Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DMN - майстор
user001 написа:
До таблото в апартамента достигат два проводника.
user001 написа:
Да, имам две ДТЗ,
Тези неща са несъвместими по правилата за използване на ДТЗ, никой квалифициран елктротехник не би трябвало да изпълни подобна схема. Пак ти казвам, че нещо не се връзва - или ти бъркаш в твоите обяснения(което е разбираемо) или има нещо тотално сбъркано в инсталацията, като не се изключва и третия вариант - някакъв частен случай(относно заземяването) - всичко си има обяснение, само трябва подходящ човек за да го намери :) . По-добре някой електротехник да погледне на място.
nikolov333 - майстор
Не е проблем, това че има ДТЗ след двупроводна захранваща линия, стига вътрешната инсталация след нея, да е с три проводника и нулата да е обединена със заземяването преди ДТЗ..
user001 - напреднал
Може да не мога да обесня точно, затова копирам от друг форум, където е обяснена тази схема.

"Не е задължително да се пуска до таблото трипроводна може и двупроводна. Изпълнява се смесената схема.
Според наредба 3 се води схема "TN-C-S". "

"да , захранването на апартамента може да стане двупроводно (L+PEN), след което в апартаментното табло да стане разделянето на нулата на работна(N) и защитна (PE)"
preslav - майстор
Меден проводник 1.5 квадрата държи спокойно 3000 Вата, няма как да ги докараш от ламБи - грешката е някъде другаде по трасето. Обикновено три кабела се ползват точно за полилеи, единият е кръгла нула, другите два са фази прекъсвани от двойния ключ. Идеята е да можеш да включиш част от крушките с едната секция на ключа, а другата част с другата секция, като натиснеш и двете секции светва всичко и става ден.
Допускам с едната секция на ключа да си захранвал тенекиената конструкция на гипсокартона, но тогава от къде са светели крушките е непонятно.
Така или иначе вече ти казах - няма как да се разминеш със смяната на проводника 1.5 квадрата ти е предостатъчен, 10 ампера бушон също, да не говорим, че и 6 ще ти свърши работа. Остави останалото на квалифициран ел.техник.
nikolov333 правилно ти го е казал, но в случая проблемът ти не е в ДТЗ.
lov - майстор
Работата намирисва за наистина квалифициран техник. Все по често се сблъсквам с подобни истории от сгради правени доста отдавна. На кой кабела му се стопил така, на кой меките връзки на бойлера пушат като се включела готварската мечка в кухнята.И един път го има друг път със дни нищо. Като погледнеш дори няма нищо общо по между си като причинно следствена връзка. И в 99,99% от случаите се получава прекъсната нула на главното табло щото някой умник стегнал медния накрайник на кабела директно за алуминиевата шина без да сложи биметален преход. И когато се получи нарушена връзка дори и частична с по добра проводимост остават занулените и заземените части от сградата. В случая в примера с бойлера нулата се взима ВиК инсталацията през зануляването на бойлера. Но най слабата връзка в случая се оказват меките връзки и от нагряването на оплетката тя почва да пуши.
Същата ситуация срещах точно с таван от гипсокартон. Точно по същата схема на връзване на тялото. Явно все пак някои дюбел от конструкцията е направил връзка с арматурата на блока. Така през същия кабел могат да протичат огромни токове които никой няма как да отчете защото няма вързана никаква защита в случая.
С безумията от разни изпълнители на времето сега почваме да виждаме последствията. Давах и един пример в същия този форум как на колега му се запали апартамента от същата такава простотия. Тотално прекъснала нула на жилищен блок панелно строителство. И ужасен късмет най големия товар да мине през една арматурка на панела която да се нагрее до червено да запали тапета и от там гърба на гардероб. Добре че е имало хора та нещата не са станали чак толкова сериозни. Та пристигналите пожарникари са угасили на време без да наводнят и доразсипят всичко.
Та съвета ми е дири си квалифициран специалист да прегледа всичко защото причината може да не е в твоя апартамент. Може даже да е и преди таблото захранващо сградата.
user001 - напреднал
Знам ги тези с двете фази и двойния ключ, но този не е такъв.
Да добавя, че на 1-2 метра преди това осв. тяло имам и друго пак с метален корпус, свалих да видя и него и е добре. Схемата на свързване е същата. Не мисля, че проблемът е в инсталацията.
По-скоро проблемът е тръгнал от осветителното тяло и е тръгнал ток по този проводник.
Знам, че няма да се мине без къртене и смяна на проводника, просто искам да съм наясно какво точно се случва в такъв случай.
Явно поради някаква причина е трънал ток по този кабел.
1. Трябваше или не да падне някой от предпазителите още в началото, имам предвид предпазителя на осветлението и този на външното табло на улицата?
*пак да добавя, че до таблото в апартамента стигат два проводника
2. След като е тръгнал ток по този проводник не трябваше ли да издържи, след като се е стопил явно е вървял много по-голям ток по него. Ако е тръгнал ток по конструкцията на тавана това увеличава ли тока за да се стигне до стопяване на проводника?
nikolov333 - майстор
И според мен проблема е за почнал в клемореда на тялото, но не знам дали може да стане такова загряване от краткотраен ток на късо, щом казваш, че предпазителя е изключвал два пъти, преди да откриеш проблема, след като си сменил ключа значи си е работил и не е "залепил", както мислех в началото на темата, а и няма как да сбъркаш при свързването на ключа, зе да стане такова късо, понеже в кутията му имаш една фаза и два проводника, които я продължават до двете осветителни тела, а там вече са нулите на лампата(или поне трябва да е така).. Логично е, проблема да си го е имало вече в клемата на лампата и съответно там или след нея трябва да се търси проблема.
lov - майстор
Падането на предпазителя вече е следствие на разтопените проводници и вече получилото се късо съединение. Проводниците все пак са един до друг и е нормално след такава ситуация да се разтопи и изолацията и на фазовия проводник. Е само че вече на него имаме предпазител който няма как и отчита това. За случая който споменах оплакването беше че има фаза на фасунгата ма не щяла да свети.Дори и предпазителя не беше изключвал. А като разбутах нещата се оказа че проводниците си бяха изгорели и прекъснали тотално. И понеже ми беше най лесно да мерна разликата в потенциалите към конструкцията се оказа че има над 40V. Есента взели че сменили водопровода с полипропилен и хоп като се натоварила инсталацията зимата изпушило. А калпавата връзка се оказа два етажа по на долу в етажното табло. От главното не върви цял кабел ами на всеки етаж е снаждан.
nikolov333 - майстор
:lol: ..възможно е. Тогава през тази лампа трябва да е бил занулен най-малко апатрамента на питащия.
Шегувам се, ама работата не е за майтап. #-o
moimoimoi - майстор
автора да провери конзолата на лампата дето е закрепена за тавана дали е захваната с пластмасови дюбели или е захваната с види към някой профил

ако е с пластмасови дюбели то единствения проблем ще е в осветителното тялото

Тема "Проблем с трипроводна инсталация - осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: