• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
angelko - помощник
Изработка на лампов усилвател за китара с 6п6с, 6ж8, 6ц5с, с малко помощ.
Третият ми лампов усилвател е в проект.Бих бил благодарен за съвети и помощ от страна на по-опитните и компетентни съфорумници.

Схемата е по Fender Champ 5C1 с руски лампи от този сайт
http://cxem.net/sound/amps/amp203.php

самата схема
Изображение
http://cxem.net/sound/amps/images/amp203-1.png

Повторих същата схема с две изключения:
Изправих напрежението за отоплението на двете лампи с грец,
Не успях да намеря 8 микрофарада кондензатори и поставих 10 микрофарада,което не знам дали ще бъде проблем?

Мрежовият траф е някакъв немски, най-вероятно от някакво радио.Има необходимите намотки и средни точки за кенотрон.
Изходният траф - остана наличен само един от някакъв лампов телевизор ОРИОН, та въпроса ми е
дали ще е подходящ за крайната лампа 6п6с.Данните които имам за него не са много, първичната
480 ома, вторична 4 ома, при подаване на 220 волта на вторичната дава 22 волта.Работил е в телевизор Орион, с крайна лампа PL82 ?
http://media.snimka.bg/s1/5814/037871546-big.jpg?r=0

Малко снимки от заготовките. Шасито е от старо видео, а "купето":) от стар ферорезонансен стабилизатор за телевизори.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
torbalan - Дървен философ
Хехе!

Браво!

Кефиш ме! :)

Какви съвети да ти даваме, като се справяш отлично...

Това, че кондензатора е 10 микрофарада е най-малката грижа... Предполагам имаш предвид тези, дето са паралелно на захранването...

От къде купуваш лампите?
angelko - помощник
А, благодаря, да за тези кондензатори става въпрос. Лампите - от където намеря, в OLX предимно и bazar.bg .
angelko - помощник
Още една идея, но с повишена трудност за мен,
ще ми се да вградя този Alembic преамп в шасито на усилвателя, но не зная ще може ли да се захрани от същия
кенотрон, проблем ли ще е за кенотрона този 22 микрофарада/350 V кондензатор в схемата на преампа?

Изображение

а тук има по различен вариант , без този кондензатор

Изображение
sstefanov - майстор
Точката B+ на предусилвателя не я свързвай директно с анодното, а през резистор, да речем 1к/2W и няма да имаш проблеми с кенотрона.
То във втората схема са ти го дали, даже е с 2 резистора и кондензатора. Така е още по-добре.
angelko - помощник
Усилвателят просвири от първия път,но този преамп Алембик,свирна,но бруми и шуми,върти ме трети ден вече и не знам какво да пробвам още, разкачих първия триод, тонкоректора и втория триод, прекарах сигнала поотделно през първи и втори триод, брумът се появява на изхода на втория триод, увеличавах кондензатора, лампи сменях, филтрирах и отоплението, захранвах с външно лабораторно захранване все тая, упорито бръмчи и бръмчи,особено като се усили гейна,чудя се вече да не е сбъркана самата схема...?
torbalan - Дървен философ
Смени втория триод, макар да имам съмнения, че ще се промени нещо... Но поне едно съмнение по-малко....

Ти го откриваш на изхода на втория триод...
Но да не би да има връзка с нещо, което е наоколо?
Ще го кажа на шега, но... Микровълнова, индукционен котлон нещо такова?
Щом и захранването си сменял и няма промяна...
При вход на късо - има ли брум? При отворен вход?
sstefanov - майстор
Всички маси трябва да се срещнат само в една точка!
Отоплението трябва да е с усукани двойки и опрпвпдено преди останалата част. Обикновено на отоплението се подава потенциал около.100 волта над катодите.
angelko - помощник
Отказах се от Алембик преамп, в движение навързах и импровизирах нещо такова, поправете ме ако има големи грешки и пропуски. Този свири, почти вече не бруми но има шум, тих ромолене,докато загреят лампите също по силно препуква.
Изображение
sstefanov - майстор
Няма смисъл от резисторите 10к и100к свързани последователно. В общата им точка свържи кондезатор над 10 микрофарада към маса и ще намалиш брума.
Свързващият кондезатор 1нф ми се стува малък. Пробвай с по-голям как ще свири.
  • 1
  • 2

Тема "Изработка на лампов усилвател за китара с 6п6с, 6ж8, 6ц5с, с малко помощ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: