Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pagu1 - помощник
Здравейте,
Моля за съвет. Проблема е следния: Днес свързах бойлер 50 литра, хоризонтален на "Елдом". Инсталацията за бойлера е нова, т.е. в жилището нямаше превдидена инсталация за бойлер, тъй като има ТЕЦ, но аз реших да си сложа бойлер, ей така, да има. Изведох от ел. таблото трижилен проводник, 2.5 кв. мм. - фаза, нула и ДТЗ. Монтирах бойлера и тъй като мястото му е ограничено и пространството за работа - тясно, първо свързах ел. инсталацията, както е по схема. Тъй като досега не съм свързвал такъв уред в инсталация с дефектотокова защита, свързах неговия проводник, този със жълто-зелен цвят за корпуса на бойлера, свързах водопровода и БЕЗ да пълня бойлера с вода реших да го включа за две секунди и да проверя с фазомера дали всичко е точно. Изненадата за мен беше, че при включването на копчето на бойлера и светването му за секунда, ДТЗ изключи. Включих втори път, резултата беше същия. Дали трябваше да напълня бойлера с вода, преди да го включа, дали има значение за ДТЗ, или съм сбъркал на друго място. И ако някой знае къде може да съм сбъркал, ще се радвам да ми обясни.
nikolov333 - майстор
Да не си объркал свързването на ДТЗ-то..
hidrazin - майстор
1.Грешно свързване - най-вероятно.
2.Утечка в нагревателя
3.Дефектна ДТЗ
4.Нямаш никакво понятие от електротехника - очевадно.
:partyman:
valentino76bs - майстор
pagu1 написа:
Изведох от ел. таблото трижилен проводник, 2.5 кв. мм. - фаза, нула и ДТЗ.
свързах неговия проводник, този със жълто-зелен цвят за корпуса на бойлера,
Там е работата че той не е негов...а за да разбреш кое не си направил правилно ето ти една приятна тема :) viewtopic.php?f=11&t=680
DMN - майстор
pagu1 написа:
Тъй като досега не съм свързвал такъв уред в инсталация с дефектотокова защита, свързах неговия проводник, този със жълто-зелен цвят за корпуса на бойлера, свързах водопровода и БЕЗ да пълня бойлера с вода реших да го включа за две секунди и да проверя с фазомера дали всичко е точно. Изненадата за мен беше, че при включването на копчето на бойлера и светването му за секунда, ДТЗ изключи.
Поне на мен от това обяснение не ми стана ясно какво си свързал :? "Неговия" какво означава, на бойлера ли? . По принцип жълтозелиния проводник на бойлера си и е свързан с корпуса му, ти какво си свързал и с кое? Ако можеш да направиш снимка или да се опиташ да начертаеш схема на това, което си свързал.
Засега ми изглежда като да си обединил нулата със защитния проводник след ДТЗ-то.
Junak - майстор
Ако си с метални тръби, нулата идва от тях и няма как да сложиш ДТЗ. :)
pagu1 - помощник
Здравейте,
Благодаря на отзовалите се.
Ще бъда малко по-подробен, за да ме разберете.
Жилището, в което свързах бойлера е ново, има топла вода от ТЕЦ, но аз си купих и бойлер, защото понякога топлата вода спира ненадейно и т.н. В ел. таблото на апартамента, това над вратата има главен предпазител, седем предпазителя за контактите, един предпазител за осветлението и ДТЗ. Изместих всички предпазители на ляво, сложих нов предпазител само за бойлера. Съответно купих нова шина за фазовата част и я свързах към предпазителите - седемте предпазителя след ДТЗ. Кабела за бойлера е трипроводен, "мостов", със сечение 2.5 квадрата. Нулевия проводник свързах към "нулевата" шина таблото, фазовия проводник го свързах директно на предпазителя, а жълто-зеления проводник го свързах на шината на ДТЗ в таблото, т.е. там където са свързани всички проводници с този цвят. Така свързания кабел отива директно към бойлера. След като монтирах бойлера за стената, свързах "фазовия" и "нулевия" проводници на съответното място - фазовия на "L", нулевия на "N". Жълто-зеления проводник, този на ДТЗ го свързах на корпуса на бойлера, има си свободен винт с шайба и федер шайба, на скобата държаща фланеца. Тъй като исках да го пробвам, преди да го напълня с вода, го включих за съвсем кратко и защитата сработи, като изключи. Самият предпазител на бойлера си остана включен. Изключвам възможността да съм сбъркал при монтажа, защото проводниците са свързани както обясних по-горе. Всеки на съответното място. Дали има значение,че бойлера е празен или е нещо друго. Също така не ми се вярва нагревателя да е окъсил, тъй като бойлера е нов. За друго не се сещам. Само да добавя, че водопроводната инсталация е с ПП тръби.
DMN - майстор
pagu1 написа:
а жълто-зеления проводник го свързах на шината на ДТЗ в таблото, т.е. там където са свързани всички проводници с този цвят
pagu1 написа:
Жълто-зеления проводник, този на ДТЗ го свързах на корпуса на бойлера
Ок. Бъркаш малко понятията(разбираемо е). Жълтозеления проводник не е проводник на ДТЗ, в ДТЗ влизат само два проводника - на фазата и на нулата. Жълтозеления проводник е защИтен, може и да нямаш ДТЗ, той пак ще си върши работата.
Опитай да откачиш проводника, на трижилния кабел(идващ от таблото на апартамента до бойлера), проводника, който си свързал към жълтозеления проводник на бойлера(откачи го от бойлера), и пак пробвай да включиш бойлера.
plamen6703 - майстор
Никой не се сети да му преложи най-лесният и добър вариант, да повика квалифициран електротехник да му реши проблема със свързване на бойлера.
Направи си сам, когато е свързано с токове и електротехника понякога може да се превърне в самоубий се сам... Направи това, направи онова, виж това, виж онова може да се казва на човек, който има хал хабер какво е това ДТЗ и разбира от електротехника, а който няма необходимите знания се обръща към специалист.
Такива за изискванията за техника на безопасност, не за бойлера, а за безопасността на самият човек!
DMN - майстор
plamen6703 написа:
Никой не се сети да му преложи най-лесният и добър вариант, да повика квалифициран електротехник
Много пъти сме се сещали, и сме го казвали неведнъж(много съфорумци) в различните теми.
По пътя на същата логика, трябва някой да се сети да закрие раздел "Електротехника", ама досега никой не се е сетил :) . Раздел "Медицина" също се очаква в скоро време.
:partyman:
Последна промяна от DMN на пон мар 27, 2017 12:46 pm, променено общо 1 път.

Тема "Съвет за ДТЗ и бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: