Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
user001 написа:
Да добавя, че на 1-2 метра преди това осв. тяло имам и друго пак с метален корпус, свалих да видя и него и е добре. Схемата на свързване е същата. Не мисля, че проблемът е в инсталацията.
А на другото тяло корпуса има ли контакт с металата к-ция на гипсокартона?
Аз от снимките не можах да се ориентирам стопените проводници (виждам 2) къде са били свързани. Единия е към основата, а другия?
preslav - майстор
Общо взето всички говорим за едно и също - такова стапяне на изолацията не може да се получи от късо, а от системно претоварване на кабела.
Изказвам само предположение, но то е базирано на нещата, които съм виждал до сега. Русе, позната сама жена, някой и направил бойлера да се включва с ключ за осветително тяло - не знам каква е била мощността на бойлера, предполагам не повече от 2 киловата (годината е между 1987 и 1990), старите ключове си държаха написаните 10 Ампера т.е. твоят може да е държал известно време 13-14. Преди години реших да си правя подово, но вместо готов кабел си купих монтажен (слаботоков), използвах това, че кабеът грее ако го товариш. По тази логика си мисля, че при теб се е получило нещо подобно като с ключа за бойлер и подовото ми - ключът е издържал, конструкцията на гипсокартона е била кабела за подово (таванно), захранващият кабел е бил системно претоварван. Разбира се ролята на подовото може да е изиграна от кабелите в полилея ти, но там дължините са много малки и този ефект щеше да лъсне значително по-рано.
Сега можеш да си възстановиш ахранващия кабел, да смениш проводниците в осветителното тяло и да свързваш инсталацията, но пак не се напъвай сам.

Тема "Проблем с трипроводна инсталация - осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: