Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
shotik - майстор
Hoвoceлckи написа:
Ще попитам кога това се е случило - трябва да е нововъведение? И за къща ли става дума, за кооперация ли или блок? В София или някъде на село? На съсед на скоро му сменяваха отклонението поради изгниване на старата тръба, но не са оставяли такъв кран - директно вътре, на водомера.
Имота с къща е в Мировяне , 2008 г е промяната , но и в София при авария на канала на блока преди 5-6 години, беше се образувало пропадане на земята и канала и имаше задръстване, от улицата до блока ,около 6 м. с багерче изкопаха и подмениха канала и водопровода, дори и кран за ползване от пожарните изведоха на тротоара !

Прикачен файл

CIMG8933.JPG
Gadnyara - специалист
На колегата бих му препоръчал да си намери термокамера и да поразгледа трасето с нея.
През лятото има шанс да се види "гърнето" на тротоарния кран. :wink:

Тротоарни кранове има пред всяка къща в много села. Явно също в много селища липсват. Изглежда е отделна политика на всяко ВиК по места.
Hoвoceлckи - майстор
Днес бях в местното ВиК за откриване на нова партида. Поставих въпроса за въпросните кранове. Беше ми обяснено, че при ново строителство се поставят един вид значително по-нагъсто. Предназначението им е при авария да се загради възможно най-малък периметър без вода, като ако е нужно - се подаде обратно вода от съседен магистрален.Тези кранове се монтират на магистралния водопровод! В никакъв случай не става дума такъв кран да има на входа на всеки имот. Основно правило (по-скоро изискване) е водомерната шахта да е до 2 метра от границата на имота. Основна причина - при авария тяхното задължение е до водомера. Освен принципното набутване, има и разкопаване в частен имот, което естествено е гарантирано свързано с недоволство (меко казано) от абонатите. Та чисто логично - защо е нужен такъв кран от външната страна на оградата като максимум до 2 метра от вътрешната си има спирателен пред водомера?
nikolov333 - майстор
Сигурно за да могат да ти спрат водата, ако не си плащаш, понеже тротоарните кранове са по-недостъпни от тези във водомерните шахти и е сложно без специален удължен ключ да го пуснеш..
Hoвoceлckи - майстор
Колко да са недостъпни ... един "квадрат" на дръжка. Не ми е потрябвал - не съм си го направил.
nikolov333 - майстор
С правененето е ясно, ама не става с двата пръста, като другия в шахтата.. :-D
Hoвoceлckи - майстор
Ти всъщност прочете ли поста ми? Обяснявах, къде се и къде - не се монтира такъв кран, и защо.
nikolov333 - майстор
Отговора ми е на въпроса на края на поста ти, защо са необходими два крана.. и разбира се, че съм го прочел за да пиша. Всъщност крановете са си необходими на всяко отклонение на водопроводната мрежа... :partyman:
krasi92 - майстор
Hoвoceлckи написа:
Днес бях в местното ВиК за откриване на нова партида. Поставих въпроса за въпросните кранове. Беше ми обяснено, че при ново строителство се поставят един вид значително по-нагъсто. Предназначението им е при авария да се загради възможно най-малък периметър без вода, като ако е нужно - се подаде обратно вода от съседен магистрален.Тези кранове се монтират на магистралния водопровод! В никакъв случай не става дума такъв кран да има на входа на всеки имот. Основно правило (по-скоро изискване) е водомерната шахта да е до 2 метра от границата на имота. Основна причина - при авария тяхното задължение е до водомера. Освен принципното набутване, има и разкопаване в частен имот, което естествено е гарантирано свързано с недоволство (меко казано) от абонатите. Та чисто логично - защо е нужен такъв кран от външната страна на оградата като максимум до 2 метра от вътрешната си има спирателен пред водомера?
Освен твоето местно ВИК което не знаем къде е има и други ВИК дето слагат такива кранове на всяко отклонение за водомер но това се случва при смяна на ВИК мрежата
Hoвoceлckи - майстор
Понеже съм убеден, че говориш "ей-така", кажи кое е твоето ВиК дето слага такива кранове на отклоненията към еднофамилни къщи! В Своге ли? Докажи по някакъв начин твърдението си! Хайде да оставим София и някакви частни случаи там, а? София е/не е България (зависи за какво).

Тема "Заровен спирателен тротоарен кран на водата." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: