Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте. Разгледах доста обстойно темите във форума, но не намерих такава която да се обяснява странния проблем, които имам в банята. Апартамента е на шпакловка и замазка в сграда ново строителство, с качество над средното. Аз съм първия собственик на жилището. В банята няма бойлер (апартамента е газифициран), само три двужилни мостови кабела, които са съответно за осветление на тавана, вентилатор на стената и огледало/осветление над мивката. Пред банята има една конзола за ключ с трижилен мостов кабел, от което си вадя извода, че е за сериен ключ, който да управлява трите точки. Странното е, че при включен предпазител има фаза на кабела на огледалото/осветлението над мивката и на едното от трите жила на ключа. При монтиране на двоен сериен ключ не се контролират нито огледалото/осветлението над мивката, нито осветлението на тавана, нито вентилатора на стената. Това проверих по следния начин - не се появява фаза нито на тавана, нито на тавана, а осветлението над мивката не се гаси.
Много силно се надявам, че аз греша някъде, но всичко това ми прилича на неправилно свързване на кабелите в разпределителната кутия, която вече е замазана и шпаклована... :). Моля за вашите мнения за това какво мога да направя.
burkov - специалист
Пробвай да ги прозвъниш с мултицет, така ще си сигурен.
plamen6703 - майстор
Най-елементарното, което можеш да направиш е да повикаш квалифициран електротехник да ти провери ел.инсталацията и каквито допълнителни въпроси имаш във връзка с изградената ел.инсталация, на място след огледа да ти даде отговор.
Всичко друго е гадаене и хвърляне на боб без да се види как е изпълнена ел.инсталацията!
rado_ev - специалист
Този извод за осветление над мивката е свързан директро и не се прекъсва с ключ отвън. Там трябва да се монтира осветително тяло, което да се включва и изключва на място. За проверка на конзолата отвън направи следното. Изключваш предпазитела и проверяваш да няма фаза в кабелите в конзолата. С подходяща клема - лустърклема, Ваго клема и т.н. свързваш трите жила заедно. Пускаш предпазитела и проверяваш дали излизат фази на другите два извода - за лампи на тавана и за вентилатор. После пишеш тук какъв е резултата. :) Може да направиш и друго. Предварително при изключен предпазител монтираш фасунги с лампи на изводите за вентилатор и осветление на тавана. След това правиш предната процедура - свързване на трите проводника в конзолата заедно. След пускане на предпазитела лампите трябва да светнат.Това е най-сигурния начин за проверка. Не светят ли лампите значи имаш проблем. :?
dianbratoev - напреднал
Връзваш ли правилно ключа, Увий твите кабела заедно и търси фаза на тавана и вентилатора, Осветлението над мивката е постоянно
Много благодаря за всички предложения! Ще ги опитам и ще пиша утре! :)
krasi92 - майстор
Имай в предвид че покупката на апартамента включва и 5 годишна гаранция така че ако има проблеми с инсталацияа а не грешно свързан ключ продавача трябва да се погрижи за проблема.
Много благодаря на всички отговорили! Свързах трите жици на ключовата конзола и всичко стана - по една фаза се показа на тавана и на вентилатора. Явно или ключовете които купих са адски калпави, или е още по-калпаво моето свързване :lol: :lol: :lol:. Май най-добрия вариант ще е да повикам техник за да се свърши работата както трябва. Лека вечер и отново благодаря!

Тема "Осветление в банята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: