Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Zhivk0 - напреднал
Да попитам за един проблем , аз съм с греико 30рб и до скоро бях с дървестни пелети , но преди две три седмици взех слънчогледови пелети , та въпроса ми е, когато гори и влиза в съспенд и пламака пада до 50-60 - 70-80 някои път пък си стои над 100 и немога да разбера защо така ,с всеки път различно, понякога пада до 0 и се гаси често след един ден работа, а вчера го изгасих да го почистя след 15 мин го запалих пак и след 5 часа работа пак се изгаси . :sad: :?:
filmatoplo - майстор
Не разбирам точно как се гаси , когато влезе в Суспенд пламъка не е от значение той може да липсва тоест седи си само жар ,на дисплея също ще показва осветеност нула .
Zhivk0 - напреднал
filmatoplo написа:
Не разбирам точно как се гаси , когато влезе в Суспенд пламъка не е от значение той може да липсва тоест седи си само жар ,на дисплея също ще показва осветеност нула .
Ами принципно не съм фаштал момента на гасенето точно на време , а вече след като е започнало от 180 секунди надоло , но не е STANDBY
мислех си , че е от пламъка понеже съм го засичал да е на 0 и чертичка го пресича , а след малко пада примерно с още един градус температурата и пуска мощност 1 дига пламъка и след 1 минута горе доло изчезва чертичката и сичко е ок. Затова си мислех , че ако някои път се е случило повече време да се задържи на 0 с черта може би не е можало да се запали и е изгаснало или от пелетите нз вече и аз.Някакви идеи какво да следя принципно пелетите са едри направил съм го на 45 секунди да пуска по 4,2 секунди на мощност 1 , в Суспенд вентилатова ми беше на 0 но го направих на 15 понеже ми казаха че може от това да е макар че ме съмнява . Просто този който ми монтира всичко си остави ръцете и не ми обесни почти нищо и трябва сам да се уча :)
bai_bradyra - специалист
Zhivk0 написа:
filmatoplo написа:
Ами принципно не съм фаштал момента на гасенето точно на време , а вече след като е започнало от 180 секунди надоло , но не е STANDBY
мислех си , че е от пламъка понеже съм го засичал да е на 0 и чертичка го пресича , а след малко пада примерно с още един градус температурата и пуска мощност 1 дига пламъка и след 1 минута горе доло изчезва чертичката и сичко е ок. Затова си мислех , че ако някои път се е случило повече време да се задържи на 0 с черта може би не е можало да се запали и е изгаснало или от пелетите нз вече и аз.Някакви идеи какво да следя принципно пелетите са едри направил съм го на 45 секунди да пуска по 4,2 секунди на мощност 1 , в Суспенд вентилатова ми беше на 0 но го направих на 15 понеже ми казаха че може от това да е макар че ме съмнява . Просто този който ми монтира всичко си остави ръцете и не ми обесни почти нищо и трябва сам да се уча :)
Споко. Всички сме минали по този път :lol:
batpetio - напреднал
Един бърз въпрос ...кое е по изгодно,да топля бойлера(200литра) на пелети или на ток??? солара ще е към май ...предварително благодаря... :?
maistora1965 - специалист
batpetio написа:
Един бърз въпрос ...кое е по изгодно,да топля бойлера(200литра) на пелети или на ток??? солара ще е към май ...предварително благодаря... :?
Сядаш и смяташ но за да си 100 процента сигурен трябва много смятане.Само имаи в предвид че КПд на електрическият нагревател е 100процента.Някъде беше писано май но за 200 литра може би няма да си по на сметка.
gnt69 - майстор
batpetio написа:
Зависи как ще го ползваш. Ако си го нагласил на автомат и като си измиеш 2 пъти ръцете и жена ти да измие 2 чинии да запали и да доподгрее не ти е изгодно. Ако си го нагласил да пали 1-2 пъти на ден по време ти е изгодно. Зависи и какви пелети гориш. Скъпи или евтини. Зависи и колко вода консумирате. Например моите пелети са по 17 стотинки килограма, с едно кило се произвеждат 3-4 киловата значи на мене киловата ми струва 5 - 6 стотинки. Има и загуби естествено, например водата в котела и тя е 100 литра и я топлим бадева, първоначалното зареждане е половин кило пелети и гори неефективно докато се разпали горелката.
Така че ако палиш котела да доподгрееш 2 -3 градуса не е изгодно. Ако палиш да сгрееш студен бойлер е изгодно. :partyman:
filmatoplo - майстор
Брата лятото тплеше 500 литра бойлер за почиващи ,черпеха вода като луди ,изкара лятото със 42 торби пелети .Котела 59 киловата Солитех турски чугун , горелка Грейко рб 20.
Kondor1 - специалист
http://www.borbabg.com/2017/03/24/%d1%8 ... %b8%d0%bd/

Нещо заглъхна темата. Да не сте спрели горелките в топлото?
geniya - специалист
filmatoplo написа:
Брата лятото тплеше 500 литра бойлер за почиващи ,черпеха вода като луди ,изкара лятото със 42 торби пелети .Котела 59 киловата Солитех турски чугун , горелка Грейко рб 20.
Не може да е вярно!!!
Лятото е поне 90дни, ще кажеш че със 7,5 кг/24часа си топлел 500литра вода например от 20оС до около 70оС???
1/2 чувал пелети = 7,5кг. по 5kW=37,5kW х 85%КПД=30kW .Да възможно е да се загрява вода с 30kW, но с КПД =100%.
Като сметнем, че първо загряваме котелната вода която ще е около 50литра със съответните загуби в чугуна на котела, после я прекарваме през серпентината на бойлера и там отново загуби, сметка ще с около 30% по-голяма или 39kW.Може да се постигне ако се загрява до по-ниска температура в бойлера например 60оС, или с помощ и от слънчев колектор /най-вероятно/ или липса на целосезонни летовници.Ако все пак с толкова пелети си осигурява сезона което е около 250лв. е перфектно.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: