Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Ще правиш ли нещо или ще се лигавиш ( един ден ще ми благодариш) - не си и помисляй за тези белите тръби с алуминиева сложна ,направи си инсталацията с медни тръби или в най лошия случай от стъклофибърен полипропилен .
PCL82 - майстор
Има начин отворена истема да се изгради с РС не в най-високата точка, но е нужно много добро уплътняване. Видях една водна охладителна система за двигател. Беше отворена с РС под нивото на радиатора. Получава се вакум, който държи течността да не изтича, за целта когато се пълни системата помпата се пуска, тя запълва ситемата до най-високата точка с вода взета от РС и изгонва въздуха през ръчен обезвъздушител в най-високата точка. След затваряне на обезвъздушителя циркулационният кръг е като епроветка пълна с вода обърната с дъното нагоре. Атмосферното нялагане натиска водата и не й позволява да изтече, докато кръга е добре уплътнен. Същевремменно водата може да се разширява в РС, който е отворен.
jabata - специалист
filmatoplo написа:
Ще правиш ли нещо или ще се лигавиш ( един ден ще ми благодариш) - не си и помисляй за тези белите тръби с алуминиева сложна ,направи си инсталацията с медни тръби или в най лошия случай от стъклофибърен полипропилен .
Понеже темата с тръбите ми е малко неясна, а лошото е, че лятото ще ми предстои такова нещо, искам да те попитам, за тръбите от стъклофибърен полипропилен, това така наречените "стаби" тръби ли са, какво е при тях линейното разширение, и с поялник ли се запояват?
Питам, защото преди години един "майстор" (казвам му така защото не му знам името) правеше една инсталация, с полипропиленови тръби за топла вода (остреха се с острилка), били специално за парно и топла вода, не създават никакви проблеми, и такива врели некипели. След първия отоплителен сезон тръбите се разшириха, нагънаха се, и заприличаха на дунавски вълни.
filmatoplo - майстор
Ясно пиша - медни тръби .
И в най лошия случай - полипропилен със стъклофибърни нишки в него .( Стаби тръбите са друг вид - полипропилен покрит с алуминиев слой ).
Стъклофибъра без Турски и Китайски ,както и Стаби без Турски и Китайски - почти нямат линейно разширение .
При монтажа се спазват определени изисквания за укрепване и оставяне на Г и Z компенсатори . :wink:
Познайте моите тръби какви са .
andy_forresite - майстор
Медни? :-D
Аз не взех от "белите" заради мненията в този форум. Обаче пак не купих каквото трябва - ППР аквапласт, чешки, за топла вода. Става с тях, но скобите трябва да се слагат по-нагъсто - през 40 см. Ф32 може и през 50-60. Имам по над 1 метър без скоба и като премина първата вряла вода през тях заприличаха на смокове в галоп. Преувеличавам, но има кривини, което ме дразни щото моите се и виждат. Още им нямам вяра и не съм ги крил. Трима човека ми ги препоръчаха от града защото били с тях и нямало проблем. Линейни компенсатори имам два. Ако не се лъжа, едно парче 3 метра тръба при 60°С се разпъва с 2 см. А аз имам една права 16 метра. Дали съм се ядосвал и дали не съм дупчил стената за скоби...
filmatoplo - майстор
И медта се разширява но почти незабележимо .
bube760205 - специалист
filmatoplo написа:
Тръбите са ми подарък и искаме да ги използваме! Ако е с тези тръби какъв е проблема?
Последна промяна от bube760205 на ср мар 15, 2017 10:44 pm, променено общо 1 път.
fbr - майстор
bube760205 написа:
Тръбите са ми подарък 300м. и искаме да ги използваме! Ако е с тези тръби какъв е проблема?
Абе няма проблем, и без това 80% от системите в България са с такива тръби. Но майсторите се кефят на бутикови изпълнения. Слагай неразглобяеми фитинги, като гледаш да не прищипваш О-пръстена при надяването на тръбата върху фитинга, и няма да имаш течове. Поне аз съм със 200 метра под замазки от 2001г, и нямам проблеми с намаляване на течността в разширителния съд.
filmatoplo - майстор
Спазвайте правилата при монтажа на тази тръба и фитинги и с тези ще стане ,но пази инсталацията от прегряване и високо налягане .След като ги имаш тръбите ползвай ги ,съвета ми беше превантивно .
Hoвoceлckи - майстор
filmatoplo написа:
Ще правиш ли нещо ... направи си инсталацията с медни тръби
Ще си позволя малко отклонение. Какъв е средно животът на медните тръби? Имаше една тема назад дето на един ги бяха сменявали ...

Тема "Къде да монтирам разширителния съд?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: