Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Miro4774 - специалист
Аз съм с 20кw горелка и 46kw. котел.
stoyanstoyan - специалист
До днес разход на пелети около 3900кг за 180 от 200кв къща. Мисля че не е зле. Миналата година бяха 4200кг общо и за отопление на топлата вода през лятото.
nandrolon - специалист
Идеално е , дай повече инфо , котел ала -бала...
wankata7108 - специалист
През последните 9 дни моя разход е 10,5 кг на ден или 2,21лв.Но като изгасиме горелките ще кажем окончателния разход за сезона.
batpetio - напреднал
Разход до момента..+-60кила...2300кг.120кв.не изолирана къща,изолация 10см.на тавана (вата)пвц,дограма без вътрешни врати.50кв.подово ,2бани без врати между стаите.Стар на 09 01 2017 (външна тем.-14,вътрешна0+2на къщтата),и питането ми е,Един бърз въпрос .....кое е по изгодно,да топля бойлера(200литра) на пелети или на ток??? солара ще е към май ...предварително благодаря... :?
nandrolon - специалист
Предполагам питаш само за бойлера, без парно.

Разправят,че на пелети било-по евтино. Ако бойлерът се ползва целодневно и по много може и да е вярно първото твърдение. Но ако се ползва сутрин да си измиеш очите и вечер да се изкъпеш си сметни и изстиващия котел.

Ако ти стига да се топли само на нощна тарифа едва ли има по евтино от това.

Но най- добре опитай и сподели резултата. Както се изрази наш колега -3 дни опити заменят половин час глупаво четене.

:partyman:

По темата- ако не застудее много много съм към 4.5 т за сезона. От ноември за 130 м3 без изолация +топла водица.
VelinPetrov - специалист
Аз от 15.10 до сега съм на 4300 кг. иглолистни пелети за 170 кв.м изолирана с 5 см EPS къща + топлата вода. 23 градуса през деня и 21 градуса от 22 до 8 часа.
SoMeBoDy1 - специалист
Здравейте,

зимата си отиде ... почти.

Моят разход от 1ви Окт. до 31ви Март: 1855кг иглолистни пелети + 45кг слънчоледови пелети. (
Да не се повтарям, назад в темата съм описал квадратури и т.н.

По месеци:
Октомври: 12 торби
Ноември: 22 торби
Декември: 24 торби
Януари: 35 торби
Февруари: 21 торби
Март: 15 торби

Много съм доволен. За първа година съм на пелети.
Очаквах разход от 2 тона при топла зима, а в една от най-студените зими излезе толкова.

Колеги от форума упрекват други в лъжа относно нисък разход. Не са прави. Никой няма полза да пуска грешна информация.
Всичко е въпрос на отопляема площ, изолация, дограма, настройки на котел/горелка и оптимизация на отоплителната система.

При мене вярвам, че отличната изолация ( 10/12 см ) и дограма/стъклопакет се оказаха решаващи за ниския разход на пелети.
Който може нека инвестира в качествена изолация и добри майстори! Парите се изплащат в кратко време.
filmatoplo - майстор
Моя разход е почти 1/1 с твоя и нямам почти без изолация и Ал дограма .Очаквах точно такъв разход затова купих 2 тона пелети ,имам още 12 човала - дано ми стигнат през Април :) .Сега припалвам сутрин за 1-2 и вечер за по 4-5 часа .
velinsl - специалист
vrangelov написа:
andy_forresite написа:
А тези който смятат 5kWh/kg, ако нямат буфер, явно не могат да сметнат колко прави 4.6х 0.7, а ако имат буфер колко прави 4.6х0.8 и затова им е по-лесно да закръглят на 5.
Поздрави
А каква е калоричността на пелетите реално според теб?
От къде идва това 4,6х0,7(0,8)?

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: