• 1
  • 2
Ел. инструментите. Консумативи.
lov - майстор
Стига се прави на интересен. Не си ми наблизо да те позамяргам малко с такив редуцири и да те питам тоз или оня защо дава различни дебити при едно и също налягане. Ма тва като го приказвам е съвсем сериозно. И никак не ми се вярва професионалист като тебе да работи само с манометър и да не е с дебитомер.
А понеже във форума има доста хора дето ме познават и са виждали какво има из моите работилници та знай, че каквото ги приказва такива ги и върша и не се правя на шут като оня измислен професор по телевизията. Та нямаше нужда да ме сравняваш. А нямам и нито има желание за такава титла.
koveslav - майстор
Не се карайте,бе!

Прикачен файл

IMG_20170309_213352.jpg
gogo7777 - майстор
Не се караме бе.....но някой тук предполага, че пусналият темата ползва някакъв си вентил /не за СО или аргон/ та за това доктората се завъртя към дупката.
Прикачен файл:
s-l1600.jpg
lov - майстор
Гого то такава е конструкцията на всички редуцири. И измерителите все са си манометри и отчитат реално налягането. С тази разлита, че на тези които втората скала е литри в минута имат сложен калиброван дифузьор и скалата вече е направена по него. Отчетена е зависимоста между налягане и дебит през малки отвори. На евтините модели дори няма манометър на първата степен на редукция. Тя си е заложена твърдо от пружината и не се регулира и через промяната на налягането във втората степен на редукция се променя съответно и дебита. Такъв като този на този на картинката но без едната врътка. Но ако скалата е само за налягане в описанието му трябва да има и табличка на колко съответства дебита. Двустепенните са за всякакви газови смеси. А при тези направени специално за СО2 има варианти при които дори не се прави двустепенна редукция на налягането. Те са още по евтини и обикновенно се продават за хоби техника. Разчита се че се работи при нормални температури на околната среда и налягането на втечнения двуокис не варира много в бутилката заради околната температура. При тях много често самия дифузьор е една ламарина с дупчица сложена под уплътнението на холендровата гайка. Много е дълга темата с конструкциите и най лесно е когато се видят разглобени няколко различни модели. Но лесно се познава къде е сложена дюзата или къде се прави регулирането. Ако като пуснеш газта първия манометър не реагира то регулирането на дебита се прави по средата или след втората степен. Но ако пада то то е още на преди първата степен.Ползва се тази конструкция защото е по лесна за обслужване и поддръжка без да се налага много разглабяне.Не казвам че на всякъде слагат ламаринка но тя е най евтиния вариант. Може дюзичката и да е на резба завита в корпуса.
Обяснявам го това защото много често ми се е случвало да вида такива след интервенция от заварчика.
А и куриози има.Отворчето е малко и се запушило. Разглобил го видял малката дупчица и ръгнал с иглата уж да я очисти и после вика не мога да сваля дебита.
- -Мислех че някой си е направил майтап с мен и сложил едно тенеке и аз го изхвърлих. :lol: И те това уж от профи заварчици. :goodman:
gogo7777 - майстор
Така е да. Аз знам какво е дебитомер. Обаче при манометрите за заваръчни газове за улеснение е разграфено в барове, както и за литри /не всички де, а има и в Psi/. Това са ориентировъчни прибори не лабораторни :wink:
На питащият часовника е в MPa и затова писах. За МИГ/МАГ защитният газ за черно не е 3-6 литра /както при ВИГ/, а 5-8 та понякога и повече.....
lov - майстор
Да де ама си се откъснал от действителността. За хора които се сблъскват постоянно с това не е никакъв проблем да работят с каквото им попадне дори и със счупен манометър на редуцира. Ще си регулират по усет но за хора които за първи път се срещат с такава техника и няма кой да им обясни на нормален език е нещо нормално. Да не говорим че описанията в повечето случай са преведени машинно и никой после не си прави труда да вземе да го дадена някой който поне малко разбира да го редактира.
А пък нашите търговците даже не ги и интересува това. Гледат си само своя интерес пък дали върши работа кво му пука. Виждал съм дори куриози допълнителна лепенка лепната на стъклото външно дублираща скала в литри. :) Но залепена точно на обратно. :x
А до преди 20-на години масово бяха тези със стъклената ампула. И мога да ти каже че точността на отчитане е доста прилична чак стават и за лабораторни измервания. :)
Но често ги чупеха, а си имаха и други кусури и не можаха да се наложат. Но предполагам че цената определи кое и как.
gogo7777 - майстор
Дебитомери не ползвам щото много ги чупя. :lol: Аз съм "монтажен" заварчик и влача техниката насам-натам. Дебита си го глася както ми харесва на мен......може дори да няма манометри и дебитомери на вентила......Обаче се налага понякога да заварявам по технология, където е упоменат газа и разхода му. Най-обичам да работя в цех с изградена мрежа за ниско налягане на аргон /централно захранване/. Тогава вентила е доста по-прецизен и малък :) . На него няма никакви "часовници" и колби с топче.....въртиш една врътка от 0 до 12 l/min и толкоз. Без значение колко заварчика сме се вързали дебита е коректен. Подобен е случая и с използването на батерия от бутилки с газ. Според вторичния манометър на батерията се наглася 7-8 бара налягане, то стига за 10 заварчика примерно..... там се връзваме с манометрите.
  • 1
  • 2

Тема "Налягане на защитен газ в телоподаващ апарат?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: