Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Любомир Стефанов - напреднал
Здравейте имам нужда от една схема. Става въпрос за един електромотор на 12 волта. Трябва ми при натискане на бутон електромотора да се върти до едно положение и след това да спре. След натискане на бутона да се прибере обратно. Принципно като СД на компютър такова да е действието.
Благодаря
lpoik - специалист
Любомир Стефанов написа:
Здравейте имам нужда от една схема. Става въпрос за един електромотор на 12 волта. Трябва ми при натискане на бутон електромотора да се върти до едно положение и след това да спре. След натискане на бутона да се прибере обратно. Принципно като СД на компютър такова да е действието.
Благодаря
Ето ти един начин https://www.youtube.com/watch?v=UuTNtg7-Bwg Не обясняваш какво ще правиш.Има много начини. :?
lpoik написа:
Любомир Стефанов написа:
Благодаря
Ето ти един начин https://www.youtube.com/watch?v=UuTNtg7-Bwg Не обясняваш какво ще правиш.Има много начини. :?
Обяснявам. Имам старо СД от компютър и ще махна всичко по него. Ще ползвам само механизма който изкарва това за диска и го прибира. На него си има моторче със зъбчатки. Като му подам 12 волта се вади обръщам полюсите и се прибира. Така искам това нещо да се прибира и вади като се натисне бутон. Ще кажете,че то е готово и трябва само да се свърже е да но я няма платката която го задвижва. За това и се обърнах към вас.
Или другия вариант е при подаване на напрежение се изважда при спиране да се прибере ?
Благодаря 8-[
lpoik - специалист
Най просто решение за обръщане на плюс и минус е с едно цека ключе и две кнопки
Прикачен файл:
klu-1m31.jpg
klu-1m31.jpg (28.1 KиБ) Видяна 2512 пъти
Схемата на свързване е лесна.
burkov - специалист
Cd-то не е ли със стъпков мотор?
Gnus - специалист
lpoik написа:
Най просто решение за обръщане на плюс и минус е с едно цека ключе и две кнопки
Прикачен файл:
klu-1m31.jpg
Схемата на свързване е лесна.
А ако ключето е без задържане, може и без... хммм... "кнопки".
Ако моторчето е с 2 извода, печелиш. Може да стане по горния нчаин.
Но се срещат и стъпкови (имат 3 или повече извода). Там ти трябва управление. Ето една несложна схема: http://www.555-timer-circuits.com/stepp ... oller.html
ig_ivanov - специалист
burkov написа:
Cd-то не е ли със стъпков мотор?
CD-то има стъпков мотор за задвижване на лазерната глава, на чекмеджето е постояннотоков.
Да постоянно токов е на чекмеджето. Не искам да е с ключета и разни такива .. Главно ако може да е с бутон при един път натискане да излиза след повторно натискане да се прибира чекмеджето. Или другия вариант който ме устроива е при подаване на напрежение да се отвори и така да остане след това като се изключи напрежението да се прибира.
Благодаря за отговорите :partyman:
sstefanov - майстор
Реле за въпросното напрежение с 2 превключващи контакта, 2 диода и 2 крайни изключвателя. Виж схемите на сателитните позиционери.

Тема "Помощ за схема" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: