• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sinfon - специалист
stridata написа:
Какво точно би могло да прекъсне НУЛАТА, че да стане тая инфекция?
Най-вече това се дължи на проблемни връзки в разклонителни кутии, контакти, клеми...
Другото неприятно е, че в малките населени места като селца потенциала на нулата може да е повдигнат спрямо земя поради не добро състояние на заземяването в трафопоста. А тия, които ти подновяваха инсталацията, трябваше да го направят както трябва. Няма значение кога е строена къщата.
При нормални условия не би следвало да имаш проблеми с двупроводна инсталация. Обаче ако имаш некачествени, нагорели връзки или от енергото направят някоя глупост, скъса се нулата която върви по стълбовете и при вас още не са подменили таблото с такова с повторен заземител - жална ти майка.
Именно поради тези недостатъци новите инсталации трябва да се изпълняват 3 жилни, а в главното табло да има повторен заземител.
plamen6703 - майстор
stridata написа:
Направо изпращяхте! Дайте поне някво решение за боилера, че той ми се струва най-опасен? Тия ми рефрешнаха старата инсталация нямаше как да слагат 3 жила, а къщата е строена 60-те! Не мисля да си режа вените, но все пак.....

П.п
От 60-те години до момента колко пъти се е случвало да прекъсне нулата в къщата ти?
Някъде около твоята къща чувал ли си от 60-те години до момента да е прекъсвала нулата в някоя от къщите, случвало ли се е около къщата ти да има смъртен случай от прекъсване на нулата?
По-малко се впечатлявай от коментарите на този пенкилер и живей спокойно... ако ти е писано да се удавиш, няма да се обесиш :)
sinfon - специалист
plamen6703 написа:
От 60-те години до момента колко пъти се е случвало да прекъсне нулата в къщата ти?
Но много пъти всички сме чували за бойлери, печки и други уреди, от които "удря тока". Докато в половината случаи това е проблем с утечка и липса на зануляване/директно заземяване, има случаи в които нулата е повдигната.
Аз съм виждал, когато съм ходил някъде повикан за проблем с мигащи лампи или други аномалии. Които се оказват лоши връзки в стари разклонителни кутии.
Ето тема за проблем с изгарящи меки връзки, поради лоша нула - viewtopic.php?f=11&t=40797
В този форум имаше цяла тема с ремонти на един съфорумник, в която имаше замазани разклонителни кутии(ама без капаци), лоши връзки, горели връзки, спайки с по 1-2 витки.
Ако имаш разклонителна кутия като тази(снимка взета от този форум), ще си имаш адски проблеми.
Изображение
ben84 - специалист
Не знам вече за какво точно спорите. Ти Сифоне, като видиш такава кутия, обикаляш да разкачаш защитния проводник от печката и бойлера за по-безопасно ли???
Един така го тресна тока, щото се хванал за парапета на стълбите и меката връзка на бойлер, който лично съм свързал. След мен решил сам да си рови из разклонителните кутии за по-евтино. Призна си човека и от тогава не го прави.
Като ми цитирате точки от закона, цитирайте ми къде пише, че се допуска печка без зануляване при вече изградена двупроводна инсталация.
plamen6703 - майстор
Знаете ли, защо човек не може да си "чука" жената на площада на сред село :lol:
sinfon - специалист
ben84 написа:
Ти Сифоне, като видиш такава кутия, обикаляш да разкачаш защитния проводник от печката и бойлера за по-безопасно ли???
Не, казвам че е време за ревизия. :) А защо не и цялостна подмяна на инсталацията? :) :partyman:
Keresteliev - специалист
plamen6703 написа:
Същото и дето на пазара не се е@е!
Junak - майстор
plamen6703 написа:
Сифоня тая работа не го интересува - и жена няма, пък и да е@е не може... :-D
DMN - майстор
stridata написа:
plamen6703 написа:
Ами аз явно съм "късметлия", защото нулата липсваше на един контакт в жилището на родителите ми, и то още от преди да го закупят. В контакта само фаза. Явно предишния собственик като е правил някакъв ремонт, някъде е прекъснал нулевия проводник(между две разклонителни кутии). Ето ти пример за потенциалната опасност, за която става дума.
Миналата година мои близки роднини си купиха къща в едно село. Къщата е била необитаема дълги години преди това. Влизаме вътре да я оглеждаме. На пръв поглед ток няма, лампи не светят, в контакта пробвах нещо да вкюча - няма никой. Викам си сигурно тока е спрян от таблото в къщата, ама имах си в мен фазоуказателче и хоп пробвах в контакта, а той взе че светна. Излязох навън погледнах към "чашките" на които трябва да са свързани захранващите фаза и нула. Видях, че на едната "чашка" няма проводник идващ от електромерното табло от улицата, проводника висеше скъсан на дървото в двора - нулата.
В моя апартамент преди 3-4 години имах лоша връзка на електромерното табло на входа, напрежението спадаше до 150V, и пак беше нулата, обадих се в енергото и те си свършиха работата. Така че... това са примери само в моето обкръжение все с двупроводни стари инсталации.
Но все пак такива инциденти се случват рядко (с изключение на мен, но пострадали няма), така че няма чак такъв повод за някакъв панически страх :)
FM STEREO - специалист
stridata написа:
Направо изпращяхте! Дайте поне някво решение за боилера, че той ми се струва най-опасен? Тия ми рефрешнаха старата инсталация нямаше как да слагат 3 жила, а къщата е строена 60-те! Не мисля да си режа вените, но все пак.....
Пускане на трипроводен кабел само за бойлера от таблото (може да се прокара външно,поставен в пвц канали) и монтиране на ДТЗ.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 17

Тема "Зануляване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: