Всичко за дърводелството
hitarpetar - специалист
В духа на темата да попитам и аз. Някой чувал ли е и може ли да даде мнение ако е използвал SAYER lack. Чух положителни коментари за тях, но тук в форума не намирам нищо... Въпросителните ми са свързани с предстоящото лакиране на градинска мебел която си подготвих за предстоящия сезон. Търся да е на водна основа ( лакиране с пистолет ) и да държи на условията за такъв тип мебел ( слънце, дъжд и др. )
Намерих фирма в Пловдив която продава техни продукти и цената ми се струва доста приемлива, но най- малката разгасовка била 6л, а да го купя, пук после да се чудя како да го правя, не ми се вижда разумно.
plamen6703 - майстор
Какво те бърка като ще се навън да ги минеш с безир. Такива дървени мебели навън в двора съм ги безиросал и нямат проблеми... някой ще ти каже, че безира ще изгори от слънцето, то всяко нещо изложено постоянно на слънце ще изгори... Някои неща могат да се прибира и на сянка... така съм направи при мен, за лака, който питаш не съм го чувал и виждал.
stridata - специалист
hitarpetar написа:
......използвал SAYER lack

Аз съм ги ползвал, индустриални лакове с добро качество. Имат разработки за интериор и екстериор като всяка друга фирма.
EDI - майстор
За външна мебел бих използвал масла за дърво, сега поне има голям избор и цените не са кой знае колко високи.Иначе за външни неща съм ползвал ДУФА АНТИСЕПТИК, държи с години, ако дървесината е хубава и е обработена качествено.За пистолет не става, гелообразен е.Конкретния лак за който питаш не съм го ползвал.
hitarpetar - специалист
plamen6703
Работил съм много с ленен безир и знам какъв е финиша му. Съм съгласен за това с теб, че голяма част от градинската мебел ( особено ако е някой шезлонг ) са изложени на процеси които бързо скапват всякакво покритие. Работата е там че търся ефекта с който всички сме свикнали по обществените места - бук лакиран с орех или палисандър, чам с орех и тн.
manobg - специалист
За външно по принцип минавам поне 3 ръце лак на водна основа като първата я разреждам с вода 1:1, за да попие по-дълбоко в дървото. Мажа с четка и гледам да нанасям обилно количество. Импрегнирам с бохемит само гредите, ламперия и дъски - не. Тях само с лаковете.
plamen6703 - майстор
hitarpetar написа:
plamen6703
Работил съм много с ленен безир и знам какъв е финиша му. Съм съгласен за това с теб, че голяма част от градинската мебел ( особено ако е някой шезлонг ) са изложени на процеси които бързо скапват всякакво покритие. Работата е там че търся ефекта с който всички сме свикнали по обществените места - бук лакиран с орех или палисандър, чам с орех и тн.
Разбрах каква ти е идеята, така искаше и моята женица да лови окото и да е хубаво като на обществените места :) Имаме една пейка, която е целогодишно на открито... беше безиросана и нямаше проблеми, реших да я шлайфам да сваля безира, минах я отново пак с безир и след това я лакирах с тия лазурните лакове да стане по-тъмна да бие на цвят на орех, но изкара зимата и сега лака е шупнал на места... като цяло иска да се прави отново... пробвал съм и т.н яхтен лак, не знам в мен ли е причината, че пропускам нещо, но няма нищо трайно в този яхтен лак... даже бих го определил като някакъв сурогат с ниско качество...не става за ползване на влага, да не говорим за вода...
mavryt4o - майстор
Хора с трици маймунки не се ловят.Истината е че сме беднички.Човека ми каза давам ти минимум 10 години гаранция но ползваш последователно моите покрития които са 4 .Не са скъпи но са 4!?!Другото е компромис.На бохемита само забелязвам маслените импрегнатори се държат добре за сега ама до кога нз.
plamen6703 - майстор
mavryt4o написа:
Хора с трици маймунки не се ловят.Истината е че сме беднички.Човека ми каза давам ти минимум 10 години гаранция но ползваш последователно моите покрития които са 4 .Не са скъпи но са 4!?!Другото е компромис.На бохемита само забелязвам маслените импрегнатори се държат добре за сега ама до кога нз.
За тези продукти ли става дума http://www.edid-milesi.bg/za-nas, ако дават 10 год. гаранция цената е напълно оправдана и приемлива като разход. За десет години поне 3 пъти ще ми се наложи да минавам дървените уреди с други лакове, а тук макар и 4 покрития едно след друго, но 10 години си е цифра, която не е за пренебрегване, като знам колко шлайфане ми минава през ръцете преди всяка обработка... Ако са тия продуктите, ще ги пробвам за няколко външни дървени порти и дано не се сещам после 10 години да ги пипам, че е голяма хамалогия.
stridata - специалист
plamen6703 написа:
hitarpetar написа:
plamen6703
Разбрах каква ти е идеята, така искаше и моята женица да лови окото и да е хубаво като на обществените места :) Имаме една пейка, която е целогодишно на открито... беше безиросана и нямаше проблеми, реших да я шлайфам да сваля безира, минах я отново пак с безир и след това я лакирах с тия лазурните лакове да стане по-тъмна да бие на цвят на орех, но изкара зимата и сега лака е шупнал на места... като цяло иска да се прави отново... пробвал съм и т.н яхтен лак, не знам в мен ли е причината, че пропускам нещо, но няма нищо трайно в този яхтен лак... даже бих го определил като някакъв сурогат с ниско качество...не става за ползване на влага, да не говорим за вода...
Безир и Лазурен Лак са две не съвместими неща. Няма как да шляпате слой в/у слой без да разберете кое на каква основа е и с какво е съвместимо!!!

П.п
Милеси силата не им е в материалите за външно! Насочете се към Скандинавски производители ако ви се дават пари и ще останете пре доволни! Немцъте също прават добри неща. Яхтния лак е пародия с подвеждащо име. Мога да ви кажа, че производителите на яхти имат специално сдружение което одобрява всеки един продукт и се брандира, че е одобрен от тях....

Тема "Какъв лак да ползвам за навеса?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: