Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
petromaniq - специалист
Даже аз си мисля че ли-йон са с номинал 3,7V на елемент :-D. Какви са тези сравнения ... на "оня с университетския проект - така ли ги учат вече? Че като има прав ток, трябва да има и крив ток :lol:
ESPACE - майстор
Цялата тема е олелемайко. Пита за съвети, дават му се такива. Плямпа само глупости и нищо не отбира от съветите.
Моя съвет е да сложиш 12бр. nimh елемента. Явно DC/DC конвертори не ти се нравят, а така поне няма да запалиш проекта :)
thebugger - специалист
Питах какво минимално напрежение е нужно да се заредят батериите и получих отговор още в първия коментар. За другите неща въобще не съм питал, просто почнахте от 10 кладенеца вода да ми носите. Нали моя апартамент ,,евентуално'' ще се запали, оставете ме аз да го мисля ;) мерси все пак за бързия отговор, останалото е излишно.

П.С. Това ми е единственият начин, защото съм ограничен откъм габарити. На дължина и широчина мога 10см на 7см но на височина не повече от 8-9мм.
ESPACE - майстор
Ами сложи една единствена LiPo батерия зарядна платка и един dc/dc конвертор повишаващ и си готов.

http://www.zahranvane.com/%D0%97%D0%B0% ... charge-PCB

http://www.zahranvane.com/DC-DC-%D0%BC% ... 3608-boost
thebugger - специалист
Попринцип това е най-добрия вариант (първият който обмислих), обаче дори и да намеря място да натъпкам тези две платчици отдолу, се съмнявам в ЕМ съвместимост на DC-DC конвертора и УКВ предавателя, все пак ще са разделени на няколко мм, най-вероятно ще си влияят, а кутията е толкова малка че нямам място да екранирам различните блокове. Ще я снимам като се прибера, да видим какво може да измислим. Попринцип е от аудио видео предавател UT-66.
Lisko - майстор
За апартамента ясно. Но за трите елемента, кажи баба "тенкю" че те предпазиха хората от излагация на друго място.
thebugger - специалист
Да, обърках ги. Никел-метал хибридните и оловно цинковите са с подобен волтаж на клетките. В крайна сметка и друго съм объркал, става дума за литиево полимерни батерии, не литиево йонни. Но принципно, това няма никакво значение, повечето батерии работят на същия принцип, последователно наслагване на клетки за повишаване на напрежението, и винаги си се зареждат последователно. Просто трябва първоначално да изравня потенциалите, после ако са с еднакъв капацитет няма да имам проблеми. Тъй като сериозно ми е нужна компактност, ще направя един прост светодиоден индикатор, който да показва кога са се разредили до 12-13V, и вече оттам аз ще си регулирам циклите заряд/разряд.
bigdragon - майстор
thebugger написа:
Да, обърках ги. Никел-метал хибридните и оловно цинковите са с подобен волтаж на клетките. В крайна сметка и друго съм объркал, става дума за литиево полимерни батерии, не литиево йонни. Но принципно, това няма никакво значение, повечето батерии работят на същия принцип, последователно наслагване на клетки за повишаване на напрежението, и винаги си се зареждат последователно. Просто трябва първоначално да изравня потенциалите, после ако са с еднакъв капацитет няма да имам проблеми. Тъй като сериозно ми е нужна компактност, ще направя един прост светодиоден индикатор, който да показва кога са се разредили до 12-13V, и вече оттам аз ще си регулирам циклите заряд/разряд.
Продължаваш да пишеш куп глупости.
Никел-метал хибридните
са металхиДридни
оловно цинкови
са заводите, а акумулаторите са оловни.
повечето батерии работят на същия принцип, последователно наслагване на клетки за повишаване на напрежението, и винаги си се зареждат последователно.
Да, да, ама не. Това не важи за ЛиПо
И т.н.....

Прочети малко книжки за батерии, даже и да не са учебници!

https://youtu.be/osfgkFyq7lA
thebugger - специалист
Добре, да речем че няма да гръмнат (в което силно вярвам, ако се спазват циклите заряд/разряд без правилно), 16.8V ли ми трябват последно за успешно зареждане на 4 последователно.
bigdragon - майстор
thebugger написа:
Добре, да речем че няма да гръмнат (в което силно вярвам, ако се спазват циклите заряд/разряд без правилно), 16.8V ли ми трябват последно за успешно зареждане на 4 последователно.
Не
ЛиПо имат много ниско вътрешно съпротивление и то се променя по различен начин при зареждане и разреждане, това позволява висок ток на заряд и разряд, но води след себе си други проблеми.
От това следва и необходимостта да се зареждат по различен начин от другите химични токоизточници..
Пълно щастие няма.

Тема "Зареждане на литиево полимерни батерии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: