Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
burkov - специалист
Може да пробваш и с едно реле с таймер.
Преди 2 години купувах готово такова с настройка до милисекунда, можеш да засечеш за колко отваря и затваря и готово.
Gnus - специалист
Това с времето не е много надеждно. Като го задържиш с ръка или като отслабне батерията, ще избяга настройката. На СД-то чекмеджето няма ли си крайни изключватели?
Любомир Стефанов - напреднал
Gnus написа:
Това с времето не е много надеждно. Като го задържиш с ръка или като отслабне батерията, ще избяга настройката. На СД-то чекмеджето няма ли си крайни изключватели?
Има само един в горанта страна.Като се отвори чекмеджето тогава опира на изключвателя :?
fox_vt - майстор
Този изключвател ще включва реле което реверсира захранването, но бутона ти трябва да включва реле което е със самозадържащ контакт който се прекъсва от реверсивното реле. Принципно трябва да има още един краен изключвател който да връща всичко в начална позиция.
Gnus - специалист
Нещо загубихме най-простия вариант, а той е пред нас. Нали става дума за СД? Остави му вътрешностите на място. Ще го захраниш както е захранено от компютъра и ще ползваш неговото си бутонче за изваждане и прибиране. Ако не ти трябва да четеш дискове, не е нужно да свърваш кабела за данни.
MamaMy - майстор
Като започнете с недомлъвки да обяснявате какво сте измислили все едно строите свръх секретна совалка. Това ЦД в колата ли ще го ползваш? Ще ти вади и прибира навигацията ли?
Обикновенно се използва схема която следи тока на мотора и при повишаването му изключва. Крайния изключвател в единия край служи само за да управлява реверсирането на движението.
MamaMy написа:
Като започнете с недомлъвки да обяснявате какво сте измислили все едно строите свръх секретна совалка. Това ЦД в колата ли ще го ползваш? Ще ти вади и прибира навигацията ли?
Обикновенно се използва схема която следи тока на мотора и при повишаването му изключва. Крайния изключвател в единия край служи само за да управлява реверсирането на движението.
Никой не крие какво се мъча да направя да за такова е ... Но какво е значението какво ще правя? Просто и ясно съм си задал въпроса и съм обяснил :wink:
MamaMy - майстор
Има значение. Качваш се в колата, даваш контакт и навигацията излиза. Гасиш контакта и тя се прибира. Това не се прави с ЦК ключове или с крайни изключватели. Е, винаги може да се направи с два кабела дето трябва да ги дадеш на късо, но май не го практикуват много :? :)
Ако беше споменал на време за какво ти е схемата, нямаше да губиш времето на целия форум и щеше да получиш точно каквото ти трябва. Сега сам чети по автофорумите и си търси схема. Другия начин е да си платиш. Форума е комерсиален. :-D
MamaMy написа:
Има значение. Качваш се в колата, даваш контакт и навигацията излиза. Гасиш контакта и тя се прибира. Това не се прави с ЦК ключове или с крайни изключватели. Е, винаги може да се направи с два кабела дето трябва да ги дадеш на късо, но май не го практикуват много :? :)
Ако беше споменал на време за какво ти е схемата, нямаше да губиш времето на целия форум и щеше да получиш точно каквото ти трябва. Сега сам чети по автофорумите и си търси схема. Другия начин е да си платиш. Форума е комерсиален. :-D
lpoik написа:
Любомир Стефанов написа:
Здравейте имам нужда от една схема. Става въпрос за един електромотор на 12 волта. Трябва ми при натискане на бутон електромотора да се върти до едно положение и след това да спре. След натискане на бутона да се прибере обратно. Принципно като СД на компютър такова да е действието.
Благодаря

Ето ти един начин https://www.youtube.com/watch?v=UuTNtg7-Bwg Не обясняваш какво ще правиш.Има много начини. :?

Обяснявам. Имам старо СД от компютър и ще махна всичко по него. Ще ползвам само механизма който изкарва това за диска и го прибира. На него си има моторче със зъбчатки. Като му подам 12 волта се вади обръщам полюсите и се прибира. Така искам това нещо да се прибира и вади като се натисне бутон. Ще кажете,че то е готово и трябва само да се свърже е да но я няма платката която го задвижва. За това и се обърнах към вас.
Или другия вариант е при подаване на напрежение се изважда при спиране да се прибере ?
Благодаря 8-[
Питал съм и това макар и да не съм писал,че въртиш ключа на контакт или не. [-( 8-[
hidrazin - майстор
Мисля че това е твоят отговор:
Пепельница CD-ROM
За съжаление без платката няма да минеш. Просто не ти стигат познанията.
:partyman:

Тема "Помощ за схема" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: