• 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 49
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Hursa - майстор
Ако го монтирате над помещението естествена циркулация не може да се осъществи за отопление, независимо с какви тръби го направите. Ако го монтирате на нивото на помещението, тогава двустранно отворените тръби ще имат предимство в организацията на естествена циркулация, но тъй като са относително дълги и ако ги монтирате с такъв голям наклон ще подавате топлия въздух близо до тавана, а тогава „топлото” ще се усети чак като се затопли цялото помещение, особено около пода. Може да подадете топлия въздух и по близо до пода, но тогава ще се загуби от интензивността на естествената циркулация. Ако се монтира слънчевия колектор по ниско от помещението, тогава разликата в интензивността на естествената циркулация реализирана с двустранно или едностранно отворени тръби (ако потока през тях се организира добре) няма да бъде толкова голяма.
Имах предвид топлинните загубите в самите двустранно отворени тръби. Голяма част от загубите са дължат на топлината предавана по стената свързваща вътрешната и външната тръба. Но с добра топлоизолация на тези „краища” и при относително дълги тръби, тези загуби могат да се сведат до минимум. Малко по-големи са топлинните загуби поради наложителните термични „нагъвания” на външната или вътрешната тръба за да се компенсира разликата в топлинното удължение на външната и вътрешната тръба. Това допълнително отслабва конструкцията и дълготрайността им. Също така усложнява и оскъпява производството по сравнение с едностранно отворените (двата отворени края също ги оскъпява малко) – така, че двустранно отворените ще останат винаги чувствително по скъпи, според мен.
За колекторите – мисля, че топлинните загуби в тях с „добра” топлоизолация може да станат по малки от колкото топлинните загуби в самите вакуумни тръби при сходни вътрешни размери. Двустранно отворените тръби и разделянето на двата колектора в двата края имат малко предимство в това отношение. А и организацията на двата колектора се опростява значително.
Всичко това е според мен, може и да греша.
шоп - майстор
Тези дни слънцето направо ни разтапя с лъчите си.
Въздухаря работи заради монтажният си ъгъл на макс. Дига над 87 градуса:-) Малка част от топлината пускам за директно отопление, а по-голямата отива за затопляне на буфер за водно подово, което се включва след залез слънце.

Между другото добавих още 60 тръби по системата на Евгений. Самоизточваща се вакуумна тръба. 650 литров бойлер го пълни до 80 градуса тези дни с консумация на БГВ през деня.

Сложих дрениращият съд на студената вода, но нещо съм разочарован от този тип монтаж. Мислех, че съда при работеща система ще е студен, но той си е пак горещ :? И е доста шумен....последното не е проблем, защото системата е в котелното, което е извън къщата.

Колеги, моля споделете ако още някой има монтиран дрениращ съд на подаващата линия. Има ли подобни проблеми?

Прикачен файл

SAM_9139.JPG

Прикачен файл

SAM_9140.JPG
fbr - майстор
При мен съда е между серпентината на бойлера и помпата, като имам байпас на съда, а между горния край на съда, и тетката на байпаса имам вентил със задвижка, на която се подава напрежение заедно с помпата, и задвижката докато затвори, помпата е напълнила системата. След това системата не се върти през съда и той е студен.
шоп - майстор
Системата я навързах по следният начин...
При Евгений е по същият начин и спомена, че дрениращият съд е студен. Но при мен се загрява...днес към края на деня температурата в дрениращият съд бе почти 80 градуса. Просто термосифонно топлата вода си се качва нагоре. Може би трябва да направя хоризонтален участък под дрениращият съд или S образно подвързване на тръбопровода под дрениращият съд :?

fbr, не искам да усложнявам системата с допълнителни елементи иначе и аз си мислех за задвижка или магнет вентил.

Прикачен файл

SAM_9149.JPG
Evgeniy - майстор
Добре, че си оставил тази тръба да стърчи нагоре, дето не си я нарисувал. При мен първоначалното пускане без нея засмука тръбите навътре в колектора от подналягането при изпразването.

Сега, за:
шоп написа:
Мислех, че съда при работеща система ще е студен, но той си е пак горещ :? И е доста шумен...
Мисля, че проблема е засмукване на въздух, който минава през серпентината и после въздушните мехурчета се издигат към съда и като помпа ти го пълнят с топло.
Трябва да ги спреш. Според мен има два начина - намаляване на дебита (аз така направих) или капан за въздуха- по-голям диаметър тръба в началото или на височината на съда.
Бях публикувал някъде една таблица при какъв диаметър и при каква скорост на водата въздуха продължава надолу, така, че ако забавиш скоростта с достатъчно голям диаметър тръба (цилиндър), би трябвало всичко да си дойде на мястото.

Съда може да се стопли и ако спира и тръгва няколко пъти - топла вода все пак се оттича в него.

Иначе поздравления за експеримента.
А в моята схема съда е свързан малко странично на потока и ако премине въздух през серпентината блокира помпата:

Прикачен файл

db.jpg
db.jpg (43.58 KиБ) Видяна 60450 пъти
шоп - майстор
Evgeniy написа:
Добре, че си оставил тази тръба да стърчи нагоре, дето не си я нарисувал. При мен първоначалното пускане без нея засмука тръбите навътре в колектора от подналягането при изпразването.
Да, нали от твоята система съм копирал. Ти някаде бе писал за този вакуум и затова я монтирах
Evgeniy написа:
Мисля, че проблема е засмукване на въздух, който минава през серпентината и после въздушните мехурчета се издигат към съда и като помпа ти го пълнят с топло.
..........така, че ако забавиш скоростта с достатъчно голям диаметър тръба (цилиндър), би трябвало всичко да си дойде на мястото.
Управлението е модулиращо и наистина при малко делта Т ( около 5 градуса ) проблем няма, но при 10-15 градуса делта Т помпата увеличава дебита и съда се загрява с бълбукане
Evgeniy написа:
Съда може да се стопли и ако спира и тръгва няколко пъти - топла вода все пак се оттича в него.
60 тръби са си сериозна мощност и системата действа едва от няколко дни. Дните са слънчеви и след първото стартиране на помпата към 9.30-10.00 до залез не спира и не прави рестарти

В краен случай, ще изолирам съда ( неръждаема канта от кока кола 20 литра ) с вата и ал. фолио.
Кантата е на около метър под колектора и помпата работи на 10-15 макс 22 вата :-D

Засега съм доволен. 60 тръби загряват 650 литров бойлер на 80 градуса в целият му обем. Имам рециркулация и бойлера е с еднаква температура по вертикал. Тези дни ще добавя още един 500 литров бойлер успоредно на сегашният, защото не обичам високите изпържваня на бойлера.

Прикачен файл

SAM_9143.JPG

Прикачен файл

SAM_9145.JPG

Прикачен файл

SAM_9142.JPG

Прикачен файл

SAM_9148.JPG

Прикачен файл

SAM_9131.JPG
Evgeniy - майстор
Малко ми е странно модулиращ контролер да управлява помпа с вграден електронен контролер. Ако е с честотно управление, не е доба идея да му се пуска някакъв % от пълната синусоида,
ако е с фазово, се наслагват двете модулации.

Аз сложих кранче след помпата, защото колектора ми е високо и ако я намаля на по-ниска степен циркулацията спира.
radius - майстор
Евгени, описана ли е в някоя тема системата ти със самоизточващи се вакуумни тръби?

Отговарям на долното мнение :
Мерси :)
Последна промяна от radius на чет мар 23, 2017 4:18 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
Evgeniy написа:
Малко ми е странно модулиращ контролер да управлява помпа с вграден електронен контролер. Ако е с честотно управление, не е доба идея да му се пуска някакъв % от пълната синусоида,
Идея си нямам....не съм много в час с тоците, но помпата е Инвена и има 3 фиксирани степени + 4 други, които още не знам за какво са + автоматичен режим. При фиксираните степени, забелязах, че контролера качва мощността с около 2 вата при всеки всяко покачване на делта Т 5 градуса.

Нека разбиращите колеги споделят дали може да има проблем за помпата. Мога да я вържа и на фиксираните изводи на контгролера или да сложа друга помпа. :? :? :?
  • 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 49

Тема "Въздушно слънчево отопление с вакумни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: