатъчно е при тази дължина от 250 см, няма нужда от 100Х100 - само ще тежат повече.

dimitrova_k
- специалист
EDI, прав сте за ребрата! Така ще направим. Ако са мокри гредите, възможно ли е да се напукат гредите?
- 1
- 2
Тема "За навес - със сухи цели греди или слепени греди?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература