• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hristov1 - специалист
Здравейте, решил съм да сложа осветление в ГК над леглото в спалнята (3 лунички на 12V) взех трансформатора прекарах кабелите, но се чудя сега как е по удачно къде да прекъсна фазата на 220V или на 12V тъй като мисля да сложа димер който също така трябва да е на 12V ако правилно съм разбрал. Ако прекъсна фазата на 220 би трябвало и димера да е на 220 , а ако прекъсна след трафа мисля че ще работи постоянно и ще трябва да сложа на 12V димер.
Луните ще са по 2W, а трафа е 16W.
Кабела е 2x1.5мм2.
Поздрави. :-D
Как ще откриеш фазата при 12-те V ?
hristov1 - специалист
Хаха ами затова питам тъй като за пръв път свързвам на 12V.
ДОбре прекъсвам фазата и слагам димер който е 12V така ли нещо не мога да го схвана :)
nikolov333 - майстор
На 230V димер не можеш да сложиш, тъй като захранването не може да се димира на входа, а само на изхода с димер на 12V. Съответно трябва да прекъсваш захранването, а и димерите обикновенно се намалят до минимум и буквално спира да свети. Прекъсва се захранването и за да не консумира енергия, понеже дори да не свети нищо, ако е включено харчи енергия и на стенд бай.
Последна промяна от nikolov333 на чет мар 02, 2017 3:58 pm, променено общо 1 път.
hristov1 - специалист
Значи да сложа ключ и да не се занимавам с димер.
В магазина днес като взимах трафа ми обясняваха да сложа димер на 12V и че мога да го направя с дистанционно като се свързва нещо допълнително на изхода след 12V.
Явно аз нещо не съм разбрал. :lol: :?
nikolov333 - майстор
В магазина искат да си продават стоката. :-D Слагай ключ и ако има нужда тогава ще мислиш за димери. С 2-3W лунички не виждам какво ще им димираш, като те и без това са много мижави.
hristov1 - специалист
Да притеснява ме само да не светят силно в очите защото ще са на метър над главата ми.
Иначе ето това правя:

Прикачен файл

napsam.jpg
napsam.jpg (52.14 KиБ) Видяна 2158 пъти
velas - специалист
Можеш да сложиш ключ на 220V и димер с дистанционно на 12V. С ключа включваш и изключваш (щом те притеснява трафа да е постоянно включен), а с дистанционното си регулираш силата на светене.
А може и луничките да са подвижни с ъгъл на светене 30 градуса и да ги позиционираш да светят само на стената. Така няма да те заслепяват.
hristov1 - специалист
ДОбре слагам ключа и димер с дистанционно какво точно значи това от това което ми обясниха в магазина разбрах че се закача нещо след 12v изход на трафа преди луните..и оттам действам с дистанционното :)
:-D :?
nikolov333 - майстор
Пак повтарям, че 3 лед крушки по 2W няма да имат нужда от димиране, още повече, че не всички крушки са димиращи и са по-скъпи. Иначе ей такъв димер ти е достатъчен. http://www.krushki.com/index.php?main_p ... ts_id=1402 Димера се свързва елементарно. От единия край на входа му свързваш двата кабела от захранването, а на изхода трите лед крушки. Разбира се като спазваш + и -са. :idea:
  • 1
  • 2

Тема "Няколко въпроса относно осветлението на 12V" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: