• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Keresteliev - специалист
Christo написа:
Чакай малко сега.... . Каква е вероятността едновременно да се прекъсне нулата и фазата да отиде на корпус?
А защо е нужно да се случат едновременно?

п.п. Подписът ти е много сполучлив!
plamen6703 - майстор
DMN написа:
stridata написа:
А какво се прави когато си с двупроводна инсталация?
Нека професионалстите, които пишат във форума ти отговорят. Има начин при отпадане на нулата да прекъсне и фазата, ама тук има хора, на които това им е професия, нека те да кажат.
:partyman:
Ето ти едно решение на въпроса http://www.acm-bg.com/index.php?m=320&lang=1&catid=103 не е точно като за целта, но ще свърши работа. Принципно каквото и да сложиш няма сто процентова гаранция при отпадане на нулата. Кофти е, че едни и същи неща се дъвчат като слама постоянно и се задават въпроси на принципа "ЕЖК" една жена ми каза, един "майстор" ми каза и се почва преливане от пусто в празно... Нали четеш в началото, темата е обсъждана, но аз да ви кажа какво ми казаха... дори не е успял и да обясни какво иска да каже...
stridata - специалист
DMN написа:
stridata написа:
Нека професионалстите, които пишат във форума ти отговорят. Има начин при отпадане на нулата да прекъсне и фазата, ама тук има хора, на които това им е професия, нека те да кажат.
Не бе, сега лятото ми правих инсталацията на ново и си прокараха без аз да разбирам от тая работа двужилно всичко и навсякъде ми занулиха всичко, а от вас разбирам, че това не е правилно и леко се стресирах!???
DMN - майстор
stridata написа:
а от вас разбирам, че това не е правилно и леко се стресирах!???
Не е неправилно! Но не е 100% надеждно! При проблем(прекъсване) на нулевия проводник, защитния ефект на зануляването става обратен(опасен) при занулени уреди с метален корпус и открити метални повърхности. При отпадане на нулата и занулен бойлер например, не ми се мисли какво би станало. Но аз също съм с двупроводна инсталация и занулен бойлер. Просто се опитваме да представим реално как стоят нещата при двупроводната инстлация и зануляването на уредите. По-сигурно е с трипроводна инстлация и ДТЗ, а най-сигурно на 100% няма никъде.
Последна промяна от DMN на съб мар 11, 2017 9:33 pm, променено общо 1 път.
plamen6703 - майстор
stridata написа:
DMN написа:
stridata написа:
Не бе, сега лятото ми правих инсталацията на ново и си прокараха без аз да разбирам от тая работа двужилно всичко и навсякъде ми занулиха всичко, а от вас разбирам, че това не е правилно и леко се стресирах!???
Ползвай си инсталацията спокойно и по-малко чети такива теми. Това е все едно да не си лекар, да не разбираш нищо от медицина, но да четеш книги по медицина и като прочетеш, че те боли горе ляво под мишницата и имаш бодежи около сърцето, да вземеш да ръгнеш към спешното, че получваш инфаркт :-D Усмихни се, налей си едно питие... събота вечер е все пак :partyman:
sinfon - специалист
stridata написа:
Не бе, сега лятото ми правих инсталацията на ново и си прокараха без аз да разбирам от тая работа двужилно всичко
Според новата наредба всеки основен ремонт/подмяна/изграждане на електрическа инсталация трябва да се извършва с полагането на 3 жилни проводници и инсталирането на дефектно токови защити.
plamen6703 написа:
Ползвай си инсталацията спокойно и по-малко чети такива теми.
НАЛИ? Освен, че не са спазили наредбата, тези пишман майстори кой знае и какви други зулуми са направили и какво е качеството на връзките в тая очевидно инсталация-убиец. И е инсталация убиец не сама по себе си, а изградена от хора, които не са прочели наредбата, а може и да не са прочели и учебника по електротехника. Точно такива хора раждат умнотии като нова сграда с 1 кабел с 2.5мм2 за цялата кухня.
А теб ще те пратя да четеш НАРЕДБА No3 и съпътстващите нормативни документи!
Не знам какво сте учили вие родените 67-ма година, но и днес четенето не е забранено!
Keresteliev - специалист
sinfon написа:
[.....
А теб ще те пратя да четеш .....!
Е ... щом го можеш!

:lol:
Hoвoceлckи - майстор
И видиш ли заради тия двупроводни инсталации до сега жив човек не е останал :x От както са се пръкнали спасителите да ни дадат трипроводната система, човечеството е спасено :supz:
sinfon - специалист
Hoвoceлckи написа:
И видиш ли заради тия двупроводни инсталации до сега жив човек не е останал...
Аз у нас ползвам 2 проводна инсталация. Обаче не мога да отрека на 3 проводната инсталация предимствата.
DMN - майстор
Hoвoceлckи написа:
И видиш ли заради тия двупроводни инсталации до сега жив човек не е останал
Ама разбира се, че не е така, то тука стана една....и преди съм казвал - не се знае кой ще чете темата, по която пишем, ето един човек вече се уплаши от зануляването. А автора разбрал не разбрал кво са му казали майсторите, решил да пита тука, кво разбра сега не знам...Аз се опитах да изтълкувам изказването на майсторите и мисля, че това което написах, това са имали предвид, остава сега автора на темата да пита майсторите, дали това са им били опасенията.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17

Тема "Зануляване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: