Всичко за дърводелството
stridata - специалист
Понеже сякаш става модерен/или поне на мен така ми се струва/ да отвориме една тема за болежки свързани с Корка!
Аз трябва да облепя една плъзгаща врата от ПДЧ с Корк и се чудя с какво лепило бих могъл да имам атхезия м/у ламината и Корка?
На мен лично много ми допада в комбинация с патиниран метал, масив дъб, череша, ам.орех.

П.п
Въпроси като:
-видове корк?
-какво ще кажете за изкуствения?
- коркови тапети?
-с какво лепило се лепи?
-с байц може ли да се оцветява?
-има ли нужда от надлакиране и омасляване когато го ползваме за плотове?
andro440 - майстор
stridata написа:
Понеже сякаш става модерен/или поне на мен така ми се струва/ да отвориме една тема за болежки свързани с Корка!
Аз трябва да облепя една плъзгаща врата от ПДЧ с Корк и се чудя с какво лепило бих могъл да имам атхезия м/у ламината и Корка?
На мен лично много ми допада в комбинация с патиниран метал, масив дъб, череша, ам.орех.

П.п
Въпроси като:
-видове корк?
- коркови тапети?
-с какво лепило се лепи?
с Ц 250 се лепи ,а най добрия байц е червено мерло
dobrinski - специалист
Над 15 години имам корк /плочи мисля 300х300х4 мм./ на пода на цялото ми жилище без банята и коридора. Никаква поддръжка през целия период до сега. Лепи се върху гладка повърхност със специално лепило /моето беше някакво гръцко от корковата къща/ от рода на хелметекса - трябва да осигурява еластичност на свръзката. Отгоре се лакира пак с лак няколко ръце осигуряващ еластичност. Лака също съм купувал от коркова къща. За байцване не знам а и не съм мислил тъй като самия корк е достатъчно красив.
infomar
andro440 написа:
stridata написа:

П.п
Въпроси като:
-видове корк?
- коркови тапети?
-с какво лепило се лепи?
с Ц 250 се лепи ,а най добрия байц е червено мерло
Лепи се с лепило от типа на Хелметекса.
Лепил съм около 20 квадрата корк.
Не е сложно лепенето, но много се бърка и после се отлепва.
В моята малка практика съм постъпвал така:
1. Почистваш с обезмаслител добре основата.
2. На равна площ полагаш предварително оразмерените парчета корк.
3. Намазваш с Хелметекс мястото/основата на където ще се лепи и после самите парчета корк. Намазваш и двете места а не само корка. Намазването с четка или дунапренова гъба. Не с дървена шпатула!
4. Изчакваш - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!! около 5-7 минути лепилото леко да засъхне на двете площи. Обръщаш особено внимание на ръбовете да са добре покрити с лепило след позасъхването. Трябва да се уцели добре момента и най-честа грешка е в избързването в лепенето.
5. Полагаш корка и го натискаш с валяк (от типа на фотографските) минаваш над него, като го притискаш добре - особено ръбовете. Не използвай кърпа или друго да триеш по него!!
6. Ако някъде се надигне по ръбчетата, с четка набутваш малко лепило и натискаш докато залепне добре.
Успех.

Тема "Корк" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: