• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Junak - майстор
Че къде съм казал за нова сграда? Ти за ремонта ми покажи...
sinfon - специалист
Junak написа:
Че къде съм казал за нова сграда? Ти за ремонта ми покажи...
ВСЯКО НОВО изграждане е длъжно да бъде съобразено с нормативната уредба, която е актуална към тази дата!
Общи изисквания. Електрозахранване
Чл. 1809. Електрозахранването на електропотребителите се осъществява от мрежа 380/220 (400/230) V
при система на свързване със земя TN-S или TN-C-S
Тук никъде няма ПРЕПОРЪЧВА СЕ! Има "осъществява се" - точка!
Аз обаче ГОРЕЩО ТИ ПРЕПОРЪЧВАМ да ПРОЧЕТЕШ секция ЗАЩИТНИ МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ!
Последна промяна от sinfon на нед мар 12, 2017 12:27 am, променено общо 2 пъти.
Junak - майстор
Мдаа, пак стана за ташак - като във всяка тема.
sinfon - специалист
Junak написа:
Мдаа, пак стана за ташак - като във всяка тема.
За ташак е станал баща ти, когато те е направил! ЧЕТИ! Явно с Пламен сте двама братя! И двамата неграмотни!
ПРОЧЕТИ СЕГА!!!!!!!
Чл. 3. Наредбата не се отнася за действащите електрически уредби и електропроводни линии, но се
прилага за частите от тях, на които се извършват реконструкции
.
НЕ СЕ ОТНАСЯ ЗА ЗАВАРЕНО ПОЛОЖЕНИЕ, НО СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСЕКИ РЕМОНТ, РЕКОНСТРУКЦИЯ ИЛИ ПОДМЯНА!
УМНИК!
ЧЕТИ ЕЛЕКТРОБЕЗОПАСНОСТ БЕ!
Чл. 1786. Във всички помещения към защитния проводник се присъединяват достъпните токопроводими
части на осветителите за общо осветление и стационарните електропотребители (електрически печки,
бойлери, битови климатизатори, електрически сушилни за кърпи, сешоари и др.)
ЗАЩИТЕН проводник, а не комбиниран защитен-неутрален проводник! PE, а не PEN!
Чл. 1788. (1) В помещения без повишена опасност за поражение от електрически ток се допуска
използването на окачени осветители, които са без клеми за присъединяване на защитни проводници, при
условие, че куката за окачването им е изолирана.
(2) Изискванията по ал. 1 не отменят изискванията по чл. 1753 и не са основание за изпълнение на
електрическите инсталации като двупроводни.
Чл. 1789. За защита на токови кръгове, захранващи контактни излази за преносими електрически уреди,
се предвижда автоматично изключване на захранването (АИЗ) чрез защитен прекъсвач (ЗП).
TAKA! Сега в дефинициите четем какво е защитен прекъсвач ЗП
54. Защитен прекъсвач - прекъсвач, който изключва всички фази (полюси) на захранващото напрежение
при възникване на опасност за поражение от електрически ток, в резултат на дефект на изолация, и се
задейства на изключване при достигане на определена стойност на тока с нулева последователност, на
корпусното напрежение или на съпротивлението на основна изолация
Чл. 1795. В сградите се използват ЗП тип "А", които се задействат както от променливи, така и на
пулсиращи токове (от перални машини с регулируема скорост, регулируеми светлоизточници, телевизори,
видеомагнетофони, персонални компютри и др.), или тип "АС", които реагират само на променливи токове
с нулева последователност.
Чл. 1796. (1) В токови кръгове, от които се захранват контактни излази, се използват ЗП с номинален ток
на сработване не по-голям от 30 mА.
(2) Допуска се присъединяване към един ЗП на няколко токови кръга чрез отделни автоматични
прекъсвачи (предпазители).
(3) Като правило не се изисква поставянето на ЗП в линии, захранващи стационарни потребители и
осветители, а също и в общи осветителни мрежи.
Ха сега, изпълни ми критериите за ЗП при двупроводна инсталация! Също така, в един от цитираните членове изрично се пише, че не се отменят изискванията по чл. 1753!
plamen6703 - майстор
Никога не спори с глупак - ще те завлече на неговото ниво и ще те победи с опит!
LazarGanev - "Велик майстор"
Благодаря на всички участници - като неспециалист в тази област, темата ми беше полезна за опресняване на знанията.
valentino76bs - майстор
Plamen ,Юнак стига бе големи хора сте то бива бива ама чак пък толкова не бива.Опитайте се да се придържате към добрия тон и дебат!
Junak - майстор
valentino76bs написа:
Plamen ,Юнак стига бе големи хора сте то бива бива ама чак пък толкова не бива.Опитайте се да се придържате към добрия тон и дебат!
Уфф, прав си, ама да тълкуваш наредби, без да си ги чел, е опасно. Затова бях краен. Защото тук четат хора, които търсят помощ и приемат нещата за верни. А при тока е рисковано. А иначе се старая по принцип да не му обръщам внимание...
sinfon - специалист
Junak написа:
Уфф, прав си, ама да тълкуваш наредби, без да си ги чел, е опасно.
Специално за теб!
реконструкция
(същ.) реорганизация, преустройство, преобразование, подновяване .
В наредбата изрично се посочва, че от табло до консуматори инсталацията задължително е 3 проводна!
И всяка реконструкция, т.е подновяване, преустройство или сиреч ремонт трябва да се извършва с 3 жилни кабели.
А ти ПРОСТ и добрият тон остана извън тази тема. Не просто не трябва да ти се дава да преподаваш, ами друго освен да копаеш камъни не трябва да ти се дава да правиш! Аз наредбата съм я чел!
Твоето участие в тоя форум е единствено да тролиш, да оспорваш, да вадиш думи от контекст и да се правиш на много умен. Не съм видял почти нито едно твое градивно мнение, което да не е злобна критика.
Ти нито един път не си се опитал да направиш нещо сам, само да рушиш чуждото. Ти си едно типично българско човече. Направо образ, изваден от книга. Уникален и неспасяем случай.
Още помня как написах тема от 4000думи първо мнение, за да опиша основни физични закони, принципи и да опиша каква глупост са енергоспестяващите устройства.
Единственото, което ти направи тогава е от цялото мнение да извадиш един цитат и да спориш над това какво било "токов удар". ТИ СЕРЕШ и ОТКЛОНЯВАШ темите!
Нямам толкова негативни думи да опиша що за нещастна персона си ти. Такъв комплексар с чуство за малоценност е рядко срещан на тоя свят.
Ако се погледнат последните мои 50 мнения, в 30 мнения споря с умници като теб над нещо, което съм писал в останалите 20 мнения. Няма как човек в тоя форум да даде едно мнение, без да се намери някой като теб да се изсере отгоре му!
Последна промяна от sinfon на нед мар 12, 2017 2:35 pm, променено общо 1 път.
Hoвoceлckи - майстор
В коя ли област от живота няма риск? В Америка дори по пианиста са стреляли при фалшиво изпълнение :-D Дали не преигравате малко като се замеряте безкрайно с правилата? За съжаление това се прави буквално във всички области по форумите ни.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 17

Тема "Зануляване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: